ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρομπέϊ: «Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική για την Ελλάδα»

16:48 - 12 Μαρ 2012 | Οικονομία
«Μπορεί τα μέτρα να αργήσουν αλλά θα αποφέρουν αποτέλεσμα»δήλωσε ο πρόεδρος της Ε.Ε
Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα δει αποτελέσματα από την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας, αν και «λιγότερο γρήγορα από όσο είχαν ελπίσει κάποιοι», εκφράζει ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ σε συνέντευξή του στη γαλλόφωνη εφημερίδα L' ECHO.

Ερωτηθείς για τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες, οι οποίοι πλήττονται από τα σκληρά μέτρα λιτότητας, ο πρόεδρος της ΕΕ διερωτάται ποια είναι η εναλλακτική.

«Στις αρχές της δεκαετίας του '80, περάσαμε και στο Βέλγιο μια δύσκολη περίοδο. Το 1981, είχαμε 15% έλλειμμα στον προϋπολογισμό. Επί τέσσερα έτη, μειώσαμε την αγοραστική δύναμη κατά 10-15%. Και είχαμε αποτελέσματα. Το ίδιο θα ισχύσει και για την Ελλάδα. Η μόνη διαφορά είναι πως αυτό θα συμβεί λιγότερο γρήγορα από όσο είχαν ελπίσει κάποιοι», αναφέρει.

Αναφορικά το μερίδιο ευθύνης που έχει η Ευρώπη στο ελληνικό ζήτημα, ο κ. Ρόμπεϊ παραδέχεται ότι «θα μπορούσαμε να είχαμε αντιδράσει ταχύτερα, αν οι προκάτοχοί μας -οι οποίοι φωνάζουν από το παρασκήνιο- μας είχαν δώσει τα εργαλεία την τελευταία δεκαετία».

Τονίζει πάντως πως σήμερα η Επιτροπή διαθέτει αρμοδιότητες, που κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί πριν από τρία χρόνια. «Μπορεί να υποχρεώσει τις χώρες να βάλουν σε τάξη στα δημοσιονομικά τους. Παρεμβαίνει στην καρδιά των οικονομικών αποφάσεων των κρατών-μελών, σε τόσο μεγάλο βαθμό που ορισμένοι αισθάνονται άβολα. Δεν συνειδητοποιούν πως αυτό έχουν αποφασίσει», σημειώνει ο κ. Ρόμπεϊ.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.