ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Mε την πλάτη στον τοίχο η Ελλάδα στο Eurogroup

15:52 - 09 Φεβ 2012 | Οικονομία
Mε την πλάτη στον τοίχο η Ελλάδα στο Eurogroup
Προθεσμία μέχρι την Κυριακή έχει η Ελλάδα για να βρει τα 300 εκατ. ευρώ και να μην κοπούν οι επικουρικές, μεταδίδουν ξένα μέσα ενημέρωσης.

Mε άδεια χέρια μεταβαίνει ο υπουργός Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλος σστο προγραμματισμένο για τις 19.00 της Πέμπτης Eurogroup στις Βρυξέλλες. Επισήμως, οι Βρυξέλλες αναφέρουν ότι δεν θα συζητηθεί το ελληνικό πρόβλημα, αλλά παρασκηνιακά αναμένεται να μονοπωλήσει το ελληνικό αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις των πολιτικών αρχηγών στην Ελλάδα και του πρωθυπουργού με την τρόικα. Διαβάστε εδώ τι έγινε στη χθεσινή συνάντηση των αρχηγών με τον Λουκά Παπαδήμο

Το “ναυάγιο” των διαπραγματεύσεων για... 300 εκατ. ευρώ προκειμένου να μην περικοπούν οι επικουρικές συντάξεις έκανε το γύρο του κόσμου, με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης να εκτιμούν ότι η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα της άτακτης χρεοκοπίας μέχρι τις 20 Μαρτίου. Ταυτόχρονα, διατυπώνονται ευθείες βολές κατά των πολιτικών στην Ελλάδα που κοιτάζουν, όπως αναφέρουν, το μικροκομματικό τους συμφέρον και το πολιτικό τους ακροατήριο. Ταυτόχρονα, η μη συναίνεση των πολιτικών αρχηγών δημιουργεί βαρύ κλίμα και στην ευόδωση του PSI+, για το οποίο Ελλάδα και ιδιώτες ομολογιούχοι έχουν συμφωνήσει στα πάντα.

 

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ευρώπη έχει δώσει προθεσμία για την εξεύρεση των 300 εκατ. ευρώ που λείπουν για να κλείσει το πρόγραμμα, όχι εντός 15 ημερών, όπως είχε κυκλοφορήσει αρχικά τα ξημερώματα της Πέμπτης, μετά το συμβούλιο των αρχηγών, αλλά το αργότερο μέχρι την προσεχή Κυριακή, ενώ ήδη έπρεπε να υπάρχει συμφωνία την περασμένη Κυριακή.

Το κλίμα στις Βρυξέλλες είναι πιο βαρύ από κάθε άλλη φορά και θεωρείται ότι αυτή τη στιγμή είναι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Ενδεικτικό του κλοιού δυσαρέσκειας που περιβάλλει την Ελλάδα είναι ότι χθες το βράδυ ο επικεφαλής του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αντιλαμβανόμενος την τροπή που έπαιρναν τα πράγματα κατά τη διάρκεια των τηλεφωνικών συνομιλιών του με τους κ.κ. Λ. Παπαδήμο και Ευ. Βενιζέλο, έσπευσε να αναγγείλει την σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup ώστε να μην βρεθεί να πιέζεται για την αναβολή του. Αν συνέβαινε αυτό η Ελλάδα θα έμπαινε σε έναν δρόμο χωρίς γυρισμό.

Οι ελπίδες της κυβέρνησης είναι πλέον να κλείσει η συμφωνία στην απογευματινή συνεδρίαση του Eurogroup. Σε αντίθετη περίπτωση τινάζεται στον αέρα το PSI (η επίσημη πρόσκληση των ιδιωτών αναμενόταν να γίνει τη Δευτέρα) και η νέα δανειακή σύμβαση.

Η αγωνία βρίσκεται στο κόκκινο, καθώς η εμπλοκή με την τρόικα για την κάλυψη του ποσού που θα καλύψει το πλαφόν το οποίο ζητεί η ΝΔ στις επικουρικές συντάξεις, δεν αφορά στην ουσία μόνο ένα ποσό 300 εκ. ευρώ. Η τρόικα θεωρεί επισφαλή μια σειρά άλλων δαπανών (π.χ. φάρμακα, Άμυνα, εργατικές εστίες, κα.) οπότε όταν τέθηκε θέμα να αφαιρεθεί από το λογαριασμό ένα σίγουρο ποσό αντέδρασε έντονα.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 15:58 - 09 Φεβ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.