ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σόιμπλε: "Πιάνει το 66% συμμετοχής το PSI, μετά η Ελλάδα μπορεί να ενεργοποιήσει τις CACs"

04:09 - 07 Μαρ 2012 | Οικονομία
Mαύρα σενάρια για το PSI, "made in London". Oι επιπτώσεις από την ενεργοποίηση των CACs.
Αισιόδοξος για την επιτυχή ολοκλήρωση του PSI εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, στη Βαυαρική Τηλεόραση.
«Προβλέπω ότι θα υπάρξει επαρκής πλειοψηφία πιστωτών που θα δεχθεί τη συγκεκριμένη προσφορά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε.
«Χρειαζόμαστε την πλειοψηφία των δύο-τρίτων. Μετά από αυτό η Ελλάδα μπορεί να δεσμεύσει τους υπόλοιπους πιστωτές, στηριζόμενη στην απόφαση της πλειοψηφίας», είπε.

Η προθεσμία λήγει την Πέμπτη το βράδυ. «Την Παρασκευή το πρωί θα ξέρουμε αν έχουμε πετύχει το στόχο. Είμαι αισιόδοξος», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε.

Mαύρα σενάρια για το PSI, made in London


Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα,το PSI δεν θα μπορέσει να ολοκληρωθεί εθελοντικά, αν και η συμμετοχή θα ξεπεράσει το εύθραυστο όριο του 66,6% (μικρότερο ποσοστό σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αναγκάσει τους επενδυτές να υποστούν απώλειες) και θα ενεργοποιηθούν τα CACs. Με λίγα λόγια την Παρασκευή 9 Μαρτίου θα κηρυχθεί πιστωτικό γεγονός και θα ενεργοποιηθούν οι πληρωμές των CDS. Αυτή είναι η εικόνα την οποία έχει μέχρι στιγμής το City του Λονδίνου σύμφωνα με «αρκετά καλές» πληροφορίες που συγκέντρωσε, λιγότερο από 40 ώρες πριν την λήξη του deadline για την προσφορά της ανταλλαγής του ελληνικού χρέους.

Εφ' όσον έχει αποκλισθεί επίσημα από την ελληνική πλευρά, η οποιαδήποτε παράταση της προθεσμίας για συμμετοχή στο PSI, έστω και αν πληροφορίες του IFR χθες ανέφεραν ότι η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει την περίπτωση να δοθεί παράταση της προθεσμίας από την Πέμπτη για να την ερχόμενη Τετάρτη - κάτι το οποίο έχει περιθώριο να το κάνει έως και σήμερα στις 5 το απόγευμα, δεν υπάρχει περίπτωση την Παρασκευή να μην κηρυχθεί πιστωτικό γεγονός.

Σύμφωνα με τον φάκελλο του ελληνικού swap, η συμμετοχή κάτω του 75% σημαίνει άμεση εκκίνηση των ρήτρων συλλογικής δράσης έτσι ώστε να αναγκαστούν αυτοί που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο PSI, να το κάνουν.

Η ενεργοποίηση των CACs θα οδηγήσει την ISDA στην ανακοίνωση πιστωτικού γεγονότος για την Ελλάδα, κάτι που σημαίνει ενεργοποιήση της πληρωμής των ασφαλίστρων κινδύνου.

Αν και την περασμένη Πέμπτη η ISDA δήλωσε ότι το ελληνικό swap δεν αποτελεί πιστωτικό γεγονός, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιστρέψει σε αυτήν την απόφασή της μετά την λήξη της προθεσμίας του PSI, όταν δηλαδή θα ανακοινωθεί επίσημα και η τελική συμμετοχή. Οπως δείχνουν τα πράγματα, η εξέλιξη γύρω από το ελληνικό deal θα αποτελέσει αθέτηση της συμφωνίας, οπότε και θα πρέπει να ενεργοποιηθούν τα CDS.

Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν ήδη προειδοποιήσει πως σε περίπτωση που ενεργοποιηθούν τα CACs, θα κηρύξουν την Ελλάδα σε καθεστώς default.

Όπως τονίζει το λονδρέζικο think-tank Open Europe και ο οικονομολόγος του Raoul Ruparel, η Ελλάδα είναι εξαιρετικά δύσκολο - αν όχι απίθανο - να μπορέσει να πετύχει εθελοντική μείωση του χρέους της, και οι οίκοι αξιολόγησης σίγουρα θα το δουν αυτό ως «αθέτηση του συμβολαίου» και θα τοποθετήσουν την ταμπέλα του default. Αυτό θα βάλει την κρίση χρέους της ευρωζώνης, αλλά και την παγκόσμια πλέον κρίση, σε μία νεά πολύ επικίνδυνη τροπή.

Oι επιπτώσεις από την ενεργοποίηση των CACs


Αλυσιδωτές αντιδράσεις στην οικονομία και στην επενδυτική ψυχολογία θα προκαλέσει τυχόν ενεργοποίηση των CaCs από την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να εξασφαλίσει τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων. Σύμφωνα με Έλληνες διαχειριστές σε ξένους οίκους στο Λονδίνο, τα μηνύματα από την συμμετοχή του PSI δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά. Ασφαλώς, υπάρχει η δέσμευση 12 ευρωπαϊκών τραπεζών, μαζί και των ελληνικών, αλλά δεν υπάρχει εικόνα ως προς το τι θα πράξουν οι αμερικάνοι, οι αμερικανικές τράπεζες και τα hedge funds. Δεν είναι τυχαίο ότι από τη στιγμή που ανακοινώθηκε από το IIF το ποιες τράπεζες θα συμμετάσχουν τα ευρωπαίκά χρηματιστήρια υποχώρησαν και έκλεισαν με απώλειες κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης.

Σύμφωνα με τους ίδιους αναμένεται από την ενεργοποίηση των CACs η πληρωμή των CDS, που μόνο στην Ευρώπη υπολογίζονται κοντά στα 4 δισ. ευρώ. Επίσης, τα ίδια στελέχη εκτιμούν ότι θα υπάρχει στις αγορές αναστάτωση για ένα διάστημα, τουλάχιστον δύο εβδομάδων. Θα υπάρξει αναμπουμπούλα, με δικαστικές εμπλοκές και αγωγές προς το ελληνικό Δημόσιο ζητώντας να πληρωθούν στο άρτιο. Σα να μην έφτανε αυτό, οι ίδιοι δεν αποκλείουν να υπάρξουν αγωγές προς το ελληνικό Δημόσιο κατηγορώντας το ότι από τη μία εντάσει στο PSI τους ιδιώτες ομολογιούχους, αλλά από την άλλη εξαιρεί τις ΔΕΚΟ και τα «αμαρτωλά» μαγαζιά του Δημοσίου, θέμα που φέρει κοινωνικές διαστάσεις, λόγω των αθρόων απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, όταν άλλοι, οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ εξακολουθούν να έχουν εργασιακή ασφάλεια.
Τελευταία τροποποίηση στις 14:45 - 07 Μαρ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.