ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κόντρα Λαγκάρντ - Ευρώπης για το ελληνικό "κούρεμα - Επιστρέφει ο Νταλλάρα στην Αθήνα

15:16 - 25 Ιαν 2012 | Οικονομία
Θα παραμείνει στα 130 δισ. η συμμετοχή του δημοσίου τομέα στο σχέδιο διάσωσης, επιμένει η Κομισιόν, παρά τις εκκλήσεις Λαγκάρντ για κάλυψη της "τρύπας" από τον επίσημο τομέα.
Ο επικεφαλής των ιδιωτών ομολογιούχων Charles Dallara επιστρέφει στην Αθήνα την Πέμπτη με στόχο οι διαπραγματεύσεις για το κούρεμα του ελληνικού χρέους (PSI) να ολοκληρωθούν αυτή την εβδομάδα, δήλωσε την Τετάρτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής. Ταυτόχρονα, παρατηρείται διάσταση απόψεων ανάμεσα σε Κριστίν Λαγκάρντ και Ευρώπη ως προς τη συμμετοχή στο κούρεμα από πλευράς της ΕΚΤ.

"Ο κύριος Dallara έρχεται για διαπραγματεύσεις αύριο στην Αθήνα. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για το PSI ακόμη και μέσα στην εβδομάδα", είπε ο κ. Καψής σε δημοσιογράφους.

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) αποχώρησε το Σάββατο από την Αθήνα, χωρίς να καταλήξουν οι συζητήσεις κυβέρνησης και ιδιωτών ομολογιούχων για το PSI.

Το μπαλάκι για το PSI στους τραπεζίτες


Στο μεταξύ, "ραντεβού στο Παρίσι" θα έχουν σήμερα οι εκπρόσωποι των ιδιωτών ομολογιούχων υπό τον Τσαρλς Νταλάρα, ώστε να οριστικοποιήσουν τη γραμμή τους έναντι των περιπλοκών που συναντούν λόγω της σκληρής γραμμής που ακολουθεί ο ιδιωτικός τομέας στο κούρεμα του ελληνικού χρέους. 

Η πρόταση του ΔΝΤ και της γερμανικής κυβέρνησης για επιτόκιο μέχρι 3,5%, ώστε να επανέλθει το ελληνικό χρέος σε βιώσιμη τροχιά, ξεπερνάει κατά πολύ την «κόκκινη γραμμή» που έχουν θέσει οι ιδιώτες ομολογιούχοι και αφορά απώλειες σε πραγματικές τιμές μέχρι 70%. 

Η επιτροπή, που έχει αναλάβει τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, αναμένεται, σύμφωνα με το πρακτορείο, να λάβει σήμερα αποφάσεις για το εάν θα επιμείνει στον εθελοντικό χαρακτήρα της συμφωνίας.

Εάν οι ιδιώτες αποφασίσουν να μην συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις, η ευρωζώνη θα βρεθεί ενώπιον του διλήμματος μιας άτακτης χρεοκοπίας της Ελλάδας ή μεγαλύτερης βοήθειας προς τη χώρα, αναφέρει το AP.

Λαγκαρντ: "Συμμετοχή και του δημοσίου τομέα στο κούρεμα αν η συμμετοχή του ιδιωτικού είναι χαμηλή"

Τη συμμετοχή του δημόσιου τομέα στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση για το PSI ζήτησε η Κριστιν Λαγκάρντ, επισημοποιώντας το αίτημα του ΔΝΤ για συμμετοχή στο πρόγραμμα ανταλλαγής και της ΕΚΤ. 

"Εάν το κούρεμα στο ελληνικό χρέος που κατέχουν ιδιώτες δεν αρκεί, ο επίσημος τομέας θα πρέπει να συμμετάσχει στην επαναδιαπραγμάτευση", τόνισε η επικεφαλής του Ταμείου από το Παρίσι. 

Η ίδια σημείωσε ότι "το σημείο ισορροπίας μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα στις διαπραγματεύσεις για το PSI είναι ένα κρίσιμο ερώτημα. 

Νωρίτερα, μιλώντας σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό η κα Λαγκάρντ χαρακτήρισε ως εξαιρετικά δύσκολη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να αποφευχθεί ένα Ελληνικό ντόμινο στην Ευρώπη. 

Παράλληλα, υποστήριξε ότι με την εφαρμογή των ορθών πολιτικών τις επόμενες εβδομάδες σε ΕΕ, ΗΠΑ, Ιαπωνία και τις μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες, το τέλος του 2012 μπορεί να είναι καλύτερο από την αρχή του. 

Παράλληλα, ζήτησε την ενοποίηση των κεφαλαίων των δυο ταμείων διάσωσης της ΕΕ, EFSF και ESM, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα έστελνε ένα ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης στην Ευρώπη.


Κομισιόν: Θα παραμείνει στα 130 δισ. η συμμετοχή του δημόσιου τομέα στο σχέδιο διάσωσης

Πάντως, η Κομισιόν επέμεινε την Τετάρτη ότι η  συμμετοχή του δημόσιου τομέα στο νέο σχέδιο διάσωσης για την Ελλάδα θα παραμείνει  στα 130 δις ευρώ παρά την έκκληση της επικεφαλής του ΔΝΤ για συμμετοχή και του  επίσημου τομέα στην περικοπή του ελληνικού χρέους.

"Η άποψη της Κομισιόν δεν έχει αλλάξει από αυτή τη σκοπιά, υπάρχει ήδη ισχυρή  συμμετοχή του δημόσιου τομέα στο πλαίσιο του δεύτερου δανειακού προγράμματος για  την Ελλάδα", είπε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Amadeu Altafaj σε προγραμματισμένη  ενημέρωση δημοσιογρά

Η ΕΕ και το ΔΝΤ έχουν πει ότο θα χορηγήσουν 130δισ. ευρώ στο πλαίσο του νέου  σχεδίου διάσωσης για την Ελλάδα ενώ οι ιδιώτες θα πρέπει να υποστούν απώλειες  ύψους 100 δις ευρώ στο πλαίσιο του PSI καθώς προβλέπεται περικοπή της ονομαστικής  αξίας των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν κατά 50%.

Γιατί δεν τα βρίσκουν οι ιδιώτες για το PSI

Η υπάρχουσα πρόταση για το PSI με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, πολύ απλά δε φαίνεται ελκυστική ως επένδυση προς τα hedge funds που μεθοδικά έχτιζαν θέσεις σε CDS και ελληνικά ομόλογα (μετά την κατακόρυφη απώλεια της αξίας τους συνεπεία των αποφάσεων για «κούρεμα» 21% και 50% ακολούθως). 

Η δυσκολία και των ιδιωτών, λόγω της επένδυσης τους, και της Τρόικας, λόγω της αβεβαιότητας για την ελληνική οικονομία ακόμη και μετά το κούρεμα, φέρνει στο τραπέζι την προσθήκη ρητρών συλλογικής δράσης στα ελληνικά ομόλογα με νομοθετική ρύθμιση. 

Οι εν λόγω ρήτρες θα οδηγήσουν όλους τους ιδιώτες ομολογιούχους σε υποχρεωτικό «κούρεμα», όμως παρά την αναγκαστική πλέον μείωση του ελληνικού χρέους άγνωστες είναι οι συνέπειες ενός πιστωτικού γεγονός, που οι τράπεζες με τις κινήσεις τους δείχνουν να επιθυμούν πάση θυσία να αποφύγουν. Παράλληλα, ανοίγει ο δρόμος για προσφυγές των παραπάνω κατόχων ελληνικών ομολόγων σε Διεθνή Δικαστήρια, όπου παρελθούσες αποφάσεις βάσει παλαιότερης μελέτης του ΔΝΤ που φέρνει στο φως το "R" δείχνουν πως οι ιδιώτες μπορούν να προσδοκούν σε επιστροφή των "κουρεμένων" κεφαλαίων τους από 50%-333% (βλ.σελ.11, αλλά και το παράρτημα). 

Άλλωστε καθοριστικός είναι ο ρόλος της ΕΚΤ, η οποία είναι ο μεγαλύτερος κάτοχος ελληνικών ομολόγων με 55 δις. ευρώ, κι αυτό γιατί η άρνηση της για την ώρα να συμμετέχει στο PSI προσθέτει ένα σημαντικό "χαρτί" στα χέρια των hedge funds, καθότι είναι δύσκολο να σταθεί νομικά για ποιο λόγο «κουρεύεται» υποχρεωτικά ένας πιστωτής και ένας άλλος όχι.  

Τελευταία τροποποίηση στις 17:01 - 25 Ιαν 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.