ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με σταθερό ρυθμό τρέχει η Ελληνική οικονομία

13:20 - 16 Αυγ 2006 | Οικονομία
Η ενίσχυση των επενδύσεων βοήθησε την ελληνική οικονομία να διατηρήσει σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης, στο 4,1% κατά το β΄ τρίμηνο του έτους, αν και σε σχέση με το α΄ τρίμηνο, η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,3%, έναντι ανάπτυξης 2,7%. Ταυτόχρονα, ενθαρρυντική για την πορεία της οικονομίας είναι η εμφανής μείωση της αξίας των ακάλυπτων επιταγών τον Ιούλιο. Να σημειωθεί ότι οι σταθεροί ρυθμοί εγχώριας ανάπτυξης καταγράφονται τη στιγμή που η οικονομία της Ευρωζωνης ‘τρέχει’ με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων έξι ετών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, η ανάπτυξη του 4,1% οφείλεται στην αύξηση της τελικής ζήτησης της οικονομίας κατά 4,7%.

Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2006, οι δαπάνες για τελική κατανάλωση αυξήθηκαν κατά 3,5% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2005. Η αύξηση αυτή της τελικής κατανάλωσης συνέβαλε κατά 2,2 στην ποσοστιαία αύξηση της τελικής ζήτησης της οικονομίας.

Οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 14,0% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2005. Η αύξηση αυτή των επενδύσεων συνέβαλε κατά 2,6 στην ποσοστιαία αύξηση της τελικής ζήτησης της οικονομίας.

Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 0,7%, με τη μείωση αυτή να επιβραδύνει κατά 0,1 την ποσοστιαία αύξηση της τελικής ζήτησης της οικονομίας, ενώ τέλος, οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 6,6% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2005.

Υπενθυμίζεται ότι η οικονομία της Ευρωζωνης επεκτάθηκε με ρυθμό 0,9% κατά το δεύτερο τρίμηνο έναντι του πρώτου, όταν είχε επεκταθεί κατά 0,6%, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat στις 14 Αυγούστου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη ενδέχεται να αγγίξει το 0,7% τα δύο επόμενα τρίμηνα, πριν υποχωρήσει στο 0,5% στις αρχές του 2007.

Τέλος, όσον αφορά την αξία των ακάλυπτων επιταγών τον Ιούλιο στην ελληνική αγορά, αυτή μειώθηκε κατά 46,5% έναντι του περσινού Ιουλίου, ενώ σημείωσε άνοδο, της τάξης του 7,31%, σε σχέση με τον Ιούνιο. Αντίστοιχα, η αξία των απλήρωτων συναλλαγματικών τον Ιούλιο ήταν αυξημένη κατά 24,4% σε σύγκριση με τον Ιούνιο και κατά 7,31% σε ετήσια βάση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.