ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανάπτυξη για την Ελλάδα θέλει η Κομισιόν

22:26 - 27 Φεβ 2012 | Οικονομία
Συνάντηση Παπαδήμου – Μπαρόζο την Τετάρτη για την τόνωση της ανάπτυξης
Συνάντηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο την Τετάρτη στις 4 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε σήμερα η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Πία Αρεκίλντε, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης της Επιτροπής προς τους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Επιτροπής, οι δύο άνδρες είχαν χθες τηλεφωνική συνομιλία για την ατζέντα της συνάντησης, η οποία αφορά στην εφαρμογή των μέτρων του δεύτερου προγράμματος, την ταχεία απορρόφηση των πόρων της ΕΕ για την τόνωση της ανάπτυξης στην Ελλάδα και το έργο της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Όπως σημείωσε η Πία Αρεκίλντε, ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανέλαβε την πρωτοβουλία να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, μετά την απόφαση του Eurogroup την περασμένη εβδομάδα για το δεύτερο πρόγραμμα, στο οποίο υπογραμμίζεται η σημασία ενίσχυσης της ανάπτυξης στην Ελλάδα και τόνωσης της απασχόλησης των νέων. Προς το σκοπό αυτό, πρόσθεσε η εκπρόσωπος, βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να εξετάσουν με τις ελληνικές αρχές τρόπους σχετικά με την τόνωση της απασχόλησης των νέων.

Η εκπρόσωπος της Επιτροπής, ανέφερε ακόμη, ότι μεταξύ άλλων οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στην υλοποίηση των μεγάλων έργων υποδομής, όπως π.χ. στους αυτοκινητόδρομους, στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στην υλοποίηση των προγραμμάτων που περιλαμβάνει το πακέτο ΕΣΠΑ της περιόδου 2000-2006, στην επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και στη βελτίωση της διοικητικής δομής με στόχο την αύξηση της απορροφητικότητας των κοινοτικών πόρων.

Η συνάντηση του Λουκά Παπαδήμου με τον Ζοζέ Μπαρόζο θα διαρκέσει περίπου δύο ώρες και θα συμμετάσχουν σε αυτή οι κοινοτικοί Επίτροποι για την οικονομία, Όλι Ρεν, για την περιφερειακή πολιτική, Γιοχάνες Χαν, για την απασχόληση Λάζλο 'Αντορ και για τον προϋπολογισμό, Γιάνος Λεβαντόβσκι.

Η εκπρόσωπος μετέφερε την ικανοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για όσα συνέβησαν το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα και την πεποίθησή της για την πιστή εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί.

Εν μέσω γερμανικών και ολλανδικών ισχυρισμών ότι η Αθήνα θα χρειαστεί ακόμα μεγαλύτερη βοήθεια, ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο υποστήριξε σήμερα ότι το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα μπορεί να αποδώσει.

"Δεν είναι λογικό να βάλουμε όλα αυτά τα χρήματα για το δεύτερο πακέτο βοήθειας εάν οι χώρες της ευρωζώνης πιστεύουν ότι δεν θα αποδώσουν", τόνισε ο Μπαρόζο στο Συμβούλιο της Λισαβόνας, στις Βρυξέλλες...Δυστυχώς, το μήνυμα που φθάνει ταυτόχρονα, είναι, 'εντάξει βάζουμε τα χρήματα αυτά αλλά πιθανότατα να μην αποδώσουν'. Αυτό έχει καταστροφικές συνέπειες", τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Σχολιάζοντας παράλληλα το θέμα της ενίσχυσης των μηχανισμών διάσωσης, ο Μπαρόζο, δήλωσε ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης είναι απίθανο να συμφωνήσουν αυτήν την εβδομάδα εάν θα ενισχύσουν τους μηχανισμούς διάσωσης, ο ίδιος ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει απόφαση προς το τέλος Μαρτίου.

Απεθυνόμενος στο Συμβούλιο της Λισαβόνας, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα τις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες προτιμούν να περιμένουν την τελική έγκριση του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα ύψους 130 δισεκατομμυρίων ευρώ πριν συζητήσουν εάν θα ενισχυθούν οι μηχανισμού διάσωσης,

"Φαίνεται ότι δε θα ληφθούν αποφάσεις σ΄αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο", τόνισε ο Μπαρόζο και εξήγησε ότι "ορισμένοι υποστηρίζουν ότι είναι καλύτερα να δούμε το θέμα μετά την τελική έγκριση της νέας βοήθειας προς την Ελλάδα", χωρίς να διευκρινίσει ποιες χώρες συμμερίζονται τη θέση αυτή, ωστόσο μέχρι στιγμής η Γερμανία είναι αυτή που αντιδρά περισσότερο στην ενίσχυση των μηχανισμών.

Το Σαββατοκύριακο, μέλη της G20 όπως η Κίνα, η Βραζιλία και οι ΗΠΑ τόνισαν ότι δε θα συμβάλουν στην ενίσχυση των κεφαλαίων του ΔΝΤ εάν η ευρωζώνη δεν ενεργήσει για να ενισχύσει τους δικούς της μηχανισμούς στήριξης.

"Είναι καιρός να βάλει η Ευρώπη στο τραπέζι πραγματικό χρήμα", δήλωσε ο Αλεσάντρο Λέιπολντ, πρώην αξιωματούχος του ΔΝΤ και σήμερα επικεφαλής των οικονομολόγων του Συμβουλίου της Λισαβόνας.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:23 - 28 Φεβ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.