ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έρχονται τρία φορο - χαράτσια από το παρελθόν !

02:12 - 30 Ιαν 2012 | Οικονομία
Νέα χαράτσια έρχονται φέτος στα ακίνητα καθώς εντός του πρώτου 6μηνου χιλιάδες φορολογούμενοι θα παραλάβουν τα ειδοποιητήρια για το ΕΤΑΚ του 2009, καθώς επίσης το ΦΑΠ των ετών 2010 και 2011, όταν την ίδια στιγμή ένας στους δύο ιδιοκτήτες αδυνατεί ήδη να πληρώσει τα υφιστάμενα φορολογικά βάρη.
Συγκεκριμένα το 51% των ερωτηθέντων ιδιοκτητών σε έρευνα της Kapa Research για την αγορά ακινήτων δήλωσαν αδυναμία να ανταποκριθούν στην πληρωμή για το 2012 του ΦΑΠ και του τέλους ακινήτων, ενώ παρόμοιο ποσοστό ανέφερε ότι δεν θα μπορέσει να πληρώσει ούτε τις δόσεις του στεγαστικού του δανείου. Ήδη, ένας στους έξι (16,5%) καθυστερεί τις πληρωμές των δόσεών του.

Εντός 6μηνου το ΕΤΑΚ 2009 και ΦΑΠ 2010, 2011...

Η έρευνα της Kapa Research παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) στο οποίο παρέστη και ο γενικός γραμματέας Πληροφορικών Συστημάτων του υπ. Οικονομικών Χ. Θεοχάρης, που προανήγγειλε ότι μέσα στο α' 6μηνο του έτους θα ξεκινήσει η αποστολή των εκκαθαριστικών ΕΤΑΚ 2009 και ΦΑΠ 2010 και 2011 που εκκρεμούν, τα οποία δεν θα σταλούν όλα μαζί, αλλά τμηματικά, ώστε η επιβάρυνση για τον ιδιοκτήτη να μην είναι μεγάλη. Δεσμεύθηκε επίσης ότι οι καθυστερήσεις των παρελθόντων ετών δεν θα επαναληφθούν, καθώς με τις δηλώσεις Ε9 για το 2012, θα γίνεται αυτόματη εκκαθάριση και ο φορολογούμενος θα γνωρίζει άμεσα τον ΦΑΠ που πρέπει να πληρώσει, ενώ προανήγγειλε διασταύρωση των αρχείων του Κτηματολογίου, της ΓΓΠΣ, και της ΔΕΗ για τα ακίνητα.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 94% των ιδιοκτητών υπέστη μείωση εισοδημάτων την τελευταία διετία, είτε επειδή κενά τα ακίνητα που νοίκιαζαν, είτε επειδή μείωσαν τα ενοίκια που ζητούσαν (κατά 20%-30% όπως δήλωσε το 63% των ερωτηθέντων).

Οικονόμου για τέλος, αντικειμενικές...

Στο ίδιο συνέδριο, αιχμές για την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπ. Οικονομικών, άφησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Π. Οικονόμου, που αναφερόμενος στο χαράτσι της ΔΕΗ, είπε ότι επιβλήθηκε λόγω αδυναμίας του κράτους να εισπράξει τους φόρους ακινήτων των προηγούμενων ετών, δηλαδή ΕΤΑΚ και ΦΑΠ: «Υπάρχει υπεύθυνος, είναι γνωστό ποιος φταίει για την αδυναμία είσπραξης του φόρου ακίνητης περιουσίας του 2010 και εν μέρει του 2009», ανέφερε χαρακτηριστικά, προκαλώντας διαμαρτυρίες από τους παρευρισκόμενους και αποδοκιμασίες. Προανήγγειλε πάντως τροποποιήσεις στο τέλος ακινήτων για το 2012 προκειμένου όπως είπε να γίνει δικαιότερο, ενώ χαρακτήρισε απολύτως παράλογη την αύξηση των αντικειμενικών αξιών: «Είναι ένα μέτρο που δεν έχει την υποστήριξη από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά έχω και την αίσθηση ότι προτάθηκε χλιαρά από την τρόικα», πρόσθεσε.

Γιώργος Φιντικάκης
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.