ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ασαφές το τοπίο για το κούρεμα των ομολόγων μόνο των ΔΕΚΟ

04:11 - 07 Μαρ 2012 | Οικονομία
Έντεκα δισ. ευρώ θα χάσουν τα ασφαλιστικά ταμεία από το PSI - 6 "ναι", 5 "όχι" στο κούρεμα μέχρι στιγμής. Τι ισχύει για τους ιδιώτες.
Σε μήλον της έριδος έχουν μετατραπεί τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που κατέχουν οι ΔΕΚΟ, με την ελληνική κυβέρνηση και τις τράπεζες να μην έχουν βρει ακόμη τη χρυσή τομή.

Μέχρι στιγμής, ακόμη δεν έχει αποφασιστεί επίσημα και συνολικά αν τα συγκεκριμένα ομόλογα θα συμπεριληφθούν στις διαδικασίες κουρέματος ή θα εξαιρεθούν από αυτές. Με δεδομένο ότι το σύνολο των ομολόγων αυτής της κατηγορίας αποτιμάται περίπου στα 11 δισ. ευρώ, το διακύβευμα για τους τραπεζίτες δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο. Πρόκειται για ομόλογα των ΟΣΕ, ΟΑΣΑ και ΕΑΣ που εκδόθηκαν με εγγύηση του Δημοσίου, η αξία των οποίων ανέρχεται σε 7,9 δισ. ευρώ και τα οποία φέρονται να εξαιρούνται από τη διαδικασία του κουρέματος.

Το θέμα τέθηκε έντονα στη χθεσινή έκτακτη συνάντηση των τραπεζιτών των έξι μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας με τον Υπουργό Οικονομικών, Ευ.Βενιζέλο, όπου και η πλευρά της Alpha Bank εξέφρασε την έντονη διαφωνία της για να μην υποστούν κούρεμα τα χρέη των ΔΕΚΟ. Ωστόσο οι άλλοι τραπεζίτες πίεζαν να κουρευτούν κι αυτά.

Έντεκα δισ. ευρώ θα χάσουν τα ασφαλιστικά ταμεία από το PSI - 6 "ναι", 5 "όχι" στο κούρεμα μέχρι στιγμής


Στα 11 δισ. ευρώ ανέρχεται το ποσό που θα χάσουν από τα αποθεματικά τους τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία δεν εξαιρούνται από το «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων, όπως επιβεβαίωσαν κατά τη διάρκεια σύσκεψης ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης.

Τα Ταμεία, που διακατέχουν ομόλογα του Δημοσίου, αξίας 21 δισ. ευρώ, μετά το «κούρεμα» θα τα δουν να μειώνονται στα 11 δισ.

Να σημειωθεί δε ότι από τα 21 δις. μόλις τα 7 δισ. ευρώ διατέθηκαν από τα Ταμεία απευθείας για την αγορά ομολόγων του Δημοσίου. Τα υπόλοιπα 14 δισ. ευρώ κατατέθηκαν στην Τράπεζα της Ελλάδος τα οποία στη συνέχεια η ίδια επέλεξε να επενδύσει σε ομόλογα του Δημοσίου, αλλά τώρα η επιλογή της οδηγεί σε «κούρεμα» που επιβαρύνει αποκλειστικά τα ίδια τα Ταμεία.

Στο εξής, όσα ασφαλιστικά ταμεία χρησιμοποιήσουν στο εξής ομόλογα του Δημοσίου σαν εγγύηση για το δανεισμό τους από τις Τράπεζες, (ρέπος), η αξία των ομολόγων αυτών θα υπολογίζεται στο 25% της ονομαστικής τους αξίας.

Eως χθες, έξι μεγάλα Tαμεία (ανάμεσά τους το IKA - ETAM, το ETEAM, ο OΓA και το TAYTEKΩ) αποφάσισαν «υπέρ» της συμμετοχής τους στο εθελοντικό «κούρεμα» ενώ άλλα πέντε με υψηλά ποσά συμμετοχής (στα οποία περιλαμβάνονται το ETAA, το ETAΠ - MME, το TEAIT) είπαν «όχι».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, εφόσον σήμερα αποφασίσει θετικά το TEAΔY, συνολικά θα κουρευτούν ομόλογα ονομαστικής αξίας περί τα 3,5 δισ. ευρώ, σε σύνολο 7,5 δισ. ευρώ. H ονομαστική αξία των ομολόγων των Tαμείων που κατέχει η TτE (από μετατροπή καταθέσεών τους) και θα «κουρευτούν» είναι, ωστόσο, πολύ μεγαλύτερη και φτάνει τα 14 δισ. ευρώ.

Ομόλογα του Δημοσίου διαθέτουν όλα τα Ταμεία εκτός από το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) και τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ).

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση, προκειμένου να δώσει λύση στην αναπλήρωση των απωλειών των Ταμείων ψήφισε στη νέο εφαρμοστικό νόμο διάταξη για αξιοποίηση υπέρ των Ταμείων, περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, σε συνδυασμό ακίνητης περιουσίας, μετοχών καταθέσεων και άλλων πόρων.

Δείτε τι έγραφε το "R" για το κούρεμα των ιδιωτών που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα.
Τελευταία τροποποίηση στις 20:57 - 07 Μαρ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.