ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ύφεση και στην Ολλανδία

14:54 - 20 Μαρ 2012 | Οικονομία
Συρρίκνωση της ολλανδικής οικονομίας κατά 0,75% προβλέπεται για το 2012

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ολλανδικής Υπηρεσίας Οικονομικής Πολιτικής Ανάλυσης (CPB), το έλλειμμα του προϋπολογισμού για το 2013 θα αγγίξει το 4,6% του ΑΕΠ έναντι αρχικής εκτίμησης για 4,5% του ΑΕΠ.

 

Η CPB προβλέπει επίσης ότι φέτος η ολλανδική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,75% ενώ για το 2013 προβλέπει ισχνή ανάπτυξη έως 1,25%. Ως προς το χρέος, η CPB εκτιμά ότι το 2015 θα διαμορφώνεται στο 76% του ΑΕΠ, σχεδόν στα όρια των αρχικών εκτιμήσεων (75%).

 

 

Το πρόβλημα έγκειται στο ότι η Ολλανδία έχει δεσμευθεί έναντι των Ευρωπαίων εταίρων της για μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% μέχρι το 2013. Κι είναι μια από τις πλέον σκληρές χώρες στην κριτική της έναντι τρίτων και ίσως ο πιο ένθερμος υποστηρικτής των πιο αυστηρών μέτρων λιτότητας στην Ευρωζώνη.

 

 

Τέλος, είναι η μία από τις 4 χώρες της Ευρωζώνης με την ανώτατη δυνατή πιστοληπτική αξιολόγηση (ΑΑΑ).

Όσον αφορά στις εκτιμήσεις της CPB για το άμεσο μέλλον; Σε αντίθεση με όσα υποστηρίζει η πολιτική ηγεσία ΚΑΙ της Ολλανδίας, οι ειδικοί της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου δηλώνοντας ότι υπάρχουν «σοβαροί πτωτικοί κίνδυνοι» για την ολλανδική οικονομία από μια ενδεχόμενη κλιμάκωση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη που ΔΕΝ έχει αντιμετωπισθεί, όσο κι αν υποστηρίζουν το αντίθετο οι πολιτικοί.

 

 

Χαρακτηριστικά στην έκθεση της στατιστικής υπηρεσίας αναγράφεται: «Το σενάριο στο οποίο τα προβλήματα της Ελλάδας και της Πορτογαλίας διαχέονται στην Ισπανία ή την Ιταλία έχει ακόμη πολλές πιθανότητες».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.