ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιτροπή σοφών για το ασφαλιστικό

15:14 - 03 Αυγ 2006 | Οικονομία
Συγκροτήθηκε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων για το ασφαλιστικό μετά από απόφαση των υπουργών Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη και Απασχόλησης κ. Σ. Τσιτουρίδη, έργο της οποίας θα είναι η τεχνική αποτίμηση της κατάστασης του ασφαλιστικού και των μελλοντικών του προοπτικών.

Η επιτροπή, πρόεδρος της οποίας ορίστηκε ο πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής κ.Νικόλαος Αναλυτής, αναμένεται να παραδώσει την έκθεσή της για το ασφαλιστικό περίπου σε ένα χρόνο.

Έργο της Επιτροπής, όπως τόνισε ο κ. Γ. Αλογοσκούφης, θα είναι να επικαιροποιήσει τις μελέτες που υπάρχουν και τα στοιχεία που αφορούν το ασφαλιστικό σύστημα, να εκπονήσει νέες μελέτες, όπου αυτές χρειάζονται, και να αξιολογήσει όλες τις παραμέτρους του συστήματος, ώστε μέσα στο πλαίσιο του διαλόγου που έχει ξεκινήσει μεταξύ των κομμάτων και με τους κοινωνικούς φορείς, να προταθούν συγκεκριμένες λύσεις και να διασφαλιστεί η αξιοπιστία του ασφαλιστικού συστήματος σε βάθος χρόνου.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p>

Με βάση τις μελέτες που υπάρχουν μέχρι σήμερα και αξιολογούνται από τους Διεθνείς Οργανισμούς, το έλλειμμα ξεπερνά τα 400 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το 200% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, ενώ άλλες πιο πρόσφατες μελέτες από Διεθνείς Οργανισμούς μιλούν για πιο δυσμενείς εξελίξεις ως το 2050.

Το μέγεθος του ελλείμματος αλλά και η φύση του προβλήματος, που είναι σε μεγάλο βαθμό δημοσιονομική,  όπως υπογράμμισε ο κ. Γ. Αλογοσκούφης, δεν επιτρέπει τη λύση του με τη μεταφορά του κόστους στον προϋπολογισμό,Είναι πρόβλημα πού θα βρεθούν οι πόροι για τη χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού μετά από 10-15 χρόνια. Δεν λύνεται, λοιπόν, το πρόβλημα με το να το μεταφέρουμε στον προϋπολογισμό.

</o:p>

Από την πλευρά του ο κ. Τσιτουρίδης ανέφερε, ότι το υπουργείο Απασχόλησης προχωρά στην ταχεία προώθηση της μηχανοργάνωσης των ασφαλιστικών ταμείων με την κατάρτιση ενιαίου μητρώου ασφαλισμένων, εργοδοτών και συνταξιούχων, και την έκδοση κάρτας κοινωνικής ασφάλισης. Παράλληλα αναβαθμίζονται και μετεξελίσσονται οι υφιστάμενοι θεσμοί ενώ θα δημιουργηθεί Ανώνυμη Εταιρεία, η οποία θα ασχοληθεί με το θέμα αυτό.

Στόχος είναι, όπως είπε, να δημιουργηθεί ένας ενιαίος ελεγκτικός μηχανισμός τόσο για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, όσο και για τον εξορθολογισμό των δαπανών υγείας για όλους τους ασφαλιστικούς οργανισμούς. 

Η σύνθεση της Επιτροπής

 Mέλη της επιτροπής ορίστηκαν οι εξής: Πλούταρχος Σακελάρης, πρόεδρος του συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Ευάγγελος Δημητρακάκης, πρόεδρος της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής και Γεώργιος Οικονόμου, μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος, Ιωάννης Σιδηρόπουλος, πρόεδρος της επιτροπής εποπτείας ιδιωτικής ασφάλισης, Σωτήρης Ρεβύθης γενικός διευθυντής οικονομικής πολιτικής στο υπουργείο Οικονομίας, Αικατερίνη Γραμματίκα γενική διευθύντρια κοινωνικών ασφαλίσεων, Ανδρέας Καλογερόπουλος νομικός, Χάρης Κυριαζής, εκπρόσωπος του ΣΕΒ, Χαράλαμπος Κεφαλάς εκπρόσωπος της ΕΣΕΕ, και Γεώργιος Ρωμανιάς εκπρόσωπος της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.