ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δαπάνες ύψους 1,3 δισ. που πρέπει να περικόψει αναζητά η κυβέρνηση

21:09 - 06 Φεβ 2012 | Οικονομία
Σε αναζήτηση των δαπανών, ύψους 1,3 δισ. ευρώ, που πρέπει να περικοπούν επιπρόσθετα το 2012, προκειμένου να συμπληρωθούν τα μέτρα έως το 1,5% του ΑΕΠ (περίπου 3,3 δισ. ευρώ), όπως απαιτεί η τρόικα, έχει αποδυθεί η κυβέρνηση.
Τα νέα μέτρα, σύμφωνα με τους δανειστές, θα πρέπει να αναπληρώσουν τις απώλειες των φορολογικών εσόδων, τόσο από την επικείμενη περικοπή του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, όσο και από τη μεγαλύτερη ύφεση (εκτιμάται ότι η μείωση του ΑΕΠ μπορεί να υπερβεί το 3,5% εφέτος) στην οποία θα βρεθεί η ελληνική οικονομία. Παράλληλα, η πρόσθετη περικοπή των δαπανών πρέπει να αναπληρώσει και τις απώλειες εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία, λόγω, επίσης, της συρρίκνωσης του κατώτατου μισθού, αλλά και της περαιτέρω αύξησης της ανεργίας.

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, υπό τον υπουργό αναπληρωτή Οικονομικών, Φίλιππο Σαχινίδη και με τη συμμετοχή των γενικών γραμματέων των βασικών υπουργείων και των μελών του τεχνικού κλιμακίου της Τρόικας.

Έως την ώρα της σύσκεψης, είχε αποφασιστεί, με βάση τις κυβερνητικές δηλώσεις, η περικοπή δαπανών 1,1 δισ. ευρώ στον υγεία, καθώς και 400 εκατ. ευρώ στον τομέα της άμυνας, ενώ θα περικοπούν οι επιχορηγήσεις στους ΟΤΑ για να εξοικονομηθούν περίπου 440 εκατ. ευρώ.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.