ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ζημιές 7,36 δισ. ευρώ για τις εισηγμένες το 2011

11:15 - 02 Απρ 2012 | Οικονομία
Ζημιές 7,36 δισ. ευρώ για τις εισηγμένες το 2011
Στα 7,36 δισ. ευρώ ανήλθαν οι ζημιές για 241 εισηγμένες εταιρίες το 2011, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η Beta ΑΕΠΕΥ και χωρίς ακόμα οι τράπεζες να έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα, κάτι που θα γίνει στις 20 Απριλίου.

Ο τζίρος των εισηγμένων ενισχύθηκε κατά 2% στα 77 δισ. ευρώ ενώ τα λειτουργικά κέρδη τους υποχώρησαν κατά 26,5%, στα 5,61 δισ. ευρώ.

 

Από τις 163 εταιρίες που εμφάνισαν ζημιές, οι 90 τις αύξησαν, οι 45 τις μείωσαν ενώ 28 εταιρίες επέστρεψαν σε ζημιές από κέρδη. Από τις 78 κερδοφόρες εταιρίες, οι 36 αύξησαν την κερδοφορία τους, 31 εταιρίες υπέστησαν μείωση κερδών ενώ 11 επέστρεψαν σε κέρδη από ζημιές.

 

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο Μ. Χατζηδάκης και το τμήμα ανάλυσης της Beta στο σχετικό σχόλιο:

 

"Όταν διαπράττεται ένα έγκλημα, ένα παράπτωμα, κάτι που αντίκειται στο κοινώς αποδεκτό σύμφωνα με τους νόμους ή το εθιμικό δίκαιο που ισχύουν στα δυτικά κράτη, τιμωρείται.

 

Για το τι σημαίνει τιμωρία υπάρχουν δύο απόψεις. Η μία αφορά την τιμωρία η άλλη αφορά την παιδαγωγική διάσταση της επιβολής κάποιων κυρώσεων. Εφόσον διαπράττεται κάτι λάθος, θα υπάρξει τιμωρία και για να ικανοποιηθεί το περί δικαίου αίσθημα της «κοινής γνώμης».

 

Η άλλη λέει πως αφού διαπραχθεί κάποιο σφάλμα, θα πρέπει να υπάρχει μια διαδικασία, κατά την οποία θα συνειδητοποιήσεις το λάθος σου και θα μπεις στον «σωστό» δρόμο. Το «έγκλημα» των ελληνικών επιχειρήσεων είναι ότι δεν προέβλεψαν έγκαιρα ή δεν έκαναν τους κατάλληλους χειρισμούς ώστε να αντιμετωπίσουν τις δυσμενείς επιχειρηματικές συνθήκες οι οποίες πολλαπλασιάζονται από το 2008 και μετά στην εγχώρια οικονομία ενώ είχαν όλες τις βασικές ενδείξεις διαθέσιμες.

 

Οι ελληνικές εισηγμένες μετά την εισροή από ένα πακτωλό χρημάτων από τις αυξήσεις κεφαλαίου την περίοδο του 1998 – 2001 και την σχετικά εύκολη πρόσβαση σε φθηνό χρήμα για

όσο διάστημα η χώρα δεν αντιμετώπιζε πρόβλημα εξωτερικού δανεισμού φάνηκαν στην μεγάλη τους πλειοψηφία ανεπαρκείς για να αντιμετωπίσουν πραγματικά δύσκολες καταστάσεις.

 

Όταν η κρίση απέκτησε οριζόντια και κάθετα συστημικά χαρακτηριστικά ήταν πλέον αργά και δεν υπήρξε κλάδος της οικονομίας που να μην δέχθηκε περισσότερο ή λιγότερο τις επιπτώσεις αυτής της αρνητικής επίδρασης.

 

Βεβαίως δικαιολογίες και πραγματικά προβλήματα υπάρχουν αλλά από την στιγμή που υπήρξαν εταιρίες που άντεξαν, το άλλοθι των «δυσμενών συνθηκών» ακυρώνεται, ειδικά σε όσους κλάδους υπήρξε θετική διαφοροποίηση έστω και μίας περίπτωσης.

 

Το πάρτι των εύκολων κερδών και της εύκολης χρηματοδότησης τελείωσε και η λυπητερή, η οποία δεν ξεκίνησε να πληρώνεται τώρα, οδηγεί προοδευτικά ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό εταιριών προς την έξοδο. Όχι της χρηματιστηριακής αγοράς αλλά της οικονομίας.

 

Το 2011 αποτέλεσε ακόμα μία χρονιά βαθιάς ύφεσης για την ελληνική οικονομία που συρρικνώθηκε σε ποσοστό 7%. Τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής περιόρισαν την εγχώρια ζήτηση, η αυξημένη αβεβαιότητα στο β’ εξάμηνο επέτεινε την αδυναμία χρηματοδότησης των επενδυτικών σχεδίων των επιχειρήσεων και είχε ως συνέπεια την αύξηση του κόστους δανεισμού και σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος των πρώτων υλών είχε σαν αποτέλεσμα την καταγραφή των χαμηλότερων επιδόσεων σε επίπεδο κερδοφορίας στο σύνολο των εισηγμένων εταιριών.

 

Τα μεγέθη του δ΄ τριμήνου επηρεάστηκαν και από έκτακτες εγγραφές οι οποίες αφορούσαν απομειώσεις παγίων και συμμετοχών, έξοδα διοικητικής αναδιάρθρωσης και αυξημένες προβλέψεις διαγραφής απαιτήσεων ή αποθεμάτων ακυρώνοντας το φορολογικό πλεονέκτημα του χαμηλότερου εταιρικού συντελεστή για το 2011.

 

Ο λόγος κερδοφόρων/ζημιογόνων εταιριών στο ΧΑ παρέμεινε στο χειρότερο σημείο της τελευταίας δεκαετίας (1:3) με σταθερή τάση υπέρ της αύξησης των ζημιογόνων εταιριών καθόλη την διάρκεια της χρονιάς.

 

Η χρήση του 2011 θα μείνει στην ιστορία όχι μόνο ως η χρονιά στην οποία καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες ζημιές σε επίπεδο καθαρών κερδών αλλά ως μια χρήση κατά την οποία η λειτουργική κερδοφορία μειώθηκε (-26.3%) για τέταρτη συνεχόμενη χρήση και τα διανεμόμενα μερίσματα έπεσαν κάτω από το ένα δις ευρώ καθώς μέχρι στιγμής διαμορφώνονται στα 627 εκ. ευρώ.

 

Ο κύκλος εργασιών παρουσιάζει αύξηση στο σύνολο (+2,1%) και έχει επηρεαστεί από την μεγάλη συνεισφορά του κλάδου καυσίμων που χωρίς αυτούς θα εμφανίζονταν μειωμένος κατά 3,3%. Σε επίπεδο δ’ τριμήνου η αύξηση είναι αρνητική από το μέσο όρο του έτους (-0,62%) καθώς η χριστουγεννιάτικη ζήτηση δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.

 

Οι κυριότερες μειώσεις στην δραστηριότητα παρατηρούνται στις μεταφορές (-25%), στις εκδόσεις (-24%) και στις κατασκευές (-16%).

 

Η συρρίκνωση της εγχώριας κατασκευαστικής δραστηριότητα έχει επιφέρει ανάλογες μειώσεις σε τζίρο και κέρδη σε κοντινούς κλάδους (μεταλλουργία, τσιμέντα, ξυλεία) γεγονός το οποίο αποτυπώνεται πολύ έντονα στα εταιρικά μεγέθη τα οποία αφορούν τις μητρικές εταιρίες.

 

Το λειτουργικό αποτέλεσμα των εμποροβιομηχανικών εταιριών συρρικνώθηκε σε πρωτοφανή επίπεδα (7,33%) αφού στο δ’ τρίμηνο καταγράφηκε η χαμηλότερη τριμηνιαία επίδοση όλων των εποχών με 0,98%.

 

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση του λειτουργικού κόστους αφορά την αύξηση της τιμής των πρώτων υλών και ειδικότερα του ενεργειακού κόστους το οποίο «ακύρωσε» τις όποιες προσπάθειες μείωσης των διοικητικών εξόδων ή των αναδιαρθρώσεων που προηγήθηκαν στα προηγούμενα τρίμηνα.

 

Την μεγαλύτερη επίπτωση στην μείωση της λειτουργικής κερδοφορίας έχουν υποστεί οι μικρές

εταιρίες με απώλειες που προσεγγίζουν το 60%.

 

Οι ζημιές των εισηγμένων φέτος θα κλείσουν σε επίπεδα άνω των 15 δις ευρώ. Ο λόγος αυτής της πολύ αρνητικής προσαρμογής αφορά την πολύ μεγαλύτερη καταγραφή ζημιών από το PSI. Ήδη στα 7,3 δις ευρώ που έχουν καταγραφεί από τις επίσημες ανακοινώσεις θα προστεθούν τα 5,3 δις ευρώ των τραπεζών του εννεαμήνου για τα οποία ο διπλασιασμός με βάση των το αρχικό ονομαστικό κούρεμα των ελληνικών ομολόγων θεωρείται δεδομένος και εφόσον η καταγραφή θα περιλαμβάνει και την λογιστική απομείωση σε επίπεδο καθαρής αξίας

τότε το νούμερο θα τριπλασιαστεί.

 

Άρα μόνο από το νέο PSI o λογαριασμός του 2011 θα κινηθεί στην καλύτερη περίπτωση στα 17,9 δις ευρώ και στην χειρότερη στα 22,6 δις ευρώ όσο δηλαδή είναι η αξία των 2/3 της εγχώριας κεφαλαιοποίησης του ΧΑ. Και όλα αυτά χωρίς να έχουν συνυπολογισθεί όποιες επιπλέον επιβαρύνσεις από το διαγνωστικό έλεγχο της Blackrock.

 

 

Τι επηρέασε τα μεγέθη του δ’ τριμήνου:

 

- Οι αυξημένες προβλέψεις επισφαλών δανείων αλλά και της αξίας των κρατικών ομολόγων των τραπεζών.

 

- Η εγχώρια ύφεση, η μειωμένη αγοραστική δύναμη λόγω ανεργίας και το αυξημένο κόστος παραγωγής λόγω πετρελαίου περιόρισε τα κέρδη ή αύξησε τις ζημιές στο λιανικό εμπόριο.

 

- Το αυξημένο κόστος δανεισμού και οι ισοτιμίες των νομισμάτων. Οι μεγάλες διαγραφές υπεραξίας (goodwill) που είχαν προέλθει από εξαγορές.

 

- Η μειωμένη κατασκευαστική δραστηριότητα.

 

- Οι μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές βελτίωσαν τα περιθώρια της τελικής γραμμής. Επίσης στις ΔΕΚΟ υπήρξε περιορισμός του λειτουργικού κόστους λόγω των μισθολογικών μειώσεων

 

 

Έκτακτα αποτελέσματα – μη οργανικές εγγραφές

 

Αρνητικές ήταν στην πλειοψηφία τους οι έκτακτες εγγραφές στο δ’ τρίμηνο οι οποίες ήταν περισσότερο εστιασμένες στην μείωση κόστους της επόμενης χρήσης ή στην ορθολογικότερη απεικόνιση των στοιχείων του ενεργητικού. Θα ήταν εδώ σκόπιμο να επισημανθεί ότι η απομείωση των θυγατρικών ή των στοιχείων του ενεργητικού ήταν επιβεβλημένη και για τεχνικούς λόγους.

 

Αφενός οι ορκωτοί ελεγκτές αύξησαν το συντελεστή προεξόφλησης λόγω των επιτοκίων με τα οποία δανείζεται η χώρα και τα οποία αποτελούν το συντελεστή αναφοράς στο τεστ απομείωσης. Αφετέρου σε μια χρονιά ο συντελεστής αυτός σχεδόν τριπλασιάζεται ενώ το σύνολο των μελλοντικών ταμειακών ροών παραμένει στην καλύτερη περίπτωση σταθερό είναι επόμενο στο τεστ απομείωσης να εμφανίζονται μεγάλες αρνητικές αποκλίσεις.

 

Εξαιρώντας τις προβλέψεις που αφορούν την απομείωση των ομολόγων των τραπεζών οι κυριότερες περιπτώσεις αφορούν:

 

Τρ. Κύπρου: Στα μεγέθη του τέταρτου τριμήνου καταγράφεται έκτακτη εισφορά επί των καταθέσεων ύψους 19 εκ. ευρώ βάση της απόφασης της Κυπριακής κυβέρνησης (0,095% του συνόλου των καταθέσεων).

 

Marfin Popular: Εκτός από την απομείωση των ελληνικών ομολόγων και την αύξηση των προβλέψεων η τράπεζα προχώρησε σε αρνητική αναθεώρηση της υπεραξίας των συμμετοχών της κατά 820 εκ. ευρώ.

 

Ελληνικά Πετρέλαια: Η εθελούσια έξοδος του προσωπικού (320 άτομα – 7%) επιβάρυνε το δ’ τρίμηνο με 40 εκ. ευρώ.

 

OTE: Η κερδοφορία συμπιέστηκε κατά 253,2 εκ. ευρώ στο δ’ τρίμηνο λόγω της απομείωσης της συμμετοχής του ΟΤΕ στην Rom Telecom.

 

Τιτάν: Το τέταρτο τρίμηνο περιλαμβάνει έξοδο ύψους € 18,7 εκ. το οποίο αφορά απομείωση περιουσιακών στοιχείων -περισσότερο από το ήμισυ λόγω των ΗΠΑ και το υπόλοιπο από την Ελλάδα- και € 9 εκατ. εξόδα αναδιάρθρωσης που προκύπτουν από την εφαρμογή του διετούς σχεδίου αναδιάρθρωσης του Ομίλου.

 

Jumbo: Τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου περιλαμβάνουν 500 χιλ. ευρώ από την έκτακτη φορολόγηση ακινήτων. Στο εξάμηνο η επιβάρυνση ανέρχεται σε 1 εκ. ευρώ.

 

ΕΧΑΕ: Στο χαρτοφυλάκιο ομολόγων καταγράφεται ζημιά ύψους 2 εκ. ευρώ από απομείωση τραπεζικού υβριδικού τίτλου η οποία έχει περαστεί στο δ’ τρίμηνο.

 

Τηλέτυπος: Τα αποτελέσματα έχουν επιβαρυνθεί με διαφορές φορολογικού ελέγχου ύψους 2,1 εκ. ευρώ.

 

Forthnet: H τελική γραμμή παρουσιάζει ζημιές ύψους 199 εκ. ευρώ οι οποίες αποδίδονται και στην εμφάνιση έκτακτων εξόδων από τεστ απομείωσης συμμετοχών (128,5 εκ. ευρώ).

 

Motor oil: O τακτικός φορολογικός έλεγχος της χρήσης 2009 επιβάρυνε τα αποτελέσματα της εταιρίας με 1 εκ. ευρώ στο δ’ τρίμηνο. Από την αποτίμηση των αποθεμάτων οι απώλειες διαμορφώθηκαν σε 19 εκ. ευρώ ενώ από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες η διαφορά ήταν αρνητική κατά 7 εκ. ευρώ.

 

Trastor: Μετά τον υπολογισμό διαφορών (ζημιών) αποτίμησης ύψους € 3,8 εκ. τα αποτελέσματα διαμορφώνονται σε ζημιές € 604 χιλ.

 

Flexopack: Tο 2011 η εισηγμένη εισέπραξε αποζημίωση από τη XΕΗ ύψους 509 χιλ. ευρώ.

 

S&B: Μη επαναλαμβανόμενα έξοδα συντέλεσαν στην αύξηση των λειτουργικών εξόδων συνολικού ύψους 6,4 εκατ. ευρώ.

 

ΕΛΒΑΛ: Λόγω της πτώσης της τιμής του αλουμινίου κατά το τέλος του έτους, σχηματίστηκε πρόβλεψη υποτίμησης των αποθεμάτων, που δεν καλύπτονται από συμβόλαια κάλυψης κινδύνου (Unhedged απόθεμα), ύψους 3,3 εκ. ευρώ.

 

Μυτιληναίος: Ο όμιλος έχει καταγράψει απομείωση συμμετοχής 10 εκ. ευρώ (Protergia) στα αποτελέσματα του δ’ τριμήνου.

 

Info-Quest: Η επανεκτίμηση της αξίας των θυγατρικών «Unisystems» και «Info- Quest Technologies» είχε σαν αποτέλεσμα την επιβάρυνση των οικονομικών αποτελεσμάτων της μητρικής εταιρείας με ποσό ύψους € 21,5 εκατ με αντίστοιχη μείωση της εμφανιζόμενης αξίας συμμετοχών στον ισολογισμό της μητρικής

 

Ελλάκτωρ: Η πώληση του 7% της European Goldfields αύξησε κατά 261 εκ. ευρώ τα αποτελέσματα της χρήσης. nστόσο υπάρχει και εγγραφή απομείωσης ύψους 77,2 εκ. ευρώ.

 

Attica Group: Τα ενοποιημένα αποτελέσματα περιλαμβάνουν απομειώσεις ενσωμάτων στοιχείων και ενεργητικού του Ομίλου 41,8 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 49,3 εκατ. ευρώ στη χρήση 2010. Στα ετήσια αποτελέσματα του Ομίλου περιλαμβάνονται επίσης κέρδη 3,9 εκατ. ευρώ από την πώληση του Superferry II το Μάρτιο 2011.

 

Lamda Development: Η Καθαρή Αξία Ενεργητικού προ Φόρων (NAV) διαμορφώθηκε σε 396 εκατ. ευρώ (9,6 ευρώ ανά μετοχή), έναντι 448 εκατ. παρουσιάζοντας μείωση κατά 12% επηρεάζοντας ανάλογα την τελική γραμμή.

 

ΔEH: Ο σχηματισμός προβλέψεων για φορολογικά ανέλεγκτες χρήσεις, είχαν σαν αποτέλεσμα την επιβάρυνση των αποτελεσμάτων του Ομίλου με έξοδο ύψους € 63,1 εκατ.

 

Οι πρωταγωνιστές

 

Δεν υπήρξαν ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις σε επίπεδο χρήσης αφού στο εννάμηνο είχε διαμορφωθεί ο βασικός πυρήνας των εταιριών που θα ξεχώριζαν θετικά έναντι του συνόλου.

 

Για τις ΜΕΤΚΑ, Frigoglass, S&B, ΟΛΘ, ΕΛΒΑΛ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Μotor oil, Jumbo και Καρέλιας το 2011 ήταν μια δυνατή χρονιά γεγονός το οποίο τους δίνει κάποιο προβάδισμα σε μια πιθανή σταθεροποίηση της κατάστασης της εγχώριας οικονομίας.

 

Την θετική εικόνα στην μεγάλη κεφαλαιοποίηση συμπληρώνουν οι επιδόσεις των Folli - Follie, ΟΤΕ, Autohellas και Νηρέας.

 

Για πρώτη φορά στην ιστορία τους ξεπέρασαν το φράγμα του ενός δις ευρώ τρεις εταιρίες: Μέτκα, ΕΛΒΑΛ, Folli Follie ενώ τα Ελληνικά Πετρέλαια έφθασαν πολύ κοντά στο επόμενο σημείο αναφοράς στον κύκλο εργασιών που είναι τα 10 δις ευρώ (9,4 εκ. ευρώ) καθιστώντας τον όμιλο ως την μεγαλύτερη εταιρία στην Ελλάδα από πλευράς τζίρου.

 

Σε μικρότερου μεγέθους εταιρίες σε συνέχεια της περυσινής χρονιάς καλά μεγέθη εμφάνισαν το Πλαίσιο, Σωληνουργία Κορίνθου, Καραμολέγκος, Elton, Ικτίνος, Μevaco, Κυριακίδης, Λούλης, Info Quest, Πλαστικά Κρήτης, Πλαστικά Θράκης και AS Company.

 

Για ένα ακόμα τρίμηνο με ζημιές έκλεισαν την περίοδο αναφοράς οι Alapis, MIG, Nutriart, Intracom, Αττικάτ, Μηχανική, Sato, Euromedica, Axon Συμμετοχών, Forthnet, Sanyo, Shelman, Σφακιανάκης, Κούμπας, Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, Σελόντα ο κλάδος μεταφορών καθώς και όλος ο κλάδος των τραπεζών, των εταιριών επενδύσεων, των εκδόσεων και ΜΜΕ και της

Κλωστοϋφαντουργίας.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 13:34 - 04 Απρ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.