ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα χαμηλά εισοδήματα βάζει στο σημάδι το νέο φορολογικό

08:55 - 02 Απρ 2012 | Οικονομία
Τα χαμηλά εισοδήματα βάζει στο σημάδι το νέο φορολογικό
Ελαφρύνσεις για υψηλότερα εισοδήματα, επιχειρήσεις. Αμετάβλητος για την ώρα ο ΦΠΑ. Οι κυριότερες αλλαγές στο νέο φορολογικό. Ανησυχία προκαλεί η ρήξη στο διάλογο ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.

Με δεδομένο ότι οι δημοσκοπικές ενδείξεις δείχνουν πως η περίπτωση αυτοδυναμίας απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο, ανησυχία προκαλεί η αδυναμία σύγκλισης ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα για την κατάρτιση του φορολογικού νομοσχεδίου πριν τις εκλογές. Όπως και να έχει όμως, η υποχρεώσεις έναντι των πιστωτών της χώρας είναι αμείλικτες και παρά τις όποιες διαφωνίες οι προτάσεις της επιτροπής θα πρέπει μέχρι το τέλος Aπριλίου να έχουν λάβει τη μορφή προσχεδίου νόμου, ενώ σε κάθε περίπτωση το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα πρέπει να κατατεθεί στη Bουλή μέχρι το τέλος Iουνίου. 

 

Τα δύο κόμματα δεν  κατάφεραν να κάτσουν στο τραπέζι για τη διαμόρφωση ενός κειμένου βασικών αρχών, καθώς ο διάλογος έλαβε τέλος μετά την αποχώρηση της ΝΔ, με αφορμή την τροπολογία που ενέτασσε στα τεκμήρια διαβίωσης τους βοηθητικούς χώρους που άλλαξαν χρήση. Παρότι μάλιστα η επίμαχη τροπολογία αποσύρθηκε, ο διάλογος για το φορολογικό δεν ξανάρχισε ποτέ.

Το πόρισμα που αναμένεται σύντομα να αποσταλεί στην Τρόικα, περιλαμβάνει αλλαγές και ανατροπές στον τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων, των επιχειρήσεων αλλά και των ακινήτων.

 

Το νέο φορολογικό φέρνει επιπλέον επιβαρύνσεις (από 30 ευρώ έως 280 ευρώ τον χρόνο) σε σχέση με το τι ισχύει σήμερα, σε όσους έχουν εισοδήματα από 11.000 ευρώ έως 21.000 ευρώ. Τη μεγαλύτερη επιβάρυνση θα έχουν εκείνοι με εισόδημα 16.000, ενώ από 22.000 ευρώ και πάνω θα προκύψουν ελαφρύνσεις.

 

Στόχος είναι η απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, γεγονός που θα συντελεστεί μέσα από την θέσπιση νέας φορολογικής κλίμακας, μειώσεων στη φορολογία των επιχειρήσεων, δύο ενιαίους φόρους για τα ακίνητα προς κράτος και ΟΤΑ, και προσαρμογή αντικειμενικών αξιών στις αγοραίες τιμές. Ανοιχτό παραμένει πάντως το ζήτημα της μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ, καθώς και η διατήρηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠA στα νησιά του Αιγαίου.

 

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το πλαίσιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει

 

 -Το αφορολόγητο παραμένει στα 5.000 ευρώ και στη συνέχεια διαμορφώνονται τέσσερα κλιμάκια με συντελεστές 10% για εισοδήματα από 5.000 έως 10.000 ευρώ, 20% για το κλιμάκιο από 10.000 έως 30.000 ευρώ, 30% για το κλιμάκιο από 30.000 έως 60.000 ευρώ και 40% για το υπερβάλλον.

Με τη νέα κλίμακα, επιβαρύνονται όσοι έχουν εισοδήματα από 11 έως 21.000 ευρώ, με επιπλέον φόρους από 30 έως και 280 ευρώ.Ελαφρύνσεις θα έχουν τα εισοδήματα άνω των 22.000 ευρώ, που θα ξεκινούν από 20 και ανέρχονται έως 2.920 για τα εισοδήματα των 100.000 ευρώ.

 

- νέα φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων με μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή στο 40%, από 45% σήμερα για εισοδήματα πάνω απο 60.000 ευρώ, καθώς και περιορισμό των φορολογικών κλιμακίων και των συντελεστών σε 5, από 8 σήμερα.Συγκεκριμένα, ο συντελεστής είναι:

 

- μηδενικός για εισόδημα έως 5.000 ευρώ.

- 10% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 5.001 έως 10.000 ευρώ.

- 20% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 10.001 έως 30.000 ευρώ.

- 30% από 30.001 έως 60.000 ευρώ.

- 40% για εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ.

 

-Κατάργηση των φοροαπαλλαγών και αντικατάστασή τους από κοινωνικά επιδόματα στις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις.

-Μειώσεις στη φορολογία των κερδών των επιχειρήσεων. Ο συντελεστής φορολογίας των κερδών προτείνεται να διαμορφωθεί στο 20% και ακόμη χαμηλότερα στο μέλλον.

 

- Επαναφορά των αντικειμενικών κριτηρίων για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών. Στα κριτήρια που θα λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό των εισοδημάτων προβλέπεται να είναι οι τραπεζικές καταθέσεις, οι δαπάνες, τα περιουσιακά στοιχεία, καθώς και άλλες παραμέτρους, όπως ο τόπος και ο χρόνος άσκησης του επαγγέλματος. Τα αντικειμενικά κριτήρια θα είναι μαχητά

 

-Στα ακίνητα προβλέπεται η θέσπιση δύο φόρων: Ο ένας, στον οποίο θα συγχωνευτούν ο σημερινός φόρος ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ) και το ειδικό τέλος ακινήτων και θα αποδίδεται στο κράτος και ο άλλος ο οποίος θα συμπεριλάβει τους φόρους και τα τέλη που επιβάλλονται και εισπράττονται σήμερα απο τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 

-Σε ό,τι αφορά τις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, συμφωνήθηκε να αντικατασταθούν απο τις αγοραίες τιμές ακινήτων, τις οποίες παρακολουθεί η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ θα επικαιροποιούνται ανά τρίμηνο για να μην παρουσιάζονται αποκλίσεις από τις λεγόμενες πραγματικές τιμές.

 

- Προοπτική μείωσης των συντελεστών ΦΠA (1% κατά έτος) εφόσον επιτυγχάνονται οι ετήσιοι στόχοι είσπραξης εσόδων από ΦΠA.

- Κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.

- Αναμόρφωση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.