ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με την κάρτα στο χέρι η Τρόικα

02:20 - 25 Ιαν 2012 | Οικονομία
Καθυστερήσεις και σημαντικές αποκλίσεις διαπιστώνει η Τρόικα. Αναμένονται τα στοιχεία του 2011 για να κλειδώσουν τα μέτρα
Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, οι παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, ο περιορισμός του δημόσιου τομέα και ο εξορθολογισμός των δαπανών υγείας, είναι τα μείζονα ζητήματα που εχουν τεθεί στο τραπέζι Τρόικας - κυβέρνησης κατά τις διαπραγματεύσεις που έχουν αρχίσει από την προηγούμενη Παρασκευή και όπως όλα δείχνουν θα διαρκέσουν μέχρι την επόμενη εβδομάδα.

Μέχρι την επόμενη Παρασκευή θα πρέπει να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τα εργασιακά και τις διαρθρωτικές αλλαγές και την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, ώστε να δοθεί το πράσινο φως για την επόμενη δόση.

Ωστόσο, και πάλι οι απεσταλμένοι των δανειστών διαπιστώνουν μεγάλες καθυστερήσεις και αποκλίσεις έναντι των ελληνικών δεσμεύσεων και, καθώς αυτές δεν είναι εφικτό να ξεπεραστούν άμεσα, σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησαν ακόμα και γραπτές δεσμεύσεις για επιτάχυνση των διαθρωτικών αλλαγών στα εργασιακά, στο συνταξιοδοτικό, για ουσιαστική απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Μάλιστα, ζητούν από την κυβέρνηση να νομοθετήσει άμεσα, προκειμένου να αρθούν τα αντικίνητρα και να προχωρήσουν οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης. Μεταξύ των αιτημάτων της τρόικας για τις συγκεκριμένες εταιρίες είναι η διακοπή των μισθολογικών ωριμάσεων, που προβλέπονται βάσει της παλαιότητας, η κατάργηση επιδομάτων και η μείωση του κόστους των υπερωριών, που είναι μεγαλύτερο από αυτό που ισχύει στον υπόλοιπο ιδιωτικό τομέα.

Σε ότι αφορά στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων εκτιμούν ότι θα υπάρξει νέα πίεση για πώληση των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών ακόμη και σε τρέχουσες τιμές. Το Ταμείο πάντως έχει κατεβάσει τον φετινό στόχο για τις αποκρατικοποιήσεις στα 5 δις. ευρώ από 9,3 δις. ευρώ που εκτιμούσε αρχικά.
Η νέα εκτίμηση θα αναφέρεται σε έκθεση που έχει ετοιμάσει ο επικεφαλής του Ταμείου Κώστας Μητρόπουλος με σκοπό να παραδοθεί στην Τρόικα.

Πάντως, η Τρόικα φαίνεται ότι θα ζητήσει νέα μέτρα, στα οποία θα συνυπολογιστούν και οι αποκλίσεις στο έλλειμμα του 2011, που θα καθορίσουν το ύψος των πρόσθετων μέτρων για την κάλυψη των φετινών δημοσιονομικών στόχων.

Παράλληλα, οι επικεφαλής της τρόικας φαίνεται πως προβληματίζονται για τους ρυθμούς υλοποίησης εκείνων των διαρθρωτικών αλλαγών, οι οποίες θα επιτρέψουν στην ελληνική οικονομία να απαλλαγεί από χρόνιες στρεβλώσεις και να επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης, πιέζοντας προς αυτήν την κατεύθυνση.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.