ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χρέος στο 116,5% του ΑΕΠ το 2020 λόγω του PSI

19:56 - 13 Μαρ 2012 | Οικονομία
Χρέος στο 116,5% του ΑΕΠ το 2020 λόγω του PSI
Στο 116,5% του ΑΕΠ το 2020 μπορεί να μειωθεί μετά το PSI το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, και στο 88% του ΑΕΠ το 2030, αναφέρει επικαιροποιημένη ανάλυση για τη βιωσιμότητά του, η οποία συντάχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ για λογαριασμό των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και είναι σε γνώση του πρακτορείου Ρόιτερ.


Η ανάλυση δείχνει ότι το δεύτερο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής μπορεί να κάνει βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας, ενώ σημειώνει ότι η χώρα μπορεί να χρειασθεί νέο δάνειο μετά το 2014.

"Τα αποτελέσματα δείχνουν τώρα ότι το πρόγραμμα μπορεί να θέσει το ελληνικό χρέος σε βιώσιμη διαδρομή", σημειώνεται στην ανάλυση, η οποία χαρακτηρίζεται ως αυστηρά εμπιστευτική.

Ωστόσο, σημειώνεται επίσης ότι η διαδρομή του χρέους είναι εξαιρετικά ευαίσθητη και το πρόγραμμα είναι "επιρρεπές σε ατυχήματα".

Η ανάλυση αναφέρει επίσης ότι το χρέος θα μειωθεί αρχικά μετά το "κούρεμα" των ομολόγων των ιδιωτών, αλλά θα αυξηθεί και πάλι στη συνέχεια στο 164% του ΑΕΠ το 2013 λόγω της συρρίκνωσης της οικονομίας και της ατελούς δημοσιονομικής προσαρμογής.

"Εφόσον ολοκληρωθεί η δημοσιονομική προσαρμογή, αποκατασταθεί η ανάπτυξη και υπάρχουν τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, θα αρχίσουν οι σταθερές μειώσεις του λόγου του χρέους. Η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρήσει τις καλές πολιτικές έως το 2030 για να μειωθεί το χρέος κάτω από το 100% του ΑΕΠ", σημειώνει η έκθεση.

Όταν η Ελλάδα επιχειρήσει να επιστρέψει στις αγορές μετά το 2014, σημειώνει επίσης η έκθεση, θα πρέπει πρώτα να εκδώσει βραχυπρόθεσμο χρέος και να πληρώνει υψηλά επιτόκια, επειδή το χρέος της θα είναι ακόμη υψηλό, ενώ θα έχει να αποπληρώσει πρώτα τους προνομιούχους δανειστές της και θα πρέπει να αποκτήσει ένα σημαντικό ιστορικό επιδόσεων στην αγορά.

"Αυτό θα αποθάρρυνε αρχικά τις μεγάλες εκδόσεις και θα σήμαινε τη συνεχιζόμενη εξάρτηση από το δημόσιο δανεισμό από τις χώρες της Ευρωζώνης με τους τυπικούς όρους δανεισμού του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα υλοποιεί με επιτυχία το πρόγραμμά της", αναφέρει η έκθεση.

Η Ελλάδα πρέπει να περικόψει περαιτέρω κατά 5,5% του ΑΕΠ τις κρατικές δαπάνες το 2013 και το 2014 για να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που προβλέπει το δεύτερο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της.

Η έκθεση συμμόρφωσης της Επιτροπής περιγράφει την πρόοδο που έπρεπε να κάνει η Ελλάδα για την αποδέσμευση του νέου δανείου από την Ευρωζώνη, ενώ συνιστά να δοθεί η πρώτη δόση το συντομότερο δυνατό.

Οι μειώσεις των δαπανών, σύμφωνα με την έκθεση, πρέπει να ανακοινωθούν και να υιοθετηθούν τους επόμενους μήνες, "ιδιαίτερα όταν η Ελλάδα θα επικαιροποιήσει τον μεσοπρόθεσμο προϋπολογισμό της, τον Μάιο του 2012".

Η έκθεση σημειώνει ότι η κυβέρνηση, κατά την προετοιμασία των νέων περικοπών, εξετάζει προγράμματα δημοσίων δαπανών που βασίζονται σε εξοικονομήσεις πόρων από τις κοινωνικές μεταβιβάσεις, την άμυνα και την αναδιάρθρωση της κεντρικής τοπικής αυτοδιοίκησης.

Θα υπάρξουν μειώσεις θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα σύμφωνα με τον κανόνα μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις. Η Ελλάδα θα μειώσει περαιτέρω τη φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων και τα προνοιακά επιδόματα.

"Η συνέχιση της πολύ σημαντικής διεθνούς βοήθειας μπορεί να αναμένεται, αν βελτιωθεί η εφαρμογή της πολιτικής", αναφέρει η έκθεση και προσθέτει: "Η αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών να εμμείνουν στις συμφωνημένες πολιτικές θα δοκιμασθεί ήδη στους ερχόμενους μήνες, όταν πρέπει να προσδιορισθούν τα μέτρα μείωσης του ελλείμματος για να κλείσει το μεγάλο κενό για το 2013- 14".
Τελευταία τροποποίηση στις 20:20 - 13 Μαρ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.