ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προτάσεις ΕΒΕΑ για την απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ

14:48 - 01 Μαρ 2012 | Οικονομία
Ενεργή συμμετοχή των Επιμελητηρίων όλης της χώρας για την άμεση διοχεύτηση των πόρων του ΕΣΠΑ, προτείνει ο Κωνσταντίνος Μίχαλος.
Την ενεργή συμμετοχή των Επιμελητηρίων όλης της χώρας για την άμεση διοχέτευση πόρων του ΕΣΠΑ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στις ελληνικές επιχειρήσεις ζητά με επιστολή του προς τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, μετά και τη χθεσινή συνεργασία του πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ αλλά και τη δανειοδότηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αξιοποιήσει τα Επιμελητήρια όλης της χώρας για την επιτυχή έκβαση του νέου αναπτυξιακού αυτού σχεδίου.

Συγκεκριμένα, το ΕΒΕΑ προτείνει την άμεση αξιοποίηση χρημάτων του ΕΣΠΑ ύψους 2 δισ. ευρώ προκειμένου να στραφούν στην πραγματική οικονομία.

Λαμβάνοντας υπόψη, επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει πιστοληπτική ικανότητα «ΑΑΑ», θα μπορούσε η ελληνική κυβέρνηση να διαπραγματευθεί την επιπλέον προσφορά κεφαλαίων με τη διαδικασία της μόχλευσης, αλλά και με άλλους τρόπους, ώστε τα συνολικά κονδύλια να ανέλθουν στα 6 δισ.ευρώ.

Ο κ. Μίχαλος τονίζει ότι προκειμένου να διασφαλισθεί η διοχέτευση στην πραγματική οικονομία των κονδυλίων αυτών, το ΕΒΕΑ προτείνει τη διαχείριση του κονδυλίου να έχει η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), η οποία με ευθύνη της θα συστήσει 59 επιτροπές, στα 59 κατά τόπους Επιμελητήρια. Στις επιτροπές αυτές θα συμμετέχουν οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων, τεχνοκράτες και εκπρόσωποι τραπεζών προκειμένου να διασφαλισθεί η τήρηση των τραπεζικών κριτηρίων δανειοδότησης.

Τα κονδύλια αυτά, με τη συνδρομή της ΚΕΕΕ και μέσω του δικτύου των 59 τοπικών επιμελητηρίων θα διατεθούν, μέσα από συγκεκριμένο ελεγκτικό μηχανισμό καταβολής, προκειμένου να ενισχυθεί η πραγματική οικονομία και οι παραγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις που με τη σειρά τους θα προσφέρουν θέσεις εργασίας. Επιπλέον, τα Επιμελητήρια, μέσω της δικτύωσής τους με Επιμελητήρια του εξωτερικού θα προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προσέλκυση νέων επενδύσεων.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.