ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Profit taking στο Χ.Α., εν αναμονή του Eurogroup

18:45 - 20 Φεβ 2012 | Οικονομία
Eξαντλήθηκε η ορμητική αντίδραση της αγοράς που οδήγησε τον γενικό δείκτη μέχρι τις 847 μονάδες μετά τις δηλώσεις των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών που προσέρχονταν στις εργασίες του Eurogroup ότι το βράδυ της Δευτέρας θα βρεθεί λύση, διότι η Ελλάδα εκπληρώνει όλες τις προϋποθέσεις.

Οι επενδυτές στην Ελλάδα έκριναν ότι το “νερό έχει μπει στο αυλάκι” για την αντιμετώπιση της κρίσης με μοναδικό μελανό σημείο της επικείμενης συμφωνίας το πως θα επιτευχθεί η διαμόρφωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020.

 

Δηλαδή, αν όλα τα μέτρα που πρόκειται να αποφασίσουν σήμερα οι Ευρωπαίοι είναι αρκετά. Δεν είναι και λίγοι πάντως οι αναλυτές που θεωρούν ότι μετά από λίγους θα δημιουργηθεί εκ νέου πρόβλημα με την Ελλάδα, αφού λόγω της ύφεσης θα είναι δύσκολο να πιάσει τους στόχους που έχουν τεθεί με το νέο μνημόνιο. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε τελικά με οριακά κέρδη, μόλις 0,18%, στις 825,75 μονάδες και με όγκο 98,1 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι από τις 35 συνεδριάσεις της χρονιάς, οι 25 ήταν ανοδικές, οπότε από τη στιγμή που διαφαίνεται λύση στο ελληνικό πρόβλημα, η αποκομιδή των κερδών κρίνεται επιβεβλημένη, μέχρι νεωτέρας... Δηλαδή, να υπάρξουν οι προϋποθέσεις που να δικαιολογούν την αντίδραση.

 

Τα επόμενα βήματα είναι προκαθορισμένα. Την ερχόμενη Τετάρτη ξεκινάει το PSI και αναμένεται το selective default της Ελλάδας μέχρις ότου ανταλλαγούν τα παλαιά ομόλογα με νέα. Τα νέα ομόλογα όμως, θα έχουν αξιολόγηση από τέσσερις έως οκτώ βαθμίδες υψηλότερη, εκτιμούν χρηματιστηριακοί παράγοντες.

 

Οι τράπεζες εκεί που ενισχύονταν πάνω από 5%, έκλεισαν με οριακά κέρδη μόλις 0,6%. Κέρδη 7,61% για το Τ.Τ., 2,27% για την Eurobank, στο 1,35 ευρώ και 12,572 εκατ. τεμάχια, 1,56% ενισχύθηκε η Πειραιώς με 12,2 εκατ. τεμάχια, οριακή ήταν η άνοδος για την ΕΤΕ, στα 2,96 ευρώ με 7,254 εκατ. τεμάχια και αμετάβλητη στο 1,81 ευρώ έκλεισε η Alpha με 9,8 εκατ. τεμάχια.

 

Κατά τα άλλα, από τον 20άρη ξεχώρισε η μετοχή των ΕΛΠΕ που έκλεισε με άνοδο 4% και ευνοείται από την επικείμενη πώληση της ΔΕΠΑ, κέρδη 2,945 για τον ΟΠΑΠ και 2,15% ενισχύθηκε η Jumbo. Απώλειες για Coca Cola, ΟΤΕ, Μυτιληναίο και Κύπρου.

Το γύρισμα της αγοράς τη Δευτέρα δεν ανησυχεί τους αναλυτές, που θεωρούν επιβεβλημένη την κατοχύρωση κερδών έπειτα από ένα μακρύ διάστημα ανόδου. Τεχνικά, η στήριξη της αγοράς εντοπίζεται περίπου εκατό μονάδες κάτω από το κλείσιμο της Δευτέρας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.