ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αύριο το σχέδιο του Μνημονίου στους πολιτικούς αρχηγούς - Νέα αλλαγή ώρας στη συνάντηση με Παπαδήμο

13:10 - 07 Φεβ 2012 | Οικονομία
Αύριο το σχέδιο του Μνημονίου στους πολιτικούς αρχηγούς - Νέα αλλαγή ώρας στη συνάντηση με Παπαδήμο
Πρώτα ήταν στις 4.00 το απόγευμα, μετά η ώρα μετατέθηκε στις 7.00 και η τελευταία ενημέρωση θέλει τη σύσκεψη να πραγματοποιείται στις 9.00 το βράδυ. Κόβονται κατώτατοι μισθοί και κύριες συντάξεις, σώζονται επικουρικές και δώρα.

Παρατείνεται η διαπράγματευση για τα νέα μέτρα που θα συμπεριληφθούν στο 16σέλιδο προσχέδιο του νέου Μνημονίου, γεγονός που τρενάρει και την αποστολή του προσχεδίου στα γραφεία των πολιτικών αρχηγών, αλλά και την τελική τους απόφαση επ'αυτού. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πολιτικοί αρχηγοί αύριο θα λάβουν το εν λόγω κείμενο, ενώ για σήμερα στις 7.00 το βράδυ έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου, υπό τον πρωθυπουργό.


Στο μεταξύ, σε εξέλιξη είναι η τελική συνάντηση του υπ. Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλου και του υπ.Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνη για να συνταχθεί το κείμενο του προμνημονίου.  Η κυβέρνηση επεξεργάζεται το τελικό κείμενο της συμφωνίας με την τρόϊκα, που υποβληθεί για έγκριση προς του πολιτικούς αρχηγούς στη συνάντηση τους με τον πρωθυπουργόΜάλιστα το Μαξίμου ειδοποίησε όλους τους υπουργούς να είναι προετοιμασμένοι για τη διεξαγωγή του υπουργικού συμβουλίου ότι ώρα και να τελειώσει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.

Παράλληλα, η τρόικα ζήτησε να συναντήσει τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση για να εκθέσει τις απαιτήσεις της προκειμένου να ενημερωθούν πλήρως πριν από τη συνάντησή τους με τον Πρωθυπουργό, όμως δεν έχει διευκρινιστεί αν κάτι τέτοιο θα πραγματοποιηθεί. 

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, το κέντρο βάρους των διαπραγματεύσεων της Τρόικας με την κυβέρνηση έχει μεταβιβαστεί από τα εργασιακά στα δημοσιονομικά, καθώς οι δανειστές ζητούν επιτακτικά μέτρα ύψους 3,3 δισ. ευρώ για την κάλυψη των δημοσιονομικών στόχων του 2012 λόγω της υστέρησης των φορολογικών εσόδων και της ύφεσης.

Ήδη έχει συμφωνηθεί πως 2 δισ. ευρώ θα εξασφαλιστούν με περικοπή δαπανών 1,1 δισ. ευρώ στον υγεία, περικοπή 400 εκατ. ευρώ στον τομέα της άμυνας και περικοπές στις επιχορηγήσεις στους ΟΤΑ με στόχο να εξοικονομηθούν περίπου 440 εκατ. ευρώ.
Οι δανειστές προτείνουν να μπει μαχαίρι και στις κύριες συντάξεις επιπλέον κατά 20%, ενώ μισό βήμα πίσω στις απαιτήσεις της σχετικά με το ύψος της μείωσης των επικουρικών συντάξεων φαίνεται να κάνει σύμφωνα με πληροφορίες η Τρόικα. 

Στα εργασιακά, οι τελευταίες πληροφορίες ανέφεραν πως θα αποφευχθεί το ψαλίδι στον 13ο-14ο μισθό, διαπραγματευτική επιτυχία που οι πολιτικές δυνάμεις διαγκωνίστηκαν να καρπωθούν, ενώ ανοιχτό παραμένει το ποσοστό μείωσης του κατώτερου μισθού,  αλλά και η διάσωση κατά το ήμισυ της μετενέργειας των συμβάσεων (να ισχύει δηλαδή η επέκταση της συλλογικής σύμβασης εργασίας, αν δεν έχει υπογραφεί νέα για το βασικό μισθό και για τα βασικά επιδόματα).

Οι δανειστές φέρονται άλλωστε να ζητούν την άμεση απόλυση 15.000 υπαλλήλων από τον «στενό» δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένων ένστολων και εκπαιδευτικών, μετά την αξιολόγηση του προσωπικού που θα πραγματοποιηθεί τους επόμενους μήνες σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες. Ζητείται επίσης η άμεση απόλυση των ωρομίσθιων και αναπληρωτών καθηγητών στα σχολεία.

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 16:46 - 07 Φεβ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.