ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο αέρα το PSI και οι αποκρατικοποιήσεις...

02:30 - 16 Φεβ 2012 | Οικονομία
...μετά τις νέες αξιώσεις της Γερμανίας, αποθαρρύνοντας τους επενδυτές στο Χ.Α.
Με τα χέρια δεμένα είναι οι επενδυτές στο Χ.Α., αφού παρά την ψήφιση του μνημονίου και τις "ευεργετικές" διατάξεις για τράπεζες και αποκρατικοποιήσεις η Γερμανία και οι "σύμμαχοί" της ανεβάζουν και πάλι τον πήχη των προσπαθειών εκ μέρους της Ελλάδας. Αυτός είναι και ο λόγος που η αγορά εισέρχεται σε νέα περίοδο αναταράξεων, με τις 800 μονάδες να αποτελούν παρελθόν και το φάσμα της χρεοκοπίας πιο έντονο από ποτέ. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις η βραχυπρόθεσμη τάση της αγοράς κρέμεται από μία κλωστή, σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, αφού ο... Σόιμπλε ακυρώνει δύο stories στα οποία θα μπορούσαν να πατήσουν οι επενδυτές.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Merit AXEPEY κ. Ν. Χριστοδούλου, ανάμεσα στα πολλά ενδιαφέροντα του νέου μνημονίου ξεχωρίζουν οι διατάξεις για τις τράπεζες. Ευνοϊκές μπορούν να χαρακτηριστούν οι διατάξεις αυτές λαμβάνοντας υπ' όψιν τις δυσκολίες του κλάδου την τελευταία τριετία. Η πλήρης κρατικοποίηση των τραπεζών αποφεύγεται για τη μεγάλη πλειοψηφία τους, αφού το ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής για να μην χρησιμοποιηθούν κοινές μετά ψήφου μετοχές από το ΤΧΣ θα τοποθετηθεί στο 10-15% των συνολικών κεφαλαίων που θα χρειαστούν, ποσό που θεωρητικά μπορεί να καλυφθεί εύκολα από τους παλιούς μετόχους.

Επίσης προβλέπεται ότι το μέγιστο ποσό που θα διαθέσει το ΤΧΣ θα είναι τα €23 δις έναντι €30 δις του αρχικού σχεδιασμού. Σε αυτό συνέβαλλαν και η δυνατότητα περιορισμού των ζημιών μέσω αναβαλλόμενης φορολογίας δηλαδή της δυνατότητας συμψηφισμού ζημιών με μελλοντικά κέρδη για όλη τη διάρκεια της ζωής των ομολόγων, δηλαδή μέχρι και 30 έτη. Επίσης, η αναστολή ψήφου του κράτους για 5 έτη πιθανότατα δε δημιουργεί ασφυκτικά πλαίσια στις τράπεζες, ανάλογα βέβαια και με τι ποσό θα καλύψει τελικά το ΤΧΣ, ενώ θετικό είναι και το γεγονός ότι θα υπάρξει μια περίοδος χάριτος για να επιτύχουν Core Tier I στο 10%, μέχρι τα μέσα του 2013. Παράλληλα, οι τιμές των αυξήσεων θα εξαρτηθούν από θεμελιώδη μεγέθη ανάλογα και με τα business plans που θα δημοσιεύσουν οι τράπεζες και όχι τόσο από τις τιμές στο ταμπλώ, χωρίς βέβαια να θεωρούμε και το πρόσφατο ράλλυ άνευ σημασίας.

Άλλες σημαντικές διατάξεις του μνημονίου αφορούν τη μείωση του στόχου για τις αποκρατικοποιήσεις μέχρι το 2015, ενώ αντίθετα προβλέπεται το 2012 να είναι ένα σημαντικό έτος με έσοδα €4,5 δις που θα αφορούν μεταξύ άλλων τις εισηγμένες ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και ΔΕΗ. Σχετικά με την τελευταία προβλέπεται η πρόσβαση των ανταγωνιστών της στο λιγνίτη υποχρεωτικά μέσα στο 2013, ενώ στον τομέα των ΑΠΕ το ενδεχόμενο μείωσης των εγγυημένων τιμών παραμένει ανοιχτό.

Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.