ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ολική επαναφορά του Κατάρ

10:00 - 14 Μαρ 2012 | Οικονομία
Η ολική επαναφορά του Κατάρ
Πού κοιτάνε οι Άραβες. Ακόμη και τα 4 δισ.ευρώ μπορεί να φτάσουν οι επενδύσεις. Η σχέση με τις τραπεζικές εξελίξεις.
Στροφή 180 μοιρών σημειώνεται το τελευταίο διάστημα στη διάθεση των Αράβων για επενδύσεις στην Ελλάδα, με project βαλτωμένα στην καλύτερη περίπτωση ή και θεωρητικά τελειωμένα, να ζωντανεύουν και να θεωρούνται πλέον ως ιδιαίτερα πιθανά. Η διάθεση της κυβέρνησης να άρει εμπόδια όπως οι καθυστερήσεις στις ιδιωτικοποίησεις, το ασταθές φορολογικό πλαίσιο, και τα τεχνικά και νομικά ζητήματα, έχουν ξαναφέρει τους Άραβες στην πόρτα της Ελλάδας με διάθεση να χτυπήσουν μεγάλα deal, που μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και τα 4 δις. ευρώ, ενώ έμπειροι τραπεζικοί παράγοντες συνδέουν την μεταστροφή αυτή και με τις μέλλουσες εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο. Το fund του Κατάρ συμμετέχει ήδη στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank με ποσοστό λίγο χαμηλότερο του 5%.

Μέσα στο μήνα, αναμένεται να διαφανεί αν αυτή η διάθεση θα φέρει και ζεστά χρήματα στα ταμεία του κράτους, καθώς θα υπάρχει μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για δύο από τις πιο πολυσυζητημένες αποκρατικοποίησεις σε επίσημο επίπεδο, αυτές των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ και του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, αλλά και μία τρίτη πώληση-φιλέτο που βρίσκεται στα σκαριά, του Αστέρα Βουλιαγμένης (όπως αποκάλυψε σε πρόσφατο δημοσίευμα το «R»).

Στην πρώτη περίπτωση, το Κατάρ ως γνωστόν επιθυμεί την αγορά πακέτο ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, περίπτωση που η προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού άφησε ανοικτή. Στην περίπτωση του Ελληνικού, όπως επίσης ανέφερε σε πρόσφατο δημοσίευμα το "R", το ν/σ που πέρασε από τη Βουλή είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του Κατάρ, το οποίο φιλοδοξεί να μετατρέψει μεγάλο μέρος της αχανούς έκτασης των 6.624 στρεμμάτων στην ελληνική εκδοχή του...Λας Βέγκας ένα πλήρες θεματικό πάρκο με καζίνο, ξενοδοχεία και εμπορικά καταστήματα.

Τέλος, αναφορικά με την περίπτωση του Αστέρα Βουλιαγμένης, ένα από τα «διαμάντια» της ΝΑ Μεσογείου, αποτελεί κοινό μυστικό το αραβικό ενδιαφέρον ενώ πέραν του γνωστού ταξιδιού του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στο Κατάρ που ζωντάνεψε τα σενάρια τον περασμένο Οκτώβριο, δημοσιογραφικές πληροφορίες συσχέτιζαν τις εν λόγω εξελίξεις με τη συνάντηση στην Αθήνα γνωστού παράγοντα με σημαντικές διασυνδέσεις στις αραβικές χώρες με εκπρόσωπο της Εκκλησίας.

Δ.Κώτσος
[email protected] 
Τελευταία τροποποίηση στις 13:21 - 14 Μαρ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.