ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

O καθηγητής Πανίκος Δημητριάδης θα είναι ο νέος διοικητής της κεντρικής τράπεζας Κύπρου - Πολίτης

14:53 - 27 Μαρ 2012 | Οικονομία

Ο καθηγητής Οικονομικών Πανίκος Δημητριάδης θα είναι  κατά πάσα πιθανότητα ο νέος διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου, σύμφωνα με  δημοσίευμα της έγκυρης κυπριακής εφημερίδας "Πολίτης" την Τρίτη.
  

 

Ο Δημητριάδης, απόφοιτος του Cambridge που διδάσκει στο βρετανικό πανεπιστήμιο του  Leicester, έχει αποδεχθεί σχετική πρόταση που του έχει γίνει από την κυπριακή κυβέρνηση,  είπε η εφημερίδα. 

 

 Το δημοσίευμα του "Πολίτη" είναι το πρώτο που αναφέρει ως κλεισμένη υπόθεση το  διορισμό του Δημητριάδη, μετά από σωρεία φημών ότι αυτός θα είναι τελικά ο διάδοχος του  Αθανάσιου Ορφανίδη, του οποίου η πενταετής θητεία λήγει στις 30 Απριλίου. 

 

 Πηγές με γνώση του ζητήματος χαρακτήρισαν, ωστόσο, "πρόωρη" την είδηση της  εφημερίδας. 

 

 Ερωτηθείς από δημοσιογράφους πότε θα ανακοινωθεί το όνομα του νέου διοικητή της  Κεντρικής Τράπεζας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας απάντησε: "Tην  ώρα που πρέπει. Είναι απλό. Υπάρχει καταληκτική ημερομηνία της θητείας του διοικητή. Την  ώρα που πρέπει θα ανακοινώσουμε και ονόματα και πράγματα". 

 

Ο Ορφανίδης, που απολαμβάνει ευρείας εκτίμησης διεθνώς, έχει τεταμένες σχέσεις με την  κυβέρνηση Χριστόφια εξαιτίας των θέσεών του σε σειρά θεμάτων, όπως την τιμαριθμοποίηση  των μισθών. 

 

 Ο μόνος σύμμαχος του Ορφανίδη στην κυβέρνηση, ο υπουργός Οικονομικών Κίκης  Καζαμίας, παραιτήθηκε νωρίτερα το Μάρτιο για λόγους υγείας. 

 

 Εάν δεν ανανεωθεί η θητεία του, ο Ορφανίδης θα χάσει και τη θέση στο διοικητικό  συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στην ΕΚΤ,  ο Ορφανίδης ήταν υπέρμαχος της μείωσης των παρεμβατικών επιτοκίων σε εξαιρετικά  χαμηλά επίπεδα για να αντιμετωπιστεί η χρηματοοικονομική κρίση. Ο Ορφανίδης ανήκε ακόμα  στους αρχιτέκτονες του προγράμματος αγοράς ομολόγων υπερχρεωμένων κρατών από την  ΕΚΤ.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:56 - 27 Μαρ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.