ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Και το ΣΔΟΕ ψάχνει τον βουλευτή που φυγάδευσε το 1 εκατ. ευρώ

15:28 - 23 Φεβ 2012 | Οικονομία
Εντολή για τη διενέργεια επείγουσας έρευνας έδωσε στο ΣΔΟΕ ο αντιεισαγγελέας Ι. Διώτης προκειμένου να ελεγχθεί αν ο βουλευτής ή η βουλευτής έβγαλε τα λεφτά νομίμως και αν είχε φορολογηθεί νωρίτερα για το ποσό αυτό.
Σε μια ακατάσχετη ονοματολογία εντός και εκτός Κοινοβουλίου έχει οδηγήσει η αποκάλυψη του επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος κ. Παναγιώτη Νικολούδη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ότι Έλληνας ή Ελληνίδα βουλευτής έβγαλε χρήματα στο εξωτερικό τον Μάιο του 2011.

Από την Δευτέρα το βράδυ στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου κυκλοφορούν ονόματα βουλευτών για να ακολουθήσουν λίγο αργότερα διαψεύσεις, ενώ την ίδια ώρα έντονες είναι οι κοινωνικές αντιδράσεις.

Η ιστορία ξεκίνησε λίγους μήνες νωρίτερα μετά από καταγγελία απλού πολίτη στην Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος ότι υπάρχει βουλευτής που έστειλε στο εξωτερικό τον Μάιο του 2011,  1 εκ. ευρώ. Ο κ. Νικολούδης προχώρησε σε σχετική έρευνα, η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί, και από την οποία σύμφωνα με πληροφορίες προκύπτει ότι πράγματι η καταγγελία ευσταθεί αλλά όπως φαίνεται τα χρήματα αυτά είναι νόμιμα.

Σε επικοινωνία που είχε ο κ. Νικολούδης με τον Υπουργό Δικαιοσύνης αλλα και με τον αντιπρόεδρο της Βουλής και αρμόδιο για θέματα Πόθεν Έσχες κ. Βαγγέλη Αργύρη είπε ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει το όνομα του βουλευτή γιατί δεσμεύεται από το απόρρητο, το οποίο αν παραβιαστεί μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε φυλάκιση.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Μιλτιάδης Παπαϊωάννου μιλώντας με δημοσιογράφους εξήγησε ότι πράγματι ο κ. Νικολούδης δεσμεύεται από το απόρρητο και για τον λόγο αυτό υπάρχουν δυο δρόμοι για την αποκάλυψη του.

Ο πρώτος περνά μέσα από την Επιτροπή Ελέγχου των Πόθεν Έσχες της Βουλής. Ο αρμόδιος αντιπρόεδρος κ. Βαγγέλης Αργύρης ήδη επικοινώνησε με την Τράπεζα της Ελλάδας αλλά και με τη Γενική Γραμματεία πληροφοριακών Συστημάτων προκειμένου να του παρασχεθούν τα στοιχεία για εμβάσματα προς το εξωτερικό, ενώ παράλληλα ζήτησε από τους ορκωτούς ελεγκτές να ελέγξουν τα Πόθεν Έσχες των βουλευτών τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο για ύποπτες εκροές. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Αργύρης εκτιμά ότι θα έχει στα χέρια του τα πρώτα στοιχεία μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Η δεύτερη επιλογή περνά μέσα από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής η οποία μπορεί να απευθύνει πρόσκληση στον κ. Νικολούδη να παραστεί σε συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών και να αποκαλύψει το όνομα.

Πάντως μεγάλη μερίδα βουλευτών, ανάμεσα τους και ο Υπουργός Δικαιοσύνης, καλούν τον βουλευτή να αποκαλύψει την ταυτότητα του γιατί διαφορετικά όπως λένε «πέφτει βαριά σκιά στο σύνολο της Βουλής και αυτό είναι το λιγότερο άδικο».

Ήδη ο πρώην βουλευτής της ΝΔ κ. Σπήλιος Λίβανος έχει προχωρήσει σε επίσημη διάψευση της φήμης που τον ήθελε να εμπλέκεται με τη συγκεκριμένη υπόθεση, ενώ ο κ. Γεράσιμος Γιακουμάτος απειλεί με προσφυγή στην Δικαιοσύνη αν ο κ. Νικολούδης δεν αποκαλύψει το όνομα.
Τελευταία τροποποίηση στις 16:22 - 23 Φεβ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.