ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βενιζέλος: Δεν θα διστάσουμε να ενεργοποιήσουμε τα CACs

18:13 - 05 Μαρ 2012 | Οικονομία
«Η πιο κοντινή ημερομηνία για τη διεξαγωγή των εκλογών είναι η 29η Απριλίου» δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνεντευξή του στο πρακτορείο Reuters
O υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος προειδοποίησε την Δευτέρα τους ιδιώτες κατόχους ελληνικών ομολόγων να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI) γιατί δεν πρόκειται να τους γίνει καλύτερη προσφορά.

Τρεις ημέρες πριν λήξει η προθεσμία για την δήλωση συμμετοχής στο πρόγραμμα, ο Βενιζέλος είπε σε συνέντευξή του στο Reuters ότι οι όροι που αποφασίστηκαν για το κούρεμα του ελληνικού χρέους μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις τον προηγούμενο μήνα είναι ευνοϊκοί, και πως η Ελλάδα δεν θα διστάσει να αναγκάσει τους ομολογιούχους να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ενεργοποιώντας τις ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs).

"Όποιοι σκέφτονται ότι μπορεί να υπάρξει hold-out και να πληρωθεί το hold-out κάνει λάθος", είπε ο Βενιζέλος. "Είμαστε έτοιμοι να τα χρησιμοποιήσουμε (τα CACs). Δεν ξέρουμε αν θα χρειαστεί, αλλά είμαστε έτοιμοι".

Βάσει της συμφωνίας για το PSI που επιτεύχθηκε τα ξημερώματα της 21ης Φεβρουαρίου μετά από διαπραγματεύσεις 11 περίπου ωρών, οι ιδιώτες ομολογιούχοι αναμένεται να υποστούν μείωση 53,5% στην ονομαστική αξία των ομολόγων που κατέχουν, οι οποίες αντιστοιχούν σε ζημίες ύψους 73% έως 74% σε όρους καθαρής παρούσας αξίας (net present value).

Ο Βενιζέλος εξέφρασε αισιοδοξία ότι η συμμετοχή των ιδιωτών θα ξεπεράσει το 90%, καθώς οι επενδυτές θα λάβουν υπόψη τους τους ευνοϊκούς όρους που προσφέρει η Ελλάδα - τα 30 δις ευρώ σε μετρητά, την έκδοση νέων ομολόγων που θα υπάγονται στο αγγλικό δίκαιο, την ρήτρα ανάπτυξης (GDP warrant), που προβλέπει ότι αν ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι μεγαλύτερος από τις επικρατούσες προβλέψεις των διεθνών οργανισμών θα υπάρχει αυξημένο επιτόκιο, καθώς και ίση μεταχείριση του επίσημου και του ιδιωτικού τομέα

"Στόχος είναι η σχεδόν καθολική συμμετοχή στο PSI", είπε ο Βενιζέλος, προσθέτοντας: "Μην φαντάζεται κανείς ότι θα υπάρξει μια δεύτερη προσφορά η οποία θα έχει τα στοιχεία αυτά".

Ο υπουργός Οικονομικών είπε επίσης ότι είναι αδύνατον να εκτιμήσει το ύψος της συμμετοχής στο PSI, καθώς απέχουν ακόμη αρκετές ημέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας για την συμμετοχή στο πρόγραμμα. Δήλωσε, ωστόσο, ότι οι συμμετοχές θα δηλωθούν από την Τετάρτη και μετά.

Η Ελλάδα έχει δηλώσει ότι επιθυμεί συμμετοχή 90%. Εάν αυτή διαμορφωθεί χαμηλότερα από το 90%, αλλά άνω του 75%, θα συμβουλευτεί την ΕΕ και το ΔΝΤ για το πώς θα μπορέσει να καλύψει τη διαφορά, ενεργοποιώντας ή μη τις ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs). Εάν η συμμετοχή είναι ακόμα χαμηλότερη, η συμφωνία θα ακυρωθεί, προκαλώντας ενδεχομένως μια νέα κρίση στην ευρωζώνη.


Ο Βενιζέλος, ο οποίος αποτελεί φαβορί στην επικείμενη εκλογή προέδρου του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να τηρήσει τους όρους που προβλέπονται στο δεύτερο πακέτο διάσωσης που συμφωνήθηκε τον προηγούμενο μήνα.

Οι εθνικές εκλογές που αναμένεται να πραγματοποιηθούν την άνοιξη δεν θα εκτροχιάσουν αυτές τις προσπάθειες καθώς τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου έχουν υποβάλει τις γραπτές εγγυήσεις τους στην ΕΕ και το ΔΝΤ.

"Εγώ ξέρω ότι οι υπογραφές, είναι υπογραφές. Το commitment είναι commitment". Ο Βενιζέλος επιβεβαίωσε ότι η ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε ύφεση και για πέμπτη συνεχή χρονιά φέτος και ότι θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2013 και μετά.

"Το 2013 είναι χρονιά ισορροπίας με ελαφρά θετική ανάπτυξη και αρχίζει από το 2014 μία πορεία που εκτιμάται σταθερά αναπτυξιακή, με ένα ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 2,6% κάθε χρόνο. Μέσα στο 2013 γυρνάμε σε θετικό πρόσημο", είπε. Ο Βενιζέλος είπε επίσης ότι οι Έλληνες είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν στο ευρώ.

"Οι εκλογές όπως έχω πει δεν είναι πρόβλημα. Διότι η χώρα θα κυβερνηθεί, ο λαός θα διαλέξει τον τρόπο που θα κυβερνηθεί αλλά το μόνο βέβαιο είναι ότι θα κυβερνηθεί προς την κατεύθυνση που έχει επιλεγεί δηλαδή με σεβασμό στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα έναντι των εταίρων της".
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.