ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

PSI ώρα μηδέν

03:11 - 05 Μαρ 2012 | Οικονομία
PSI ώρα μηδέν
Ποιοι πάνε να μπλοκάρουν το PSI στο παρά πέντε. Πιο κοντά από ποτέ το πιστωτικό γεγονός. Πιέσεις από θεσμικούς αξιωματούχους για ισχυρή συμμετοχή.
Σε αντίστροφη μέτρηση έχει εισέλθει η διαδικασία ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων μέσω του PSI. Η καταληκτική ημερομηνία προκειμένου οι ιδιώτες ομολογιούχοι να δεχθούν το εθελοντικό κούρεμα των ελληνικών ομολόγων είναι η προσεχής Πέμπτη 8 Μαρτίου, ενώ την αμέσως επόμενη ημέρα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συνεδριάσουν για να αποφασίσουμε τι μέλλει γενέσθαι με το ελληνικό πρόγραμμα.

Τα κλειδιά για την επιτυχία του PSI αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα χέρια των hedge funds, τα οποία κατέχοντας ισχυρή θέση σε ελληνικά ομόλογα και CDS ασκούν πίεση για την πληρωμή των ομολόγων τους. Η άνοδος άλλωστε των ελληνικών CDS σε τιμή-ρεκόρ της Παρασκευή δείχνει πως η αγορά αποτιμά ως πιθανότερο από ποτέ το ενδεχόμενο ενός credit event. Παράλληλα,οι ιδιώτες θεωρούν πως με την εξαίρεση των ομολόγων του δημοσίου τομέα (ΕΚΤ, Κεντρικές Τράπεζες) από το PSI εγείρεται ζήτημα προνομιακού πιστωτή, το οποίο και θα μπορούσαν να κυνηγήσουν στις δικαστικές αίθουσες. Δικηγορικές εταιρείες όπως η Bingham McCutchen έχουν προσεγγίσει διάφορους ιδιώτες συζητώντας τη δημιουργία κονσόρτιουμ «αντι-PSI», το οποίο θα μπορούσε να μπλοκάρει τη συμφωνία εφόσον συγκεντρώσει έναν ικανό αριθμό ομολογιούχων.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες και εκτιμήσεις, η συμμετοχή των ιδιωτών αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 75%-90%. Σύμφωνα με πληροφορίες η συμμετοχή των εγχώριων τραπεζών και των ταμείων θα είναι καθολική, σχεδόν καθολική αναμένεται και η συμμετοχή των ξένων τραπεζών, που έχουν εγγράψει τις ζημιές στους ισολογισμούς τους, ενώ η αξία των ομολόγων που διακρατούν τα hedge funds και μικροεπενδυτές ανέρχεται γύρω στα 47 δις.ευρώ. Έξω από το PSI πιθανότατα θα μείνουν τα ομόλογα που υπάγονται στο ιαπωνικό δίκαιο, αξίας περίπου 1 δισ. ευρώ, λόγω χρονικών περιορισμών και νομικών απαιτήσεων.

Εν συνεχεία, και ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής θα αποφασιστεί αν θα ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης, γεγονός που είναι βέβαιο πως θα προκαλέσει πιστωτικό γεγονός ενεργοποιώντας τα CDS. Το σενάριο θεωρούν ως το πιθανότερο ξένοι οίκοι και αναλυτές, ενώ σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του Spiegel που επικαλείτο πηγές του στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η ΕΚΤ ανησυχεί επίσης πως η συμμετοχή των ιδιωτών στο «κούρεμα» δεν θα είναι επαρκής και η Αθήνα θα πρέπει να προχωρήσει στην ενεργοποίηση των αναδρομικών ρητρών συλλογικής δράσης (CAC).

Η κυβέρνηση αλλά και ισχυροί θεσμικοί αξιωματούχοι ασκούν άμεσες και έμμεσες πιέσεις στους ιδιώτες ομολογιούχους αφήνοντας να εννοηθεί πως σε περίπτωση αποτυχίας του PSI, οι συνέπειες θα είναι κατά πολύ χειρότερες: Ο υπ.Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος δήλωσε από τις Βρυξέλλες πως η προσφορά αυτή είναι "τελική" και "η καλύτερη δυνατή", ο πρόεδρος του IIF κάλεσε τους ιδιώτες ομολογιούχους να μετέχουν στο «κούρεμα» του ελληνικούς χρέους εθελοντικά, ενώ σε απειλητικό τόνο, ο πρόεδρος του ΟΔΔΗΧ Π. Χριστοδούλου διεμήνυσε πως «το ταμείον είναι μείον» για όσους ευελπιστούν να πληρωθούν τα ομόλογα τους στο άρτιο. Ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε παράλληλα ότι πρέπει να υπάρξει ισονομία δηλαδή δεν μπορεί σε ένα επενδυτή να υπάρξει haircut 70% και σε άλλον να πληρωθεί στο άρτιο το ομόλογο που κατέχει.

Δ.Κώτσος 
Τελευταία τροποποίηση στις 03:27 - 05 Μαρ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.