ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

HSBC: Οι τιμές του πετρελαίου και όχι η Ελλάδα, η νούμερο 1 απειλή

15:03 - 05 Μαρ 2012 | Οικονομία
Αποδίδει την ενίσχυση των τιμών και στο πρόγραμμα LTRO της ΕΚΤ.
Στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου έχει μετατοπιστεί από την Ελλάδα η κύρια ανησυχία των επενδυτών, σύμφωνα με έκθεση της HSBC. Προειδοποιεί παράλληλα ότι αν η τάση ενίσχυσης των τιμών συνεχιστεί, η εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη των ανεπτυγμένων οικονομικών θα μπορούσε γρήγορα να εκτροχιαστεί και ο πληθωρισμός θα μπορούσε να επιστρέψει στις αναδυόμενες αγορές.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν διαμορφωθεί σε ιστορικά υψηλά σε όρους ευρώ και στερλίνας τις τελευταίες ημέρες και πλησιάζουν κοντά στα 147 δολάρια το βαρέλι, υψηλό που καταγράφηκε το 2008, κυρίως ως αποτέλεσμα των εντάσεων στο Ιράν.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της HSBC, Stephen King δήλωσε στην έκθεση ότι οι κυρώσεις κατά του Ιράν έχουν ήδη οδηγήσει σε ελλείψεις, με αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν πολλοί ακόμη λόγοι ανησυχίας που σχετίζονται με το Ιράν.

«Έχει αναπτύξει το Ιράν πυρηνική δύναμη; Θα υπάρξει πόλεμος με το Ισραήλ ή ακόμη και με τις ΗΠΑ και, σε μια παράξενη αυτοκαταστροφική πράξη αντιποίνων, το Ιράν θα μπει στον πειρασμό να σφραγίσει τα Στενά του Ορμούζ;», αναρωτιέται.

Ωστόσο, ο King εκτιμά ότι οι αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου δεν είναι αποτέλεσμα μόνο γεωπολιτικών εντάσεων. Μια εξήγηση είναι και ο αντίκτυπος του προγράμματος «ποσοτικής χαλάρωσης» των κεντρικών τραπεζών.

«Εάν η προσφορά ρευστού αυξάνεται διαρκώς, η αξία του θα υποχωρήσει ανάλογα με άλλες εναλλακτικές πηγές αξίας», δήωλσε.

«Αυτό το επιχείρημα εξηγείται ιδιαίτερα όχι μόνο από την ποσοτική χαλάρωση στις ΗΠΑ και τη Βρετανία αλλά και στην πρόσφατη επιχείρηση μακροπρόθεσμου τριετούς δανεισμού LTRO στις τράπεζες», εξηγεί.

Η αλλαγή στην ισορροπία της παγκόσμιας ανάπτυξης προς το αναδυόμενο κόσμο είναι επίσης μεταξύ των αιτιών της ανόδου των τιμών του πετρελαίου, σύμφωνα με την HSBC.
Τελευταία τροποποίηση στις 12:17 - 06 Μαρ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.