ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εκτιμήσεις για συμμετοχή άνω του 75% στο PSI

15:15 - 08 Μαρ 2012 | Οικονομία
Εκτιμήσεις για συμμετοχή άνω του 75% στο PSI
(upd) Τα "ναι" τα "όχι και το συνολικό προφίλ των ομολογιούχων.
Με επιτυχία θα κλείσει η ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων στα πλαίσια του PSI, όπως φανερώνουν δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων που δεν αναφέρουν συγκεκριμένο ποσοστό συμμετοχής. Η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών έχει ξεπεράσει το 75%, σύμφωνα με  υψηλόβαθμο Έλληνα κυβερνητικό αξιωματούχο. Το ποσοστό συμμετοχής κυμαίνετο σε αντίστοιχα ποσοστά  ήδη από χτες το βράδυ, είπε ο αξιωματούχος που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Καλά πληροφορημένες πηγές του "R" όμως θεωρούν πως το ποσοστό συμμετοχής στο PSI αναμένεται να ξεπεράσει το 80%.

Το μόνο ερωτηματικό που παραμένει λίγες ώρες πριν λήξει η διορία υποβολής των προσφορών είναι αν η συμμετοχή θα φτάσει τον στόχο του 90%, κάτι που θα σημάνει και την αποφυγή της ενεργοποίησης των ρητρών συλλογικής δράσης (CACs) που θα μετατρέψουν από εθελοντική σε υποχρεωτική τη συμμετοχή των ιδιωτών. Στα ανώτατα κλιμάκια του Υπουργείου Οικονομικών για την πορεία της συμμετοχής επικρατεί αισιοδοξία, αλλά όλα θα κριθούν μέχρι σήμερα, και ώρα 22:00 Ελλάδας ή 21:00 κεντρικής Ευρώπης, για το αν θα προκληθεί πιστωτικό γεγονός.Σύμφωνα με τον φάκελλο του ελληνικού swap, η συμμετοχή κάτω του 75% σημαίνει άμεση εκκίνηση των ρήτρων συλλογικής δράσης έτσι ώστε να αναγκαστούν αυτοί που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο PSI, να το κάνουν. Η ενεργοποίηση των CACs θα οδηγήσει την ISDA στην ανακοίνωση πιστωτικού γεγονότος για την Ελλάδα, κάτι που σημαίνει ενεργοποιήση της πληρωμής των ασφαλίστρων κινδύνου.

Νωρίτερα, και σύμφωνα με τις πληροφορίες του Bloomberg, που επικαλείται στοιχεία από εταιρίες και κυβερνητικούς παράγοντες, η συμμετοχή στο PSI έχει ήδη φθάσει στα 124 δισ. ευρώ, καθώς έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν στο «κούρεμα» περισσότερες από 30 ευρωπαϊκές τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες.Επιπλέον, στο «κούρεμα» από ελληνικής πλευράς θα μπουν τα ομόλογα ύψους περίπου 18 δισ. ευρώ που κατέχει η Τράπεζα της Ελλάδος, για λογαριασμό των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς και 3,31 δισ. ευρώ των 8 ασφαλιστικών Ταμείων που δέχθηκαν να συμμετάσχουν (έξι Ταμεία, με τίτλους 3,4 δισ. ευρώ, αρνήθηκαν).

Τα "ναι", τα "όχι" και το συνολικό προφίλ των ομολογιούχων

Ποιοί έχουν πει το «ναι»:

συνολικά 30 εταιρείες (τράπεζες, ασφαλιστικές κτλ) που είναι μέλη του IIF, οι οποίες κατέχουν ομόλογα ύψους 81 δισ. ευρώ. Επίσης, οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα λάβουν μέρος, όπως και οι κυπριακές Marfin και Τράπεζα Κύπρου. 
Ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία που έχουν περίπου 22 δισ. ευρω σε ομόλογα, έχουν υπογράψει και επίσης,σύμφωνα με πληροφορίες, και οι περισσότερες γερμανικές τράπεζες που έχουν 15 δισ. ευρώ, θα πουν ναι.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας Societe Generale, και οι Assicurazioni Generali SpA and UniCredit, δήλωσαν ότι θα λάβουν μέρος στη διαδικασία του ελληνικού PSI. Επίσης η Κοmercni Banka , θυγατρική της Societe Generale στην Τσεχία καθώς και ο όμιλος Allianz επιβεβαιώνει ότι προτίθεται να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα ομολόγων.

Τα «όχι»: 
Δεν αποδέχθηκαν το κούρεμα που κατέχουν πέντε συνολικά Ταμεία: το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ), το Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ), το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ), το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ), και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας των Απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ).

Eπίσης, αναμένεται να προσφύγουν δικαστικά οι επενδυτές του ελληνικού ομολόγου ελβετικού δικαίου αξίας 650 εκατ. ελβετικών φράγκων, όπως και τα περισσότερα hedge funds τα οποία κατέχουν το ένα τέταρτο από αυτά τα ομολόγα. Hedge funds κατέχουν και μέρος ενός μικρού ομολόγου ύψους 450 εκατ. ευρώ που λήγει το Μάιο, ποσοστό αρκετό για να μπλοκάρει κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει απώλειες στους ομολογιούχους, κατά την άποψη διάφορων τραπεζιτών και δικηγόρων.

Ποιοί κατέχουν ελληνικά ομόλογα:

Επενδυτής Θέσεις σε δισ. ευρώ

Ελληνικές Τράπεζες 42

Ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία 20

Άλλοι ελλ. εγχώριοι λογαριασμοί 10

Ευρωπαϊκές τράπεζες 30

Ευρωπαϊκές ασφαλιστικές 10

Αλλα ευρωπαϊκά ιδρύματα 15

Hedge funds, retail επενδυτές53,5

Αλλοι κάτοχοι εξωτερικού 25,1

------------------------------------------

Ομόλογα ελληνικού δικαίου177,3

Ομόλογα ξένου δικαίου 19,9

Exchange only αξίες 7,9

Ομόλογο σε ελβετικά φράγκα 0,5

------------------------------------------

ΣΥΝΟΛΟ
205,6 
------------------------------------------

Πηγή: Reuters, Deutsche Bank


Eλληνικές τράπεζες:

Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο: 4,5 δισ. ευρώ

ATEbank : 5,9 δισ. ευρώ

Eurobank : 7,3 δισ. ευρώ

Εθνική Τράπεζα : 13,8 δισ. ευρώ

Τράπεζα Πειραιώς : 6,6 δισ. ευρώ (στοιχεία στα τέλη Σεπτ.)

Alpha Bank : 3,9 δισ. ευρώ

Τελευταία τροποποίηση στις 19:30 - 08 Μαρ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.