ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συμφώνησαν σε όλα, προθεσμία 15 ημερών για τις συντάξεις

09:45 - 09 Φεβ 2012 | Οικονομία
Ισοδύναμο μέτρο 300 εκατ. για να σωθούν οι συντάξεις αναζητείται στο προσεχές 15θήμερο. Στις 6 το πρωί ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα. Η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών.
Προθεσμία 15 ημερών πήρε από την Τρόικα η ελληνική κυβέρνηση για να αντιπροτεινει ισοδύναμο μέτρο 300 εκατ. ευρώ και να διασωθούν οι συντάξεις. Αυτό ήταν η κατάληξη της πολύωρης διαπραγμάτευσης που διήρκησε μέχρι τις 6 το πρωί μεταξύ του πρωθυπουργόυ κ. Λ.Παπαδήμου και των υπουργών Οικονομικών κ. Ευ.Βενιζέλου και Εργασίας κ. Γ.Κουτρουμάνη με την τρόικα για το θέμα της περικοπής των επικουρικών συντάξεων, το μοναδικό ζήτημα για το οποίο δεν υπήρξε συμφωνία κατά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Με το υπόλοιπο πακέτο των μέτρων συμφωνημένο, μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για το Eurogroup ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξέφρασε την ελπίδα να ληφθεί μια θετική απόφαση στο Eurogroup, ενώ άφησε αιχμές κατά του Αντώνη Σαμαρά -που επέμεινε στο ζήτημα των συντάξεων- λέγοντας: «Είναι ώρα ευθύνης για όλους».

Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών μετά το πέρας της σύσκεψης στο Μαξίμου με την τρόικα: «Φεύγω σε λίγη ώρα για τις Βρυξέλλες, με την ελπίδα να διεξαχθεί η συνεδρίαση του Eurogroup και να ληφθεί μια θετική απόφαση για το νέο πρόγραμμα.
»Από το νέο πρόγραμμα εξαρτάται η χρηματοδοτική επιβίωση της χώρας για τα επόμενα χρόνια, εξαρτάται η ολοκλήρωση ή η μη ολοκλήρωση του PSI, εξαρτάται το αν η χώρα θα παραμείνει στην πραγματικότητα μέσα στην Ευρωζώνη ή θα τεθεί σε κίνδυνο η ίδια η ευρωπαϊκή της προοπτική.

Είναι η ώρα της ευθύνης για όλους.

»Δεν υπάρχουν περιθώρια για οποιαδήποτε άλλη σκοπιμότητα. Πρέπει να βλέπουμε μόνο τους Έλληνες κατάματα, το εθνικό συμφέρον, την προοπτική των παιδιών μας. Απομένουν ζητήματα που πρέπει να διευκρινιστούν μέχρι την ώρα που θα συνεδριάσει το Eurogroup, ζητήματα τα οποία εξαρτώνται από την συνείδηση ευθύνης που πρέπει να έχουν όλοι εκείνοι οι παράγοντες οι οποίοι κατ' εντολή του ελληνικού λαού παίζουν έναν κρίσιμο πολιτικό ρόλο, ιδίως μάλιστα όταν φιλοδοξούν να παίξουν έναν κρισιμότερο ρόλο στην διακυβέρνηση του τόπου αυτού.

»Όπως είπε ο πρωθυπουργός στην ανακοίνωση που εξεδόθη πριν από πολλές ώρες, έχουν συμφωνηθεί όλα τα ζητήματα, πλην ενός. Βεβαίως, όπως έχω πει κατ' επανάληψη, η διαπραγμάτευση είναι Λερναία Ύδρα. Όταν αφήνουμε ένα ζήτημα ανοιχτό, μπορεί η άλλη πλευρά να ανοίξει δύο».

Η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών

Νωρίτερα, επειτα από συνάντηση οκτώ ωρών, οι πολιτικοί αρχηγοί, Παπανδρέου, Σαμαράς και Καρατζαφέρης συμφώνησαν σε όλα, με εξαίρεση τις επικουρικές συντάξεις.  

Συγκεκριμένα, από τα περίπου 600 εκατ. ευρώ που πρέπει να εξευρεθούν, ήδη τα 325 φαίνεται να έχουν εξοικονομηθεί από κονδύλια του υπ. Άμυνας.Για τα υπόλοιπα 300 εκατ. ευρώ διαπραγματεύτηκε ο πρωθυπουργός με την τρόικα και τελικά δοθηκε η παράταση των 15 ημερών.
«Ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί συναντήθηκαν και εξέτασαν σε βάθος το περιεχόμενο του νέου οικονομικού προγράμματος που συνοδεύει τη χρηματο­οικονομική στήριξη της χώρας για τα επόμενα χρόνια. Συμφώνησαν σε όλα τα σημεία του προγράμματος με εξαίρεση ένα το οποίο απαιτεί περαιτέρω επεξεργασία και συζήτηση με την τρόικα. Η συζήτηση αυτή θα γίνει αμέσως ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ.Καρατζαφέρης εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις» αναφέρεται σε ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου μετά το πέρας της σύσκεψης.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι πολιτικοί αρχηγοί έκαναν απόπειρα πολιτικής διαπραγμάτευσης, ορισμένων τουλάχιστον εκ των επώδυνων -και τραγικών για το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων- μέτρων, όπως κυρίως η μείωση των επικουρικών συντάξεων και των κύριων συντάξεων στα λεγόμενα ευγενή Ταμεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο παραπάνω πλαίσιο η σύσκεψη διακόπηκε 2-3 φορές, προκειμένου να υπάρξει επικοινωνία, τόσο με τους πολιτικούς προϊσταμένους των εκπροσώπων της τρόικας στις Βρυξέλλες, όσο και στην Ουάσινγκτον (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο).

Που συμφώνησαν

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, υπήρξε συμφωνία για το μεγαλύτερο  μέρος των θεμάτων, ωστόσο, όπως είναι γνωστό, αγκάθι παραμένουν οι επικουρικές συντάξεις. 

Ακολουθούν τα μέτρα στα οποία συμφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί με την τρόικα. Όλα  τα στοιχεία προέρχονται από κομματικά και κυβερνητικά στελέχη. 

Δημοσιονομική προσαρμογή 
 
-- Εξοικονόμηση 3,3 δις ευρώ ή 1,5% του ΑΕΠ, από τα οποία μένει ακόμη να  αποφασιστούν μέτρα ύψους 300 εκατ. ευρώ. 

-- Από τα 3,3 δις ευρώ, 400 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από την μείωση του  προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, 300 εκατ. ευρώ από την μείωση των αμυντικών  δαπανών και 300 εκατ. ευρώ από τις συντάξεις.  

-- Όποια κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία τον Ιούνιο θα πρέπει να εξειδικεύσει  επιπλέον μέτρα ύψους 10 δις ευρώ για το διάστημα 2013-2015.  

-- Ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα μετατίθεται για το τέλος του 2015. 
 
 Τράπεζες 

-- Η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που αντιμετωπίζουν σημαντικά  προβλήματα θα γίνει με κοινές μετά ψήφου μετοχές, ενώ αυτές με μικρότερες  κεφαλαιακές ανάγκες θα επανακεφαλαιοποιηθούν μέσω ομολόγων μετατρέψιμων σε  μετοχές με περιορισμένα δικαιώματα ψήφου.  
 
Εργασιακά 

-- Μείωση 22% του κατώτατου μισθού, μόνο για τους νεοπροσλαμβανόμενους, των  οποίων οι αποδοχές θα είναι 30% χαμηλότερες του κατώτατου μισθού που σήμερα  ανέρχεται στα 750 ευρώ ευρώ περίπου. Το μέτρο αυτό θα επηρεάσει κυρίως όσους  είναι κάτω των 25.  

-- Περίπου 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα μπουν σε καθεστώς "εργασιακής  εφεδρείας". 

-- Ο στόχος για 150.000 λιγότερους δημοσίους υπαλλήλους μέχρι το 2015  παραμένει.
Τελευταία τροποποίηση στις 14:27 - 09 Φεβ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.