ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξαναμπαίνει στο παιχνίδι των ερευνών πετρελαίου η Ελλάδα, διαγωνισμοί σε 10-12 νέες χερσαίες περιοχές…

09:18 - 06 Μαρ 2012 | Οικονομία
Δέκα με δώδεκα χερσαία οικόπεδα σε Έβρο (2), Καβάλα, Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Ιωάννινα, Αιτωλοακαρνανία, Μεσσηνία (Καλαμάτα), Αχαΐα, και Κρήτη, θα παραχωρηθούν από την ελληνική κυβέρνηση τον Ιούλιο για έρευνες πετρελαίου και αέριου, ενώ άλλα 15 θαλάσσια blocks σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη, θα δοθούν προς τις αρχές του 2013 και αφού πρώτα θα έχουν γίνει γνωστά τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών, σύμφωνα με τα όσα ανήγγειλε χθες η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ.
Την ίδια στιγμή ενεργειακή συνεργασία της Ελλάδας με Ισραήλ και Κύπρο κυοφορείται στον τομέα του φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, μέσω της υπογραφής μνημονίου εντός του Μαρτίου.

Στόχος, η μεταφορά των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που έχουν ανακαλυφθεί ή θα ανακαλυφθούν στην Ανατολική Μεσόγειο δια μέσω της Ελλάδας, είτε μέσω αγωγού, είτε με πλοία, προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη..

Που οφείλεται όμως το «ξαφνικό» ενδιαφέρον για την Ελλάδα από διεθνείς ενεργειακούς ομίλους ; Στην ανακάλυψη φυσικού αερίου στην κυπριακή και την ισραηλινή ΑΟΖ με συνέπεια η παγκόσμια αγορά να εκτιμά ότι υπάρχουν σημαντικά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα και σε άλλα σημεία της ΝΑ Μεσογείου, όπως η Ελλάδα.

«Έχουμε σε πολλές περιπτώσεις επαναξιολόγηση περιοχών από εταιρείες που παλαιότερα είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για έρευνες στην Ελλάδα, αλλά μετά απέσυραν το ενδιαφέρον τους. Τώρα τις βλέπουμε να επανακάμπτουν, αφού η συγκυρία έχει αλλάξει», ανέφερε χθες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπ. ΠΕΚΑ Γ. Παπακωστανίνου.

«Επιπλέον, τα τεχνολογικά πλέον δεδομένα είναι τέτοια, ώστε στοιχεία από παλαιές σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις, να μπορούν να επαναξιολογηθούν, προκειμένου η διεθνής αγορά να έχει καλύτερη εικόνα των κοιτασμάτων που υπάρχουν», όπως είπε ο υφυπουργός Ενέργειας Ι. Μανιάτης.

Πως θα γίνουν οι διαγωνισμοί

Η προκήρυξη των διαγωνισμών των 10-12 χερσαίων οικοπέδων θα γίνει με τη μέθοδο της «ανοικτής πρόσκλησης», (open door) - που σημαίνει ότι η προς παραχώρηση περιοχή θα παραμένει διαθέσιμη σε μόνιμη βάση προς κάθε ενδιαφερόμενο.

Με την ίδια μέθοδο έχουν ήδη προκηρυχθεί ο Πατραϊκός Κόλπος, το Κατάκολο, και τα Ιωάννινα, όπου τα υπάρχοντα δεδομένα κάνουν λόγο για 200, 80 και 3- 4 εκατ. βαρέλια αντίστοιχα, και η υποβολή των προτάσεων λήγει στο τέλος Ιουνίου, με στόχο τα γεωτρύπανα να πιάσουν δουλειά στις αρχές του 2013.

Όσο για τις θαλάσσιες παραχωρήσεις σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη, όπου 8 μεγάλες ξένες εταιρείες εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη διεξαγωγή των σεισμικών ερευνών, ο στόχος είναι ως τον Απρίλιο να ανακοινωθούν ένας ή περισσότεροι ανάδοχοι, και ως το τέλος του 2012 ή στις αρχές του 2013 να προκηρυχθούν διαγωνισμοί παραχώρησης για έρευνες με γεωτρήσεις σε 15 περίπου οικόπεδα (blocks).

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη ; Ότι εφόσον τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, τα πρώτα γεωτρύπανα θα αρχίσουν να δουλεύουν γύρω στο 2014-2015.

Στο 40% τα έσοδα του Δημοσίου

Τόσο ο κ. Παπακωσταντίνου όσο και ο κ. Μανιάτης ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στην αποτίμηση των κοιτασμάτων που μπορεί να κρύβουν τα 12 νέα χερσαία οικόπεδα, γιατί τα διαθέσιμα γεωλογικά δεδομένα δεν επαρκούν.

Δεδομένης όπως είπε ο κ. Μανιάτης της ιστορικής εμπειρίας, μια περιοχή με τα θαλάσσια βάθη του Πατραϊκού Κόλπου, με μια μέση τιμή πετρελαίου στα 100 δολ/ βαρέλι για τα επόμενα χρόνια, αφαιρώντας από την αξία των κοιτασμάτων τα έξοδα παραγωγής, τους φόρους και τις δαπάνες γεωτρήσεων, μπορεί να δώσει 30-40 δολάρια ως καθαρά έσοδα για το Δημόσιο.

Γιώργος Φιντικάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.