ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πιέσεις για χαμηλότερο κουπόνι και στο πρώτο πακέτο βοήθειας

10:58 - 02 Φεβ 2012 | Οικονομία
Νέα μείωση επιτοκίων εξετάζεται στο δάνειο του πρώτου πακέτου, για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
Με το κουπόνι στα νέα ομόλογα του PSI να μην επαρκεί για να καταστήσει το ελληνικό χρέος βιώσιμο, σύμφωνα με τις δυσμενείς προβλέψεις για την ελληνική ύφεση και τις δυσοίωνες εκτιμήσεις του ΔΝΤ, τίθεται και πάλι στο τραπέζι το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων στα δάνεια που δόθηκαν στην Ελλάδα με το πρώτο πακέτο διάσωσης, όπως ανέφεραν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σε ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Είναι πάντως πρώιμο για την ώρα να γίνει μία εκτίμηση για το ύψος της μείωσης, καθώς όπως ανέφεραν οι ίδιοι αξιωματούχοι "Δεν είναι ξεκάθαρο τί περιθώριο υπάρχει για περαιτέρω μείωση του επιτοκίου", διευκρίνισαν οι αξιωματούχοι.

Σημειώνεται ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης έχουν ήδη μειώσει το επιτόκιο των εν λόγω δανείων ύψους 80 δισ. ευρώ που αναμένεται να λάβει μέχρι το 2013 η Ελλάδα: Ειδικότερα, αυτή τη στιγμή το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 3% για τα πρώτα τρία χρόνια αποπληρωμής και στο 4% για τη συνέχεια.

Το ζήτημα είναι εάν οι επίσημοι πιστωτές της Ελλάδας, δηλαδή οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης, η ΕΚΤ ή ακόμα και το ΔΝΤ, θα κάνουν υποχωρήσεις ώστε να βοηθήσουν τη χώρα να επιτύχει το στόχο για μείωση του χρέους της περίπου στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.
Τελευταία τροποποίηση στις 16:08 - 02 Φεβ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.