ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διεθνής Τύπος και αγορές προεξοφλούν συμφωνία για Ελλάδα

12:00 - 20 Φεβ 2012 | Οικονομία
Διεθνής Τύπος και αγορές προεξοφλούν συμφωνία για Ελλάδα
Προς έγκριση του PSI και της νέας δανειακής σύμβασης το Eurogroup. Αισοδοξία από Βενιζέλο και ευρωπαίους αξιωματούχους.
Στα πρωτοσέλιδα των μεγάλων εφημερίδων του πλανήτη βρίσκεται και σήμερα η Ελλάδα, εν αναμονή των ιστορικών αποφάσεων στο Eurogroup για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης χρέους. Αίσθηση έχει προκαλέσει άρθρο των FT που αναφέρει ότι η Γερμανία θέλει εκτός ευρώ την Ελλάδα Ίδια εικόνα και στις αγορές, με το Χ.Α. να καταγράφει κέρδη κοντά στο 2% και με τον γενικό δείκτη στα επίπεδα των 840 μονάδων.

Μετά από τρεις αναβολές και πολλές διαπραγματεύσεις και εντάσεις το πακέτο των 130 δισ. ευρώ, που αποτελεί και τη δεύτερη βοήθεια προς τη χώρα μας, φαίνεται ότι ήρθε η ώρα να εγκριθεί. Αυτό αναμένεται να γίνει στο σημερινό Eurogroup, το οποίο αποδεικνύεται ίσως ένα από τα κρισιμότερα της τελευταίας διετίας, καθώς κυριολεκτικά στο "παρά ένα" θα εγκρίνει την "ανάσα" που θα αποτρέψει την στάση πληρωμών στις 20 Μαρτίου.

Ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος βρίσκεται στις Βρυξέλλες από χτες το απόγευμα, ώστε να στηρίξει το κλείσιμο του PSI, του προγράμματος απομείωσης του ελληνικού χρέους και της νέας δανειακής σύμβασης, με το
νέο Μνημόνιο.

Αυτοί οι δύο παράμετροι θα αποτελέσουν και τους όρους που θα τεθεί σε λειτουργία το πακέτο των 130 δισ. ευρώ, αν και το τελικό ποσό ίσως επαναδιαμορφωθεί, αν πράγματι τεθεί θέμα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Υπενθυμίζεται εδώ ότι σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ακόμη και μετά το PSI το χρέος θα φτάσει το 129% του ΑΕΠ το 2020, και όχι το 120% όπως αρχικά αναμενόταν.

Αισιόδοξος ο Βενιζέλος

Σε δήλωση του το πρωί της Δευτέρας ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζει πως μέχρι την τελευταία στιγμή η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, τεχνικά προβλήματα τίθενται, επιμέρους παράμετροι εξετάζονται, προτιμήσεις ή προτεραιότητες θεσμικών εταίρων ή κρατών- μελών επηρεάζουν το κλίμα της συζήτησης.

Όλα όμως αυτά πιστεύω ότι θα κριθούν τελικά με βάση την απόφαση της 26.10 και με ύπατο κριτήριο τις αρχές που διέπουν το ευρωπαϊκό εγχείρημα».

Χθες ο ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ, Τίμοθυ Γκάιντνερ ανακοίνωσε ότι η Αμερικανική κυβένρηση θα κάνει ότι μπορεί για να πιέσει το ΔΝΤ να στηρίξει το πακέτο οικονομικής βοήθειας.


«Βλέπουν» λύση οι αξιωματούχοι


Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουέν, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι εντός της ημέρας θα έχει κλείσει η έγκριση του νέου δανείου, λέγοντας «υπάρχουν όλες οι προυποθέσεις ώστε το ζήτημα να έχει τελειώσει μέχρι το βράδυ».

Το στέλεχος της ΕΚΤ, Γιόεργκ Άσμουνσεν, σε δηλώσεις που έκανε τη Δευτέρα τόνισε ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται να γκρεμίσει την πάγκοσμια οικονομία», ενώ για το νέο δάνειο προς της χώρας σχολίασε «πρέπει οι Έλληνες να καταλάβουν ότι δεν τους επιβάλουμε με το ζόρι βοήθεια.»

Στο σημερινό Eurogroup, ο κ. Παπαδήμος με την ελληνική αποστολή, θα προσπαθήσουν να πείσουν τους Ευρωπαίους για δύο στόχους. Πρώτον ότι οι μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν σύμφωνα με το πρόγραμμα και δεύτερον ότι
ακόμη και με τις δυσμενείς θα πραγματοποιηθούν όλες οι απαιτούμενες περικοπές για να επιστρέψει η χώρα σε πρωτογενές πλεόνασμα από φέτος. Το έτερο ζήτημα που έχει προκύψει εσχάτως είναι αυτό του ειδικού λογαριασμού που θέλουν οι κεντροευρωπαίοι να δημιουργηθεί, ώστε να δεσμεύονται έσοδα του κράτους αποκλειστικά για την αποπληρωμή του χρέους. Ο στόχος του ειδικού λογαριασμού είναι να εξασφαλίσει την εξυπηρέτηση του χρέους και όχι των λειτουργικών δαπανών του κράτους, σε περίπτωση που η ρευστότητα πέσει κάτω από ένα ορισμένο σημείο.

Σύμφωνα με διαρροές το θέμα της συμμετοχής του ελληνικού κράτους σε αυτόν τον λογαριασμό «είναι στο τραπέζι» των διαπραγματεύσεων. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προετοιμάσει σειρά προτάσεων για τον ειδικό λογαριασμό που συζητώνται στις συσκέψεις της Κυριακής και της Δευτέρας, ωστόσο δεν βρίσκουν σύμφωνο το ΔΝΤ. Όπως όλα δείχνουν, οι Ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών θα έχουν μακρά νύχτα μπροστά τους, αν και δεν αποκλείεται να υπάρξει και παρουσία τωνεκπροσώπων του IIF για το PSI.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:49 - 20 Φεβ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.