ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στις 10/2 στη Βουλή για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση

21:27 - 26 Ιαν 2012 | Οικονομία
Για τις 10 Φεβρουαρίου ορίστηκε να διεξαχθεί στη Βουλή, η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που είχε ζητήσει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σχετικά με το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση.
Την ίδια ώρα σε διευρυμένη υπουργική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου,  η οποία κράτησε περισσότερες από τέσσερις ώρες, ο πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος παρουσίασε την κατάσταση της οικονομίας, όπως αυτή αποτυπώθηκε μέσα και από τις συναντήσεις με τους ελεγκτές της Τρόικας, καθώς και των νέων μέτρων και διαρθρωτικών παρεμβάσεων που θα απαιτηθούν προκειμένου να υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση των 130 δισ. ευρώ ανάμεσα στην χώρα και τους δανειστές της.

Την ίδια ώρα, έγγραφο δέκα σελίδων με τα προαπαιτούμενα της τρόικας παρέδωσε σύμφωνα με πληροφορίες ο  πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος στα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση και σε κορυφαίους υπουργούς. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες με το κείμενο αυτό θα προσέλθει και στη σύνοδο των αρχηγών το προσεχές Σάββατο.

Εν τω μεταξύ, αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας αύριο στο κούρεμα του ελληνικού χρέους εκφράζει τις τελευταίες ώρες το Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί με τον κ. Τσαρλς Νταλάρα, ενώ έχει από χθες συνεχείς τηλεφωνικές επαφές με στελέχη των δανειστών και το βράδυ σήμερα ή αύριο το πρωί αναμένεται να επικοινωνήσει και με τους ηγέτες της τρόικας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Νταλάρα κομίζει πρόταση στην Αθήνα για ένα μεσοσταθμικό επιτόκιο χαμηλότερο του 4% και συγκεκριμένα κοντά στο 3,80%.

Αμέσως μετά από τυχόν συμφωνία για το PSI, ο πρωθυπουργός προγραμματίζει να συγκαλέσει σύσκεψη των αρχηγών των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση για μία «καθαρή συμφωνία», όπως χαρακτηριστικά λένε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η συμφωνία αυτή θα αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα, οι οποίες θα ξεκινήσουν αμέσως μετά τυχόν συμφωνία με το PSI, αλλά και για τα μέτρα πιθανόν που θα πρέπει να συμφωνηθούν μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας.

Να σημειωθεί ότι αυτά που έχει θέσει η τρόϊκα για να ολοκληρωθεί το PSI απαιτεί περικοπές των επικουρικών συντάξεων και μείωση του μισθολογικού κόστους.

Η συμφωνία για το PSI, πάντως, δεν αποκλείεται να επιτευχθεί την επόμενη εβδομάδα, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών σε περίπτωση που αποτύχει η συμφωνία στο «κούρεμα» ή οι πολιτικοί αρχηγοί δεν συμφωνήσουν στα μέτρα για το νέο πρόγραμμα.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.