ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πιάνει εκ νέου «ψαλίδι» ο Ραχόι

16:33 - 02 Μαρ 2012 | Οικονομία
Σήμερα αναμένετται να ανακοινωθούν νέα μέτρα από τον Μαριάνο Ραχόι, μετά από αυτά του Δεκεμβρίου που ήταν ύψους 15 δισ. ευρώ.
Η συντηρητική κυβέρνηση της Ισπανίας αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα σκληρές περικοπές στο φετινό προϋπολογισμό της χώρας, όμως θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να μειώσει το επίπεδο του ελλείμματος της χώρας στο συμφωνημένο όριο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που θα θέσει υπό πίεση τις Βρυξέλλες να αμβλύνει τις απαιτήσεις για την ανάταξη των δημοσιονομικών χώρας.

Η Ισπανία χαρακτηρίζεται πλέον η χώρα που θα κρίνει εάν η ΕΕ προτίθεται να χαλαρώσει τους δημοσιονομικούς κανόνες οι οποίοι αναγκάζουν τα κράτη-μέλη να επιβάλουν νέα μέτρα λιτότητας, την ώρα που πασχίζουν να αντιμετωπίσουν την έλλειψη ανάπτυξης, την υψηλή ανεργία και τις κλιμακούμενες αντιδράσεις των πολιτών τους, με διαδηλώσεις σε πολλές χώρες.

Η κυβέρνηση παρουσιάζει σήμερα τον προϋπολογισμό των δημοσίων δαπανών, περιλαμβανομένων και αυτών των 17 αυτόνομων επαρχιών. Οι σχεδιαζόμενες περικοπές θα προστεθούν σε αυτές που είχαν ανακοινωθεί ήδη τον Δεκέμβριο, ύψους 15 δισ. ευρώ.

Κυβερνητικές πηγές λένε ότι οι νέες προβλέψεις στον προϋπολογισμό θα σημάνουν πως θα επιβραδυνθούν οι προσπάθειες να μειωθεί το έλλειμμα στο 4,4% φέτος -- ένα ορόσημο που είχε συμφωνηθεί με την ΕΕ, πριν από την μείωσή του στο 3% το 2013.

Η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι ελπίζει ότι θα την υποστηρίξουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες σήμερα, έστω κι αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκφράσει την αντίθεσή της σε οποιαδήποτε χαλάρωση όσον αφορά το έλλειμμα, φοβούμενη πως οι αγορές θα απολέσουν την εμπιστοσύνη τους στην ευρωζώνη.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι το έλλειμμα το 2011 έφτασε το 8,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), 2,5 εκατοστιαίες μονάδες περισσότερες από το συμφωνημένο στόχο.

Απαιτούνται περικοπές περίπου 44 δισ. ευρώ για να μειωθεί το έλλειμμα τόσο ώστε να τηρηθεί ο στόχος φέτος, όμως αναμένεται να επιδεινώσουν την ύφεση. Αναλυτές λένε ότι περαιτέρω περικοπές 15 δισ. ευρώ θα μείωναν το έλλειμμα σε ένα πιο ρεαλιστικό 5,5% το 2012.

«Το σημαντικό είναι να τεθεί ένας πειστικός στόχος, κάτι το οποίο αποκλείει το στόχο για [έλλειμμα] 4,4%, ο οποίος θα έβλαπτε την αξιοπιστία» της Μαδρίτης και της ΕΕ, σχολίασε μια οικονομολόγος Εστεφάνια Πόντε, η οποία εργάζεται για μια χρηματοπιστωτική εταιρία.

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch εμφανίστηκε να τάσσεται υπέρ των προσπαθειών της Ισπανίας να τεθεί ένας πιο ελαστικός στόχος για φέτος και να παραμείνει ο στόχος για έλλειμμα 3% το 2013. Ο οίκος ανέφερε ότι εάν η χώρα έθετε πιο ρεαλιστικούς στόχους, αυτό δεν θα έβλαπτε το αξιόχρεο της Ισπανίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι η οικονομία της Ισπανίας θα συρρικνωθεί 1% φέτος. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας αναμένουν ότι η πτώση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) θα είναι περί το 1,5%.

Τα στοιχεία για την ανεργία το Φεβρουάριο κατέδειξαν όμως σήμερα την πίεση που υφίσταται η Μαδρίτη, η οποία πασχίζει να δημιουργήσει συνθήκες για την επάνοδο της οικονομίας σε ανάπτυξη. Το ποσοστό ανεργίας στη χώρα είναι το υψηλότερο μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών.

Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε 2,4% το Φεβρουάριο σε σύγκριση με ένα μήνα νωρίτερα, πλήττοντας 4,7 εκατ. ανθρώπους. Η Ισπανία έχει σχεδόν το ένα τρίτο των ανέργων σε ολόκληρη την ΕΕ, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορειο. Η προοπτική είναι ακόμα χειρότερη για τους νέους κάτω από 25, με τον έναν στους δύο νέους να είναι άνεργοι.
Τελευταία τροποποίηση στις 18:10 - 02 Μαρ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.