ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΓΣΕΕ: Μην πειράξετε τη συλλογική σύμβαση εργασίας

17:33 - 10 Ιαν 2012 | Οικονομία
Αυξάνονται οι ανησυχίες για αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις εργαζομένων - εργοδοτών, ενώ συζητείται νομοθετική παρέμβαση από το κράτος.

Κανένας διάλογος για τα κατώτατα όρια αμοιβών του ιδιωτικού τομέα, ούτε για τα υπόλοιπα θέματα που απαρτίζουν την σύμβαση, είναι η θέση της ΓΣΕΕ με την οποία θα κατέβει στον διάλογο με τους εργοδότες.

 

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Ι. Παναγόπουλος απέρριψε - κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της διοίκησης της Συνομοσπονδίας - οποιαδήποτε συζήτηση γύρω από τη σύμβαση, ενόψει του διαλόγου με τους εργοδοτικούς φορείς για τα θέματα των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα που έθεσε η τρόικα στο τραπέζι των συνομιλιών.

 

Η ΓΣΕΕ θα προσέλθει στη συνάντηση με τους εργοδότες εντός της εβδομάδος, αλλά δεν συζητά κανένα θέμα πλην της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους (εισφορές), κι αυτό μάλιστα υπό προϋποθέσεις.

 

 

Η ύπαρξη συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων μοιάζει αδύνατη και αυξάνονται οι πιθανότητες επιβολής των μέτρων που αξιώνει η τρόικα με νομοθετική ρύθμιση ή με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. «Κάτι τέτοιο θα είναι εξαιρετικά ακραίο και θα κινείται στα όρια της νομιμότητας», σημείωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι η οργάνωση θα προχωρήσει άμεσα σε έντονες απεργιακές κινητοποιήσεις.

 

Μάλιστα η ΓΣΕΕ θα επιδιώξει τις επόμενες ημέρες συναντήσεις με τα πολιτικά κόμματα προκειμένου να ζητήσει να μην ψηφισθεί από τη Βουλή οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση που να καταργεί ή να αναστέλλει την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

13ος – 14ος μισθός

Πάντως, για τον 14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα οι πληροφορίες αναφέρουν, συγκεκριμένα, ότι μια από τις προτάσεις που τέθηκε στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων είναι να καταβάλλεται όπως ισχύει σήμερα στους εργαζόμενους που εισπράττουν αποδοχές μέχρι ένα συγκεκριμένο όριο αλλά όχι και στους εργαζόμενους με υψηλές απολαβές.

 

Θετικά αντιμετωπίζονται οι εισηγήσεις από τους εργοδότες για μείωση των εισφορών κατά 10% (5% για τον εργοδότη και 5% για τον εργαζόμενο) με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει αναπλήρωση για τα έσοδα των ταμείων. Στο ίδιο ενδεχόμενο συνέτεινε και ο υπουργός Εργασίας, ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μειωθούν οι ασφαλιστικέςεισφορές εφόσον πρόκειται για τους συνεπείς εργοδότες, γι' αυτούς δηλαδή που θα δεχθούν να καταβάλουν εμπρόθεσμα τις ασφαλιστικές εισφορές μέσω τραπεζικού συστήματος ή τη λειτουργία της κάρτας εργασίας.

 

Ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης ξεκαθάρισε πάντως πως "τα δώρα δεν κόβονται", στην περίπτωση που δεν τα βρουν οι εργοδότες και οιεργαζόμενοι στις διαπραγματεύσεις εν όψει τρόικας. Το ενδεχόμενο κατάργησης του 13ου και του 14ου μισθού, το οποίο μαζί με την κατάργηση του κατώτατου μισθού προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, με ομάδα βουλευτών να δηλώνειανοικτά πως δεν θα το ψηφίσει, δείχνει να απομακρύνεται.

 

Σαμαράς: «Μείωση μισθών μόνο αν συμφωνήσουν οι κοινωνικοί εταίροι»

 

Ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε στον πρωθυπουργό πως δε θα δεχτεί να υπάρξει μείωση του κατώτατου μισθού αν δεν υπάρχει πλήρη συμφωνία μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών.

 

Συνάντηση είχαν το απόγευμα της Δευτέρας ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά εν όψει της έλευσης της τρόικας στις 16 Ιανουαρίου. Ο κ. Παπαδήμος ζητεί να λάβει σαφείς δεσμεύσεις από τη ΝΔ για την στήριξη των νομοσχεδίων και των μέτρων, που θα οδηγούν στην υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης.

 

Εν όψει της συνάντησης με τον πρωθυπουργό νωρίτερα στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, στη λεωφόρο Συγγρού πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπό τον Αντώνη Σαμαρά με θέμα τις οικονομικές εξελίξεις.

 

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος του κόμματος Σταύρος Δήμας, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιάννης Μουρμούρας, ο σύμβουλος του προέδρου Χρύσανθος Λαζαρίδης και οι τομεάρχες Κωστής Χατζηδάκης, Νότης Μηταράκης, Χρήστος Σταϊκούρας και Γιάννης Βρούτσης.

 

Επί τάπητος τέθηκαν τα νέα μέτρα που βάζει προς συζήτηση η κυβέρνηση.

 

Η θέση της ΝΔ είναι ότι δεν χρειάζονται νέα δημοσιονομικά μέτρα και επίσης σχολιάζει σε όλους τους τόνους ότι η λήψη νέων μέτρων δεν είναι μέσα στις αρμοδιότητες αυτής της κυβέρνησης.

 

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μιχελάκης, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει «Ο πρόεδρος της ΝΔ ενημερώθηκε από τον πρωθυπουργό για την εξέλιξη του PSI και την πορεία της οικονομίας ενόψει της άφιξης της τρόικας στη χώρα μας. Για τα θέματα αυτά ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.