ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εγκρίθηκε και με τη βούλα το νέο δάνειο

14:39 - 14 Μαρ 2012 | Οικονομία
Εγκρίθηκε και με τη βούλα το νέο δάνειο
Οι δόσεις θα έρχονται...με το σταγονόμετρο, ευθύς εξαρχής από την Παρασκευή.
Την επίσημη έγκριση του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα ανακοίνωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, συμπληρώνοντας ότι η ευρωζώνη -κατά τη σημερινή συνεδρίαση της ομάδας εργασίας του Eurogroup- έδωσε το πράσινο φως για την καταβολή 39,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Τα κράτη της ευρωζώνης ενέκριναν επισήμως το δεύτερο πρόγραμμα αρωγής προς την Ελλάδα, όλες οι προαπαιτούμενες εθνικές και κοινοβουλευτικές ενέργειες οριστικοποιήθηκαν», αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο επικεφαλής του Eurogroup και συμπληρώνει: «Εξουσιοδότησαν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να αποδεσμεύσει το πρώτο τμήμα της βοήθειας, ποσό δηλαδή 39,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα καταβληθεί σε πολλές δόσεις».

Η επικύρωση της απόφασης παροχής βοήθειας στην Ελλάδα ήρθε μετά την πολιτική συμφωνία των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης επί του νέου προγράμματος, τη Δευτέρα.

Προς το παρόν έχουν καθοριστεί οι τρεις πρώτες δόσεις.

Η πρώτη δόση, ύψους 5,9 δισ. ευρώ, θα εκταμιευθεί έως την Παρασκευή, καθώς ένα τμήμα του ποσού αυτού θα χρησιμοποιηθεί στην αποπληρωμή ομολόγων και εντόκων γραμματίων.

Η επόμενη δόση, ύψους 3,3 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί τον Απρίλιο, καθώς και άλλη μία το Μάιο, ύψους 5,3 δισ. ευρώ.

Οι δόσεις θα δίνονται δηλαδή...με το σταγονόμετρο, πέραν των περίπου 65 δισ.ευρώ που πέρασαν ήδη απευθείας σε ΕΚΤ (35 δισ.ευρώ για ενέχυρο εγγυήσεων) και 31 δισ.ευρώ (για την εφαρμογή του PSI και την ανταλλαγή ομολόγων), καθώς οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να βεβαιωθούν πως η Ελλάδα θα φανεί συνεπής στις δεσμεύσεις της, παρά την επερχόμενη διεξαγωγή εκλογών.Τα περιθώρια είναι στενά, όπως δείχνει η επικαιροποιημένη έκθεση της τρόικας, βάσει της οποίας η πρόβλεψη για το 2020 ακροβατεί μεταξύ 116,5% του ΑΕΠ (καλύτερη επίδοση ακόμη και αυτής του μεσοπρόθεσμου) και 145% του ΑΕΠ (μη βιώσιμο χρέος)

Μέχρι τον Απρίλιο, εξάλλου, θα πρέπει να έχει γίνει νόμος του Κράτους και η δημιουργία του ειδικού λογαριασμού για την, κατά προτειραιότητα, εξυπηρέτηση των πιστωτών μας.

Επί της ουσίας η αξιολόγηση θα γίνεται κάθε τρίμηνο, ενώ θα υπάρχουν μηχανισμοί ελέγχου από τους οποίους θα περνά η καταβολή των δόσεων. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται και η ομάδα κρούσης του κ. Χόρστ Ράιχενμπαχ, η οποία θα συντονίζει την όλη βοήθεια ελέγχοντας τακτικά την πορεία των μεταρρυθμίσεων.

Την Πέμπτη οριστικοποιείται η συνεισφορά του ΔΝΤ για το πρόγραμμα, που σύμφωνα με την Κριστίν Λαγκάρντ θα είναι 28 δισ. ευρώ.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.