ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εκλογές και αποτελέσματα τραπεζών τορπιλίζουν το Χ.Α.

01:29 - 16 Μαρ 2012 | Οικονομία
Εκλογές και αποτελέσματα τραπεζών τορπιλίζουν το Χ.Α.
Νέα περίοδος αβεβαιότητας ξεκινάει για την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, παρά τις αναλαμπές του γενικού δείκτη.
Οι επενδυτές παραμένουν όχι απλά επιφυλακτικοί, αλλά κρατούν αμυντική στάση, φοβούμενοι τυχόν νέους εγκλωβισμούς, όπως συνέβη κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης, που ο δείκτης ενδοσυνεδριακά βρέθηκε στις 726 μονάδες.

Η ενασχόληση με την αγορά, υποστηρίζουν χρηματιστές, θέλει παίκτες με υπομονή και γερά νεύρα.

Δύο μέρες μετά τα καλά νέα και το σταθερό outlook της οικονομίας που έδωσε η Fitch, η S&P εξακολουθεί να διατηρεί τη χώρα μας σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας, τουλάχιστον μέχρι τις 11 Απριλίου που πρόκειται να ολοκληρωθεί η ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων.

Επιπρόσθετα, η αβεβαιότητα ενισχύεται από την παράταση που αναμένεται να πάρουν οι τράπεζες από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ως προς τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του 2011 και κυρίως του τελευταίου τριμήνου. Εκεί οι τράπεζες πρόκειται να περάσουν, όπως εκτιμάται, όλους τους σκελετούς και τις ζημιές που θα γράψουν από τα ομόλογα και από την Blackrock.

Το σενάριο που παίζει είναι ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει επιτέλους γνωστή η έκθεση του αμερικανικού οίκου και στη συνέχεια, δηλαδή τον ερχόμενο μήνα, οι τράπεζες μία, μία θα ανακοινώσουν το τι θα πράξουν για να καλύψουν τα κενά στην κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, δεν αποκλείεται οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών να ξεκινήσουν από τον Μάιο κιόλας, κι αφού έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο ως προς τις «αναβαθμίσεις» της ελληνικής οικονομίας από τους ξένους οίκους και τις εκλογές.

Η ανησυχία, επίσης, έγκειται μήπως η προεκλογική περίοδος που τυπικά πρόκειται να αρχίσει από την ερχόμενη Κυριακή και τις εσωκομματικές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ, πάει πίσω τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση να περάσει από τη Βουλή μέχρι τις αρχές του επόμενου μήνα.

Σημειωτέον, ότι το επόμενο διάστημα το Κοινοβούλιο και η συμμαχία ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. θα πρέπει να δώσουν τη ψήφο τους σε 70 νέα νομοθετήματα. Εννοείται, σχολιάζουν χρηματιστές, ότι για να συμμετάσχουν οι ξένοι στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών θα θελήσουν ένα σταθερότερο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον στη χώρα μας.

Ίσως, για το λόγο αυτό οι ξένοι, οι δανειστές μας και οι αναλυτές, «τρομάζουν' στη κυριολεξία στο ενδεχόμενο ακυβερνησίας ή στο να επικρατήσουν στο Κοινοβούλιο οι αντιμνημονιακές δυνάμεις. Δημοσίευμα της Wall Street Journal πάντως, έκανε λόγο χθες για παράταση της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Όλα αυτά όμως, μένει να φανούν...

Σημειωτέον, ότι στην αγορά χθες πληροφορίες έκαναν λόγο ότι η ΕΤΕ έχει έρθει ήδη σε επαφή με θεσμικούς επενδυτές σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη, βολιδοσκοπώντας τις προθέσεις τους ως προς το αν φέρονται διατεθειμένοι να συμμετάσχουν σε αύξηση κεφαλαίου.

Ο Τουρκικός Τύπος πάντως, έγραφε χθες ότι η ΕΤΕ έχει κινήσει τις διαδικασίες πώλησης του ασφαλιστικού βραχίονα της Finansbank, με το μοναδικό μειονέκτημα ότι τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν θα πάνε εμμέσως στον βασικό μέτοχο που είναι η ΕΤΕ.

Ως προς το deal της Eurobank με την Alpha, η αγορά φάνηκε να παίρνει θέση, δίδοντας ώθηση στη μετοχή της Alpha, με το σκεπτικό ότι η τράπεζα έχει ήδη εξασφαλίσει τη χρηματοδότησή της από ξένα κεφάλαια και συγκεκριμένα - κατά τις πληροφορίες- από το Κατάρ.

Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.