ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έρχεται δεύτερο PSI;

09:30 - 21 Φεβ 2012 | Οικονομία
Σύμφωνα με την UBS, το ελληνικό θέμα δεν σε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι τελείωσε. Η ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων δεν πρόκεται να σώσει την Ελλάδα, ωστόσο ίσως καταφέρει να προστατεύσει την υπόλοιπη ζώνη του ευρώ από την μετάδοση, και αυτό σημαίνει ότι θα αλλάξει η στάση του ΔΝΤ.
Όπως εκτιμά ο οίκος, το ΔΝΤ στην συνέχεια, θα παίξει πάρα πολύ σκληρό ρόλο και ίσως και να αποχωρήσει από τη συμφωνία με την Ελλάδα. Η επιλογή του να αποχωρήσει το ΔΝΤ, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν σε άλλες περιπτώσεις χωρών, θα ήταν κάτι το εξαιρετικά επικίνδυνο πριν την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού κλάδου. Το ελληνικό
default χωρίς ανακεφαλαιοποιημένες τις τράπεζες, θα αφήσει την Ελλάδα χωρίς καμία επιλογή να τυπώσει τα δικά της χρήματα. Όταν τελειώσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η επιλογή αυτή για το ΔΝΤ γίνεται πολύ πιο έυκολη και αξιόπιστη.

Η UBS εκτιμά ότι στο μέλλον και μετά την ολοκλήρωση του PSI, το ΔΝΤ θα αποκτήσει πολυ πιο σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα, δεν θα ανεχτεί την παραμικρή αστοχία στο έλλειμμα και υπάρχει και η πιθανότητα να δούμε και την πρόωρη διακοπή του ελληνικού προγράμματος.

Πώς θα γίνει αυτό; Ένας τρόπος, σύμφωνα με τον οίκο, είναι να δοθεί στο ΔΝΤ χρηματοδότηση μέσω ενός ειδικού λογαριασμού ο οποίος θα εξυπηρετεί πρώτα το χρέος και μετά ότι απομένει θα πηγαίνει στην χρηματοδότηση του πρωτογενούς ελλείμματος. Η Ελλάδα έτσι δεν θα παίρνει ποτέ περισσότερα από ότι έχει συμφωνήσει για την διάρκεια του προγράμματος.

Ο κίνδυνος, προφανώς, είναι ότι οταν η Ελλάδα επιστρέψει σε πρωτογενές πλεόνασμα, η χρηματοδότηση του ΔΝΤ και της ΕΕ να χρησιμοποιηθεί μόνον για να τις πληρωμές τόκων. Σε αυτό το σημείο η Ελλάδα θα έχει το κίνητρο να κόψει την εξυπηρέτηση του χρέους της, μειώντοντας τις πληρωμές του κουπονιού. Σύμφωνα με την UBS, σε αυτό το σημείο υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χρειαστεί η Ελλάδα να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις για δεύτερο PSI.
Τελευταία τροποποίηση στις 13:04 - 22 Φεβ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.