ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χρεοκοπήσαμε στα χαρτιά

09:40 - 28 Φεβ 2012 | Οικονομία
Οι συνέπειες του selective default από τον Standard & Poor's. Παύει προσωρινά να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση η ΕΚΤΚαθησυχάζουν Βρυξέλλες και ΥΠΟΙΚ. Εξακολουθεί να βλέπει ελληνική χρεοκοπία ο οίκος Moodys.
Σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας υποβάθμισε αργά το βράδυ της Δευτέρας την Ελλάδα ο οίκος Standard & Poor's, όπως είχε προεξοφληθεί λόγω της διαδικασίας του PSI.Σύμφωνα με την ανακοίνωση του οίκου, εξετάζεται το ενδεχόμενο αναβάθμισης στην κατηγορία CCC μετά την ολοκλήρωση του PSI στα μέσα Μαρτίου. Διαβάστε εδώ τι έγραφε το "R" για τις συνέπειες του selective default.

Ο οίκος είχε ανακοινώσει από το καλοκαίρι ότι η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε μερική χρεοκοπία όταν τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, καθώς κρίνεται ότι αδυνατεί να ανταποκριθεί στην αποπληρωμή των ομολόγων της.

Το υπουργείο Οικονομικών σχολίασε: «Όπως ήταν αναμενόμενο, η S&P προχώρησε στην υποβάθμιση της Ελλάδας σε βαθμίδα "SD" και τον κατάλογο των επιλέξιμων τίτλων του PSI σε βαθμίδα "D", λόγω της νομοθετικής εισαγωγής των CACs (ρήτρες συλλογικής δράσης) στα ομόλογα ελληνικού δικαίου και της έναρξης της μεγάλης έκτασης εθελοντικής προσφοράς του PSI.

»Η κίνηση αυτή είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων και όλες οι επιπτώσεις της έχουν προβλεφθεί, σχεδιαστεί και αντιμετωπιστεί με τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Eurogroup. Η αξιολόγηση αυτή δεν έχει καμία επίπτωση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα καθώς η όποια επίδρασή της στην ρευστότητα έχει ήδη αντιμετωπιστεί από την Τράπεζα της Ελλάδας και μετέπειτα από το EFSF.

Η Ελληνική Δημοκρατία θα παραμείνει στην αξιολόγηση "SD" όσο διάστημα θα παραμένει ανοιχτή η προσφορά του PSI. Μετά την ολοκλήρωση του PSI η Ελληνική Δημοκρατία αναμένεται να επαναξιολογηθεί προς τα πάνω».

Παύει προσωρινά να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση η ΕΚΤ


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι δεν θα δέχεται πλέον ελληνικά ομόλογα ως collateral για την χρηματοδότηση των τραπεζών. Διευκρινίζεται ωστόσο, ότι πρόκειται για μία προσωρινή απόφαση που σχετίζεται με την υποβάθμιση της χώρας από την Standard & Poor's και τονίζει πως οι εθνικές κεντρικές τράπεζες μπορούν να παράσχουν ρευστότητα μέσω της «έκτακτης στήριξης ρευστότητας».

Τα ελληνικά ομόλογα θα καταστούν εκ νέου κατάλληλα όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από το δεύτερο πακέτο στήριξης

Γιούνκερ: Προβλεπόμενες αντίστοιχες αποφάσεις στο σχεδιασμό του  PSI

O επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ δήλωσε ότι «έλαβε γνώση» της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στην κατηγορία της επιλεκτικής χρεοκοπίας (SD) και δήλωσε ότι περιμένει «ισχυρή συμμετοχή» των ιδιωτών πιστωτών στην επιχείρηση της απομείωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους που άρχισε την Παρασκευή.

«Ελαβα γνώση της απόφασης του Standard & Poor's να υποβαθμίσει την Ελλάδα στη βαθμίδα SD. Αυτή η απόφαση και άλλες αντίστοιχες αποφάσεις είχαν προβλεφθεί και ληφθεί υπ' όψιν κατά τον σχεδιασμό της επιχείρησης PSI» τόνισε.

«Περιμένω ισχυρή συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στην επιχείρηση PSI και σημειώνω την πρόθεση του S&P να αναβαθμίσει την αξιολόγηση μετά την ολοκλήρωση της ανταλλαγής των ομολόγων» αναφέρει ο Γιούνκερ.

Η δήλωσή του αυτή του επικεφαλής του Eurogroup σχετίζεται με το ενδεχόμενο η προσφορά της ανταλλαγής ομολόγων να μην γινόταν αποδεκτή από ικανό αριθμό ιδιωτών πιστωτών, κάτι που θα οδηγούσε την Ελλάδα σε άμεσο κίνδυνο «χρεοκοπίας» (διαβάθμιση D).

Το ενδεχόμενο αυτό φαίνεται να αποκλείει με τις δηλώσεις του ο Γιούνκερ, όπως και ο οίκος αξιολόγησης, δεδομένου ότι εκφράζει την πρόθεση αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε CCC μετά την ολοκλήρωση του PSI.


H Μοοdys εξακολουθεί να βλέπει ελληνική χρεοκοπία


Ο κίνδυνος μιας στάσης πληρωμών εκ μέρους της Ελλάδας παραμένει υψηλός, ακόμη και μετά τη συμφωνία αναδιάρθρωσης χρέους που επιτεύχθηκε την προηγουμένη εβδομάδα, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody's.

"Η ανακοίνωση της 21ης Φεβρουαρίου για τη στήριξη της Ελλάδας είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός αλλά ο κίνδυνος χρεοκοπίας παραμένει αυξημένος, ακόμη και μετά την υλοποίηση της ανταλλαγής (ομολόγων)", υποστήριξε η αναλύτρια Σάρα Κάρλσον, σε εβδομαδιαίο σημείωμά της.

"Το βάρος του ελληνικού χρέους θα παραμείνει σημαντικό για πολλά χρόνια και η χώρα δεν θα είναι σε θέση να έχει πρόσβαση στις αγορές μετά το τέλος του δευτέρου προγράμματος βοήθειας", υποστήριξε.
Τελευταία τροποποίηση στις 18:41 - 28 Φεβ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.