ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νανόπουλος: Ισχυροποιούνται οι τράπεζες μετά το PSI

21:26 - 05 Μαρ 2012 | Οικονομία
Η ελληνική οικονομία δεν χρειάζεται ένα άλμα προς το κρατικιστικό παρελθόν, αλλά προς το ανταγωνιστικό μέλλον
«Πρέπει να αξιοποιήσουμε το πρόγραμμα σταθεροποίησης στο οποίο δεσμευτήκαμε, ως μια τελευταία ευκαιρία, με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης, μεταρρυθμίσεων και ανάπτυξης», επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Νικόλαος Νανόπουλος, μιλώντας στα εγκαίνια του νέου καταστήματος στην περιοχή Πανοράματος Βούλας

«Πρέπει να τολμήσουμε αμέσως, χωρίς την παραμικρή άλλη καθυστέρηση, τις μεγάλες ανατροπές στο κράτος, τις δομές, τους θεσμούς, αλλά και το οικονομικό μας σύστημα, καθώς και να απαλλαγούμε από τις αποτυχημένες νοοτροπίες και πρακτικές του παρελθόντος».

Αναφερόμενος στο τραπεζικό μετά την διαδικασία BlackRock καθώς και την προγραμματιζόμενη ανακεφαλαιοποίησή του, το τραπεζικό σύστημα αποκτά σημαντικά πλεονεκτήματα. Απαλλάσσεται από τις αρνητικές παρενέργειες της κρίσης, ισχυροποιείται κεφαλαιακά, αντισταθμίζοντας τις επιπτώσεις του PSI, και ενισχύει τη ρευστότητά του.

Ο κ. Νανόπουλος τόνισε ότι «ιδέες για κρατικό έλεγχο, άμεσο ή συγκαλυμμένο, του τραπεζικού συστήματος ισοδυναμούν με πρόταση οπισθοδρόμησης. Η ελληνική οικονομία δεν χρειάζεται ένα άλμα προς το κρατικιστικό παρελθόν, αλλά προς το ανταγωνιστικό μέλλον».

«Μέσα από τις συμπληγάδες της κρίσης, οι μέτοχοι των τραπεζών, όχι μόνο οι μεγάλοι αλλά και οι εκατοντάδες χιλιάδες μικρομέτοχοι, υπέστησαν τεράστια ζημία με δραματική απαξίωση της περιουσίας τους, καθώς οι τράπεζες επωμίστηκαν, χωρίς να έχουν υπαιτιότητα, το βαρύ κόστος της απαξίωσης του χρέους του ελληνικού κράτους», πρόσθεσε ο κ.Νανόπουλος.

Αναφερόμενος γενικότερα στο θέμα των τραπεζικών πελατών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες είπε: «Εξετάζουμε κάθε περίπτωση προβλήματος χρέους ξεχωριστά, εφαρμόζοντας ολοκληρωμένα προγράμματα διευκόλυνσης των πελατών μας στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων τους, ή ακόμα και στην αναδιάρθρωση του χρέους τους, όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο. Από την αρχή της κρίσης έχουμε πραγματοποιήσει κάποιας μορφής ρύθμιση σε δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις που υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ και αντιστοιχούν σε 25.000 πελάτες, ενώ παράλληλα δεν έχουμε σταματήσει να εξετάζουμε με θετικό πνεύμα δημιουργικές επενδυτικές προτάσεις. Δεν υπάρχει όμως ένα μοντέλο που να κάνει για όλους. Κατά συνέπεια, γενικές ρυθμίσεις δυσκολεύουν μάλλον παρά βοηθούν, όταν κάθε άνθρωπος στην πιεστική συγκυρία της κρίσης έχει τις δικές του ανάγκες, που χρειάζονται ξεχωριστή φροντίδα και εξατομικευμένη αντιμετώπιση. Ας μην ξεχνάμε ότι οι τράπεζες λειτουργούμε και ως θεματοφύλακες των καταθέσεων που μας εμπιστεύονται οι πελάτες μας και γι' αυτό οφείλουμε να τις διαχειριζόμαστε με σύνεση, σεβόμενοι τα συναλλακτικά ήθη».
Τελευταία τροποποίηση στις 13:55 - 06 Μαρ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.