ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μία στις δύο εισηγμένες έγραψε ζημιές

08:54 - 02 Απρ 2012 | Οικονομία
Μία στις δύο εισηγμένες έγραψε ζημιές
Ζημιογόνα ήταν η μία στις δύο εισηγμένες του ΧΑ για το 2011. Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Beta Χρηματιστηριακή και σε δείγμα 150 εισηγμένων, εκκρεμούν οι τράπεζες, οι οποίες θα ανακοινώσουν αποτελέσματα στις 20 Απριλίου, μετά την παράταση που πήραν από την κεφαλαιαγορά, προκύπτει ότι τα κέρδη των 2,190 δισ. ευρώ του 2010 μετατράπηκαν σε ζημιές 3,657 δισ. ευρώ.

Η εικόνα αυτή, σύμφωνα με την αγορά, αναμένεται να δραματοποιηθεί στις 20 Απριλίου, αφού αναμένεται να περάσουν ζημιές από τις τράπεζες άνω των 10 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του κουρέματος από το PSI και την BlackRock.

Επίσης, για όσους επενδυτές προσέβλεπαν κάθε χρόνο στο μέρισμα, θα δουν ότι και αυτά είναι αισθητά μειωμένα. «Η χρήση του 2011», γράφει ο κ. Μ. Χατζηδάκης, «θα μείνει στην ιστορία όχι μόνο ως η χρονιά στην οποία καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες ζημιές σε επίπεδο καθαρών κερδών αλλά ως μία χρήση κατά την οποία η λειτουργική κερδοφορία μειώθηκε (-15%) για τέταρτη συνεχόμενη χρήση και τα διανεμόμενα μερίσματα έπεσαν κάτω από το 1 δισ. ευρώ.

 

Η κάμψη στα λειτουργικά κέρδη επισημαίνεται και ως ένας βασικός κίνδυνος στην παρούσα φάση δεδομένων των πολύ δυσμενών συνθηκών ρευστότητας που αντιμετωπίζει η εγχώρια οικονομία και ο οποίος συνδέεται με την πιστοληπτική ικανότητα των εταιρειών ειδικά σε όσες ο δανεισμός κινείται σε απαιτητικά επίπεδα.

 

Για κάποιες εταιρείες η κάμψη των λειτουργικών κερδών παρά τις προσπάθειες μείωσης του κόστους έχει εκμηδενίσει την τελική γραμμή, αφού το κόστος εξυπηρέτησης των δανειακών υποχρεώσεων εμφανίζεται σημαντικά αυξημένο».

 

Το 2011 αποτέλεσε ακόμα μία χρονιά βαθιάς ύφεσης για την ελληνική οικονομία που συρρικνώθηκε σε ποσοστό 7%. Τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής περιόρισαν την εγχώρια ζήτηση, η αυξημένη αβεβαιότητα στο β' εξάμηνο επέτεινε την αδυναμία χρηματοδότησης των επενδυτικών σχεδίων των επιχειρήσεων, που είχε ως συνέπεια την αύξηση του κόστους δανεισμού και το υψηλό κόστος των πρώτων υλών με αποτέλεσμα την καταγραφή των χαμηλότερων επιδόσεων σε επίπεδο κερδοφορίας στο σύνολο των εισηγμένων εταιρειών.

 

Τα μεγέθη του δ' τριμήνου επηρεάστηκαν και από έκτακτες εγγραφές οι οποίες αφορούσαν απομειώσεις παγίων και συμμετοχών, έξοδα διοικητικής αναδιάρθρωσης και αυξημένες προβλέψεις διαγραφής απαιτήσεων ή αποθεμάτων ακυρώνοντας το φορολογικό πλεονέκτημα του χαμηλότερου εταιρικού συντελεστή για το 2011. Ο λόγος κερδοφόρων/ζημιογόνων εταιρειών στο ΧΑ παρέμεινε στο χειρότερο σημείο της τελευταίας δεκαετίας με σταθερή τάση υπέρ της αύξησης των ζημιογόνων εταιρειών καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

 

Σε ό,τι αφορά τους πρωταγωνιστές της χρήσης δεν υπήρξαν ιδιαίτερες μεταβολές από το εννεάμηνο, καθώς ήδη είχε διαμορφωθεί ο βασικός πυρήνας των εταιρειών που θα ξεχώριζαν θετικά έναντι του συνόλου. Για τις ΜΕΤΚΑ, Frigoglass, S&B, ΟΛΘ, ΕΛΒΑΛ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Μotor Οil, Jumbo και Καρέλιας το 2011 ήταν μία δυνατή χρονιά, γεγονός το οποίο τους δίνει κάποιο προβάδισμα σε μία πιθανή σταθεροποίηση της κατάστασης της εγχώριας οικονομίας.

 

Τη θετική εικόνα στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση συμπληρώνουν οι επιδόσεις των Folli - Follie, Autohellas και ΟΤΕ. Η επιτυχία στις περισσότερες από τις παραπάνω περιπτώσεις συνδέεται με την εξαγωγική επίδοση, καθώς και με την πολύ συνεπή και αυστηρή προσπάθεια συγκράτησης των λειτουργικών εξόδων και της διαχείρισης του κεφαλαίου κίνησης.

 

Σε μικρότερου μεγέθους εταιρείες σε συνέχεια της περυσινής χρονιάς καλά μεγέθη εμφάνισαν οι Πλαίσιο, Σωληνουργεία Κορίνθου, Καραμολέγκος, Elton, Ικτίνος, Μevaco, Κυριακίδης, Λούλης, Info-Quest, Πλαστικά Κρήτης, Πλαστικά Θράκης και AS Company

.

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.