ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βενιζέλος: «Οι εταίροι θα μας στηρίξουν μέχρι να βγούμε ξανά στις αγορές»

19:05 - 21 Φεβ 2012 | Οικονομία
Σύνεντευξη Τύπου παραχώρησε ο ΥΠΟΙΚ για τα αποτέλεσματα του χθεσινού Eurogroup.
«Αναρωτιέμαι τι θα συνέβαινε σήμερα στην Ελλάδα, την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία εάν το Eurogroup δεν κατέληγε στην έγκριση του νέου προγράμματος για την Ελλάδα.

Τι θα συνέβαινε σήμερα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα στα εισοδήματα και τις περιουσίες των Ελλήνων πολιτών, τις θέσεις απασχόλησης. Και τι επίπτωση θα υπήρχε διεθνώς» υπογράμμισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που σημείωσε ότι το εφιαλτικό σενάριο για την Ελλάδα αποφεύχθηκε.

«Σήμερα το πρωί είχαμε μία θετική εξέλιξη που δεν ήταν ούτε εύκολη ούτε αυτονόητη. Γιατί δεν επιβάλλονται πάντα οι ορθολογικές αποφάσεις και συμπεριφορές γιατί υπάρχουν συγκρουόμενα συμφέροντα και ένας περίπλοκος πολιτικός μηχανισμός.

Υπάρχουν συμφέροντα που δεν εκφράζονται θεσμικά. Και είναι παρά πολλοί εκείνοι που επένδυσαν πολλά συμφέροντα και ελπίδες στην αποτυχία της Ελλάδας. Πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη που δίνει στη χώρα μας μία νέα ευκαιρία» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Για το θέμα της εποπτείας της χώρας ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιβεβαίωσε ότι έγιναν διαπραγματεύσεις πάνω σε θέματα που δεν σέβονται την θεσμική αξιοπιστία της χώρας. «Τελικά έχουμε μηχανισμούς παρακολούθησης και στήριξης του προγράμματος αυτού που σέβονται απολύτως την θεσμική αξιοπιστία και την ανεξαρτησία της χώρας».

Σε ερώτηση για την αυστηρότερη παρακολούθηση του οικονομικού προγράμματος ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι «στην απόφαση της 26 Οκτωβρίου περιλαμβάνεται η παράγραφος 10 που έχει ως αντικείμενο τον μηχανισμό παρακολούθησης.

Η ευθύνη η κυριότητα του προγράμματος ανήκει στην Ελλάδα και αυτή είναι μία ουσιαστική και όχι τυπική διαδικασία. Άρα στο πλαίσιο αυτό θα υπάρχει η Task Force, η τρόικα ένα μόνιμο κλιμάκιο της Κομισιόν ώστε να αποδραματοποιείται αυτή η επίσκεψη ανά τρίμηνο που δημιουργεί εντάσεις».

Για τον ειδικό λογαριασμό ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξήγησε ότι αρχικά υπήρχε συζήτηση να βρίσκεται σε τραπεζικό ίδρυμα του εξωτερικού και να καλύπτει για το επόμενο 9μηνο τις υποχρεώσεις της χώρας γεγονός που θα χρειαζόταν περισσότερα χρήματα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών το Eurogroup αποφάσισε τη δημιουργία «ενός λογαριασμού στην ΤτΕ και μία παρακολούθηση των δόσεων που έχουμε να καταβάλλουμε όχι μόνο των υπουργείων αλλά και δήμων, επιχειρήσεων και άλλων φορέων. Θα υπάρχει ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης».

«Επίσης έχουμε μία επιβεβαίωση των βασικών πυλών του προγράμματος: έλεγχος και μείωση των τιμών, άνοιγμα των επαγγελμάτων, άνοιγμα της αγοράς. Το δεύτερο που έχουμε είναι το οριστικό PSI είναι δραστικότερο και ως εκ τούτου καλύτερο από αυτό που είχε συμφωνηθεί πριν από την έναρξη του β' γύρου των διαπραγματεύσεων.

Και τελικά έχουμε μία γενναία εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα που αποδέχθηκε να περικοπεί το ποσοστό που κατέχουν οι ιδιώτες στο 53,5%» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.

«Ό,τι και να πούμε είναι σημαντικό το γεγονός πως μετά από ολόκληρες δεκαετίες βρισκόμαστε στην πραγματικά ευχάριστη θέση να πούμε στους Έλληνες πολίτες ότι αφαιρέσαμε 107 δισ. ευρώ βάρους διαχρονικού από τις πλάτες του. Αυτό είναι μία προσφορά στις επόμενες γενιές.

Το κρίσιμο και κομβικό σημείο ήταν να πειστούν οι οργανισμοί οι εταίροι μας ότι η Ελλάδα είναι βιώσιμη οικονομικά. Και το κριτήριο ήταν με εξαιρετικά αυστηρούς όρους και καμία επιείκεια» σημείωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Παράλληλα ανέφερε ότι χρειάστηκε πρόσθετη συμβουλή από τον ιδιωτικό και τον επίσημο τομέα. «Η διαπραγμάτευση γινόταν παράλληλα. Και πράγματι υπήρξε μία μείωση του χρέους μας της τάξεως του 8,1 του ΑΕΠ. Και μία πρόσθετη συμβολή 3,5% του ΑΕΠ από τον ιδιωτικό τομέα».
Τελευταία τροποποίηση στις 23:07 - 21 Φεβ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.