ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Στον αέρα» οι επικουρικές, πίεση της Τρόικας για 13ο και 14ο μισθό

08:38 - 27 Ιαν 2012 | Οικονομία
Το... μαρκάρισμα της Τρόικας προς την Ελληνική κυβέρνηση γίνεται όλο και στενότερο. Η σημερινή πολύωρη σύσκεψη, έθεσε επί τάπητος τα φλέγοντα πολιτικά ζητήματα και όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές υπήρξε «θετικό κλίμα συναίνεσης»
Στο τραπέζι της σύσκεψης τέθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές της επικείμενης σκληρής διαπραγμάτευσης με την τρόικα, επί του δεκασέλιδου σημειώματος που συντάχθηκε από εκπροσώπους της και ειδικότερα όλες οι πτυχές του εργασιακού και μισθολογικού ζητήματος, καθώς και ο τρόπος κάλυψης των αποκλίσεων του προϋπολογισμού του 2011 ύψους 2 δισ. ευρώ.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να χύσει μπόλικο νερό στο κρασί της, αφού δείχνει διατεθειμένη να παζαρέψει χωρίς ιδιαίτερες ενστάσεις τον13ο και 14ο μισθό, όπως και το θέμα των επικουρικών συντάξεων.

Όπως ενημέρωσε ο πρωθυπουργός τους εμπλεκόμενους υπουργούς οι δανειστές επιμένουν στην κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού, καθώς δεν υπάρχει ως θεσμός στην υπόλοιπη Ευρώπη. Επιπλέον, επιμένουν στην περικοπή των επικουρικών, τη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών και την «ελαστικοποίηση» των εργασιακών σχέσεων.

Η κυβερνητική σύσκεψη αποφάσισε να γίνει προσπάθεια να βρεθούν τα χρήματα από μείωση των δαπανών στα φάρμακα και την άμυνα. Για την ώρα, δηλαδή δεν μπαίνει θέμα νέων φόρων και άλλων οριζόντιων περικοπών, χωρίς βέβαια να μπορούν να αποκλειστούν...

Η πίεση της τρόικας για ολόκληρο το εύρος των θεμάτων που περιλαμβάνονται στο νέο είναι τεράστια, και σύμφωνα με τις πληροφορίες από τη σύσκεψη διαφάνηκε πως τα διαπραγματευτικά περιθώρια της κυβέρνησης είναι «εξαιρετικά στενά».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι «είναι σημαντική η πίεση του χρόνου και αυτήν την περίοδο κρίνεται η χρηματοδότηση της χώρας».

Δεδομένου του ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος, θεωρείται πιθανή η σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου μέσα στο Σαββατοκύριακο, αναλόγως των εξελίξεων στις συζητήσεις για την ανταλλαγή των ομολόγων και την πιθανολογούμενη νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών.
Τελευταία τροποποίηση στις 10:11 - 27 Ιαν 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.