ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την Ελλάδα

09:04 - 14 Φεβ 2012 | Οικονομία
Ανοιχτά μέτωπα εντός και εκτός Ελλάδος. Εκκρεμότητες σε PSI, δαπάνες προϋπολογισμού, αποκρατικοποιήσεις και μεταρρυθμίσεις.
Η επόμενη μέρα της ψήφισης της νέας δανειακής σύμβασης, η οποία περιλαμβάνει το νέο Μνημόνιο και το PSI, βρήκε τα δύο μεγάλα κόμματα αποδεκατισμένα και την Αθήνα καμμένη. Και ενώ όλες οι δυνάμεις, πολιτικές, κοινωνικές και επιχειρηματικές, της χώρας προσπαθούν να συνέλθουν από την ψήφιση του πιο σκληρού πακέτου λιτότητας την τελευταία διετία, η κυβέρνηση ξεκινά έναν ακόμη αγώνα δρόμου ώστε να υλοποιηθούν όλα αυτά που ψηφίστηκα.

Την Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) μαζί με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ θα συζητούν την ανάλυση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, την ώρα που τα ελληνικά πολιτικά κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση θα πρέπει να υποβάλουν γραπτές δεσμεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις στους υπουργούς Οικονομικών.

Τα κράτη μέλη πρεπει να εγκρίνουν την απαιτούμενη αύξηση στις εγγυήσεις του EFSF καθώς και τα έγγραφα για το PSI, ενώ και η ελληνική Βουλή θα πρέπει να περάσει συγκεκριμένη νομοθεσία για το πρόγραμμα απομείωσης του ελληνικού χρέους. Πιθανόν να υπάρξει ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης (CACs), ώστε να επιτευχθεί μεγαλύτερη συμμετοχή.

Όλα τα μέρη υπογράφουν τα βασικά κείμενα σε σχέση με το πακέτο διάσωσης. Το συμπλήρωμα του Ενημερωτικού Δελτίου για την προσφορά ανταλλαγής των ομολόγων υποβάλλεται στο χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου για έγκριση (αν δεν έχει εγκριθεί νωρίτερα).

Όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες, θα υποβληθεί από την Ελλάδα η προσφορά για την ανταλλαγή των ομολόγων στους ιδιώτες ομολογιούχους, μια συναλλαγή που αναμένεται να ελαφρύνει το χρέος κατά 100 δισ. ευρώ. Αρχές Μαρτίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, ώστε να αποδεσμευτεί και η επόμενη δόση του δανείου, και να πληρωθεί το ομόλογο που λήγει 20 Μαρτίου, ύψους 14,4 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, η κυβέρνηση πρέπει να τρέξει τις αποκρατικοποιήσεις, ώστε να φτάσει τα 4,5 δισ. ευρώ στα έσοδα εφέτος, το σύνολο σχεδόν των οποίων θα προέλθει από κινήσεις που θα ολοκληρωθούν το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Εντός του επόμενου διαστήματος θα πρέπει να αρχίσει η διαδικασία για την πώληση της ΔΕΠΑ- ΔΕΣΦΑ, των ΕΛΠΕ, του ΟΠΑΠ, της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΑΘ και της IBC.

Παράλληλα, έως το τέλος Μαρτίου 2012, θα μεταβιβαστούν στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, όλα τα περιουσιακά στοιχεία που περιέχονται στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, εκτός από τις τραπεζικές μετοχές και τα περιουσιακά στοιχεία που επιφέρουν απώλεια (ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΛΒΟ, ΕΑΣ). Επίσης, θα μεταφερθούν οι εναπομένουσες μετοχές του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, ενώ τα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία θα μεταβιβαστούν από την Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου. Ενώ, στο Μνημόνιο προβλέπεται αύξηση στα εισιτήρια του ΟΣΕ και των αστικών συγκοινωνιών, ενώ ανάλογη πρόβλεψη υπάρχει και για τα τιμολόγια της ΔΕΗ.
Τελευταία τροποποίηση στις 09:14 - 14 Φεβ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.