ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έκλεισε η συμφωνία για την Ελλάδα

10:23 - 21 Φεβ 2012 | Οικονομία
Με τη μεγάλη συμμετοχή όλων των συμβαλόμενων πλευρών ολοκληρώθηκε η συμφωνία για το δεύτερο πακέτο οικονομικής στηρίξης στην Ελλάδα.
Το κούρεμα του χρέους θα φτάσει το 53,5%, με την ελληνική πλευρά να  δηλώνει πολύ ευχαριστημένη από τη συμφωνία. «Αγκάθι» αποτελεί η πρόβλεψη για τη δημιουργία ειδικού λογαριασμού στην οποία θα πρέπει να προχωρήσει με Συνταγματική ρύθμιση το ελληνικό Κοινοβούλιο. Η επίσημη έγκριση για το ελληνικό πακέτο βοήθειας αναμένεται να οριστικοποιηθεί την Τετάρτη, 29 Φεβρουαρίου στην τακτική Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε

Σε συνέντευξη Τύπου με το πέρας του Eurogroup, ο Λουκάς Παπαδήμος και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ανακοίνωσαν πως θα εγκατασταθούν στην Ελλάδα τεχνοκράτες από τους δανειστές, ενώ τόνισαν και οι δύο ότι η συμφωνία που επετεύχθη είναι ιστορικής σημασίας.

Για το «κούρεμα» που θα δεχτούν οι ιδιώτες δανειστές, η συμφωνία έκλεισε στο 53,5% με το μέσο επιτόκιο των νέων ομολόγων να είναι στο 3,65% και να υπάγεται στο Αγγλικό δίκαιο. Το έλλειμα της Ελλάδας για το 2020 αναμένεται να κυμανθεί στο 120,5% του ΑΕΠ.

Τη συμφωνία δέχτηκαν με θετικά σχόλια όλοι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι οποίοι στις δηλώσεις τους τόνισαν ότι είναι πολύ σημαντικό που βρέθηκε λύση στο θέμα της Ελλάδας.

Τα κύρια στοιχεία της συμφωνίας που πραγματοποιήθηκε μετά από 13 ώρες διαπραγματεύσεων:

 

* Iδιώτες κάτοχοι ελληνικών ομολόγων δέχτηκαν μεγαλύτερη περικοπή στην ονομαστική αξία του χαρτοφυλακίου τους -- ύψους 53,5% σε σχέση με τα 50% που είχαν προβλεφθεί στην αρχική συμφωνία του Οκτωβρίου. Το ελληνικό χρέος που ανήκει σε ιδιώτες θα μειωθεί έτσι κατά 107 δις ευρώ.

 

* Οι ιδιώτες αποδέχθηκαν επίσης και διαφορετικό κουπόνι, από ό,τι συζητιόταν αρχικά, στα 30ετή ομόλογα που πρόκειται να αντικαταστήσουν τα υφιστάμενα ομόλογα. Το κουπόνι στα νέα ομόλογα θα είναι κυμαινόμενο, της τάξης του 2% από τον Φεβ. του 2012 έως τον Φεβ. του 2015, για να αυξηθεί μετά στο 3% για τα επόμενα πέντε χρόνια και στο 4,3% από τον Φεβ. του 2020 έως τον Φεβ. του 2042.

 

* Το μεσοσταθμικό κουπόνι στα ομόλογα, σε όλη τη 30ετή διάρκειά τους, ανέρχεται στο 3,65%.

 

* Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης, οι οποίες παρέχουν διμερή δάνεια στην Ελλάδα στα πλαίσια του πρώτου πακέτου διάσωσης από το Μάιο του 2010, συμφώνησαν να μειώσουν το επιτοκιακό περιθώριο των δανείων αυτών στις 150 μονάδες βάσης. Αυτό θα ελαφρύνει το χρέος της χώρας κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ της.

 

* Κυβερνήσεις των κρατών της ευρωζώνης, οι κεντρικές τράπεζες των οποίων διακρατούν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου στο χαρτοφυλάκιο επενδύσεών τους, συμφώνησαν να μεταβιβάζουν στην Ελλάδα έως το 2020 ποσό ίσο με τα μελλοντικά κέρδη που θα αποκομίζουν οι εν λόγω τράπεζες από το χαρτοφυλάκιο αυτό. Αυτό θα ελαφρύνει το ελληνικό χρέος κατά 1,8 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ έως το 2020.

 

* Για να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από αυτήν τη συμφωνία, η Αθήνα θα καταβάλει απευθείας σε ειδικό, κλειστό λογαριασμό, ποσό που θα αντιστοιχεί στην εξυπηρέτηση του χρέους της για κάθε τρίμηνο του έτους. Η Ελλάδα δεσμεύτηκε ακόμα να υιοθετήσει εντός των επόμενων δύο μηνών νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει ταμειακή προτεραιότητα στην αποπληρωμή του χρέους της.

 

* Εκπρόσωποι της τρόικας θα έχουν "μόνιμη παρουσία" στην Αθήνα για να διασφαλίσουν την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στη δανειακή σύμβαση.

 

Διαβάστε την ανακοίνωση του Eurogroup για τη συμφωνία.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:29 - 21 Φεβ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.