ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το "στρίβει" σε αντιπολίτευση ο Γ.Προβόπουλος: "οι φόροι επιδείνωσαν την κατάσταση"

03:38 - 19 Μαρ 2012 | Οικονομία
Το "στρίβει" σε αντιπολίτευση ο Γ.Προβόπουλος: "οι φόροι επιδείνωσαν την κατάσταση"
Δεν μειώσαμε τις δαπάνες - Δεν κάναμε αποκρατικοποιήσεις, ούτε μεταρρυθμίσεις - Υπάρχει δύναμη πυρός 15 δισ στα σεντούκια - Πρώτα η αποκατάσταση εμπιστοσύνης μετά η επιστροφή καταθέσεων
Με μια εντυπωσιακή στροφή ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, σχολιάζει για πρώτη φορά αρνητικά την κυβέρνηση Παπανδρέου, λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές. Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας δηλώνει οτι η ύφεση είναι μεγαλύτερη γιατί δεν προχώρησαν οι μεταρρυθμίσεις που προβλέπονταν στο Μνημόνιο. «Δεν έγιναν ούτε αποκρατικοποιήσεις ούτε ο περιορισμός των δαπανών στον βαθμό που είχαμε δεσμευθεί αλλά ούτε και οι παρεμβάσεις εκείνες που θα περιόριζαν τις πολυάριθμες στρεβλώσεις στην οικονομία».

«Είχα εξαρχής υποστηρίξει ότι τα δύο τρίτα της δημοσιονομικής προσαρμογής έπρεπε να προέλθουν από την περιστολή των δαπανών και το ένα τρίτο από την πλευρά των εσόδων μέσω διεύρυνσης της φορολογικής βάσης» τονίζει ο κ. Προβόπουλος και συμπληρώνει:

«Αντί όμως να αντιμετωπισθεί η φοροδιαφυγή, επιβλήθηκαν αυξημένοι φορολογικοί συντελεστές και νέοι φόροι οι οποίοι επέτειναν την ύφεση. Παίζοντας ως χώρα ένα "κατενάτσιο" απέναντι στο μνημόνιο το μόνο που καταφέραμε ήταν τελικά να επιδεινώσουμε την κατάσταση».

Μία ημέρα πριν από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, με συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, ο κ. Προβόπουλος τόνισε ότι «εφόσον παγιωθεί ένα αίσθημα εμπιστοσύνης και σιγουριάς στις προοπτικές της οικονομίας μας, μπορεί να αρχίσει η επανεισροή καταθέσεων».

«Με ένα βελτιούμενο κλίμα θα ήταν εφικτό να επιστρέψουν στις τράπεζες σε πρώτη φάση αποθησαυρισμένα ποσά άνω των 10-15 δισ. ευρώ. Αυτό θα συντελούσε σε μια τεράστια βελτίωση από άποψη ρευστότητας» υπογραμμίζει.

Περαιτέρω, ο διοικητής της ΤτΕ δηλώνει ότι «η επιστροφή των καταθέσεων πρέπει να συνδυαστεί με ώθηση και από άλλες πλευρές. Χρειάζεται πρωτίστως να ολοκληρωθεί ο κύκλος των μεταρρυθμίσεων στις αγορές, στους θεσμούς, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Χρειάζεται ακόμη να επιτευχθεί δημοσιονομική εξυγίανση» λέει, ενώ δίνει έμφαση στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Ο Γ.Προβόπουλος υπογραμμίζει ότι «υπάρχει δύναμη πυρός για την επανεκκίνηση της οικονομίας» με κύρια πηγή την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.


Τελευταία τροποποίηση στις 11:28 - 19 Μαρ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.