ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πιέσεις από την τρόικα για μισθούς, αποζημιώσεις και εφάπαξ

09:11 - 06 Μαρ 2012 | Οικονομία
Σφίγγει η «θηλιά» γύρω από τους μισθούς και την ΕΣΣ, την ώρα που το υπουργείο Εργασίας επαναλαμβάνει ότι δεν έχουν τεθεί νέα μέτρα στο τραπέζι
Δεύτερο πακέτο επώδυνων μέτρων από τον Ιούνιο τόσο στα εργασιακά, όσο και στο ασφαλιστικό φέρονται να ζητούν οι δανειστές, ενώ ακόμη δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή το πρώτο πακέτο.

Σύμφωνα με εργατολόγους και συνδικαλιστές, άρχισε πλέον η αποκρυπτογράφηση των «σκοτεινών σημείων» του νέου Μνημονίου, τα οποία είναι ταυτόσημα με την συμφωνία που υπεγράφη στην Πορτογαλία και προβλέπει εκτός από την μείωση μισθών και συντάξεων, μεταβολή των εργασιακών σχέσεων με διευθυντικό δικαίωμα, μείωση των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης ή συνταξιοδότησης που δεν θα ξεπερνά της πέντε μισθούς, περικοπή της αμοιβής για υπερωριακή απασχόληση και εργασία Κυριακές και αργίες, ακόμη και κατάργηση αργιών.

Από την πλευρά της η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης επισημαίνει ότι δεν έχουν τεθεί νέες απαιτήσεις από την τρόικα.

Δεν υπάρχει θέμα μείωσης των αποζημιώσεων, ξεκαθάρισε  οΓιώργος Κουτρουμάνης, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια να μην υπάρξει περαιτέρω μείωση του εφάπαξ.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, ο κ. Κουτρουμάνης εξήγησε ότι γίνονται μελέτες, οι οποίες θα δείξουν ποιες πρέπει να είναι οι προσεγγίσεις σε σχέση με τα νέα εφάπαξ.

Επανέλαβε ακόμη ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή σενάριο για μείωση των κύριων συντάξεων, ωστόσο επισήμανε ότι όλα σε σχέση με τα Ταμεία θα κριθούν από το πώς θα πάνε τα πράγματα στην πραγματική οικονομία.

Στο «κενό» οι κλαδικές


Εντωμεταξύ, κυριολεκτικά στον «αέρα» βρίσκεται η προσπάθεια για υπογραφή κλαδικών συμβάσεων έως τα μέσα Μαΐου, λόγω της απροθυμίας των εργοδοτών. Εφόσον κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί, οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα θα «καταρρεύσουν» στα επίπεδα της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης, της ορίζεται στο νέο μνημόνιο.

Οι εργοδοτικές οργανώσεις τάσσονται υπέρ της υπογραφής κλαδικών συμβάσεων, ωστόσο επιχειρηματίες – μέλη των ομοσπονδιών απειλούν με αποχώρηση, προκειμένου να μην συμπεριληφθούν της κλαδικές συμβάσεις, επιλέγοντας επιχειρησιακές ή ατομικές συμβάσεις εργασίας.

Εφόσον δεν υπογραφούν κλαδικές συμβάσεις, οι αμοιβές κινδυνεύουν να εξομοιωθούν με το κατώτατο όριο των 586 ευρώ της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, μείωση που σε της περιπτώσεις θα ξεπερνά το 50% ή και το 60%.

Όσον αφορά το ασφαλιστικό, έως τον Ιούνιο θα επανεξετασθούν 17 είδη εφάπαξ που καταβάλλουν τα ασφαλιστικά ταμεία με τον περιορισμό της να ξεπερνά ακόμη και το 30%.

Στο δημόσιο καταβάλλεται το εφάπαξ σε όσους υπέβαλαν αίτηση τον Δεκέμβριο του 2009, ενώ το ποσό που απαιτείται αγγίζει πλέον τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ για τις 62.000 αιτήσεις που βρίσκονται σε αναμονή.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη οι δημόσιοι υπάλληλοι που υπέβαλαν αίτηση το 2011 θα πάρουν μειωμένο εφάπαξ κατά 20%. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως κατά μέσο όρο χάνουν 9.000 ευρώ.

Ενώ οι 22.000 δημόσιοι υπάλληλοι που υπέβαλαν το 2010 και ακόμα περιμένουν θα έχουν μείωση στο εφάπαξ 15%.

Παράλληλα, θεωρείται βέβαιη νέα παρέμβαση στο ύψος των συντάξεων, αλλά και στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Εκτιμάται πως οι απώλειες στα έσοδα των ταμείων από την ανεργία και τη μείωση μισθών το 2012 θα ξεπεράσουν τα 6 δις ευρώ, ενώ το ΙΚΑ απορρόφησε μέσα στον Ιανουάριο 1 δις ευρώ, που αντιστοιχεί στο 50% της προβλεπόμενης ετήσιας κρατικής επιχορήγησης για το τρέχον έτος.
Τελευταία τροποποίηση στις 15:29 - 06 Μαρ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.