ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κριτική Χατζηδάκη σε Χρυσοχοΐδη

14:47 - 29 Φεβ 2012 | Οικονομία
Για «κενά στην πολιτική που ασκεί το ΥΠΑΑΝ» κατηγορεί τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη από τον βουλευτή της ΝΔ.
Αδράνεια καταλογίζει στο υπουργείο Ανάπτυξης ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, τονίζοντας ότι «είναι πια ολοφάνερο πως η επιστροφή της Ελλάδας σε ρυθμούς ανάπτυξης είναι βασική προϋπόθεση, όχι μόνο για την αντιμετώπιση της ανεργίας, αλλά και για την επίτευξη των στόχων του ελληνικού προγράμματος ως προς τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους».

Υποστηρίζει ότι «στην πολιτική του υπουργείου Ανάπτυξης υπάρχουν ορισμένα κενά τα οποία επιτείνουν τα προβλήματα και δυσκολεύουν την προσπάθεια για ανάκαμψη» και επισημαίνει τρία παραδείγματα για τα οποία ζητεί να δοθούν αμέσως σαφείς απαντήσεις.

Πρώτον, η δημιουργία μιας επενδυτικής αναπτυξιακής τράπεζας, η οποία σύμφωνα με επανειλημμένες δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων την τελευταία διετία, θα στήριζε τις ελληνικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν εντός και εκτός Ελλάδας. «Ωστόσο», τονίζει ο κ. Χατζηδάκης, «καμιά ουσιαστική πρόοδος δεν έχει σημειωθεί, ούτε υπάρχει συγκεκριμένη πληροφόρηση για το σχεδιασμό, πόσο μάλλον για τη δημιουργία της. Δικαιούμαστε, επιτέλους, να μάθουμε πού ακριβώς βρίσκεται αυτό το σχέδιο».

Δεύτερον, η αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Όπως αναφέρει, «ακόμα και ο αρμόδιος Επίτροπος Γ. Χαν παραδέχτηκε σε πρόσφατη συνέντευξή του, ότι καθυστερήσεις από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης αφήνουν αδιάθετα κονδύλια που έχει περισσότερο από ποτέ ανάγκη η αγορά και μιλάμε για κονδύλια που θα «ξεμπλόκαραν» τα μεγάλα έργα υποδομής, αλλά και θα εξασφάλιζαν ρευστότητα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

«Πώς και πότε θα προχωρήσουν τα ταμεία εγγυήσεων που θα αξιοποιήσουν κονδύλια και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τα μεγάλα έργα υποδομής και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις; Πώς θα λειτουργήσει στην πράξη το Ταμείο Επιχειρηματικότητας στο οποίο έχουν παρκαριστεί πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ χωρίς, όμως, να διοχετευθούν τα χρήματα στην αγορά;», διερωτάται ο τομεάρχης Ανάπτυξης της ΝΔ.

Τρίτον, η τόνωση των εξαγωγών, με την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης που μπορεί να καταστήσει τις ελληνικές επιχειρήσεις πιο ανταγωνιστικές. Ο κ. Χατζηδάκης παρατηρεί ότι «παρά τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ότι οι εξαγωγές θα αποτελέσουν πολιτική προτεραιότητα, ξοδεύτηκε πολύτιμος χρόνος χωρίς να απλοποιηθούν οι διαδικασίες».

Αναφέρει επίσης ότι «ακόμα και ο διαγωνισμός για το Single Window, την Υπηρεσία-Μιας-Στάσης για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις που είχε προαναγγείλει από τον Δεκέμβριο του 2010 η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ δεν έχει προχωρήσει. Και στην περίπτωση των εξαγωγών ο χρόνος είναι χρήμα».

Ακόμη ρωτά «πότε θα δούμε πραγματικά αποτελέσματα στην απλοποίηση των διαδικασιών, μειώνοντας το απαιτούμενο κόστος και τον χρόνο για τους εξαγωγείς μας».

«Περιθώρια για άλλες καθυστερήσεις δεν υπάρχουν. Για να βγούμε από την οικονομική κρίση, η ανάπτυξη είναι μονόδρομος και χρειάζονται ενέργειες που να προετοιμάζουν το έδαφος σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα», συμπληρώνει και γνωστοποιεί ότι κατέθεσε σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στη Βουλή.
Τελευταία τροποποίηση στις 15:01 - 29 Φεβ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.