ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μουρμούρας: Πρόωρα και μονομερώς θα μπορεί να λύνει το Δημόσιο τις μισθώσεις ακινήτων μετά από ένα χρόνο

13:10 - 04 Απρ 2012 | Οικονομία
Στα πλαίσια της επίσπευσης των απαιτούμενων ενεργειών για άμεσο εξορθολογισμό των δημοσίων οικονομικών και δραστική περιστολή των κρατικών δαπανών, προωθήθηκε στη Βουλή από τον Υφυπουργό Οικονομικών Καθηγητή Ιωάννη Μουρμούρα, σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης, το οποίο εισάγει σημαντική τροποποίηση στο υφιστάμενο καθεστώς για τις μισθώσεις που συνάπτουν το Δημόσιο και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου για τη στέγασή τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, παρέχεται δυνατότητα καταγγελίας της μίσθωσης εκ μέρους του Δημοσίου και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, με αζήμια αποχώρηση από το μίσθιο, μόνο σε εξαιρετικές και περιοριστικά αναφερόμενες στο νόμο περιπτώσεις. Στην περίπτωση που δεν πληρούται μια από αυτές τις προϋποθέσεις, η πρόωρη αποχώρηση από το μίσθιο συνεπάγεται υποχρέωση καταβολής στον εκμισθωτή του συνόλου των απομενόντων μισθωμάτων, έως τη λήξη της μίσθωσης.

 

Με την προωθούμενη ρύθμιση, καθιερώνεται πλέον και για το Δημόσιο και τα ΝΠΔΔ το καθεστώς καταγγελίας που ισχύει ήδη για τους ιδιώτες, ως προς τις εμπορικές μισθώσεις. Συγκεκριμένα, παρέχεται δικαίωμα πρόωρης αποχώρησης από το μίσθιο ένα έτος μετά την έναρξη της σύμβασης, με τρίμηνη προειδοποίηση και καταβολή αποζημίωσης ενός μηνιαίου μισθώματος. Η θέσπιση αυτή της δυνατότητας κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, στα πλαίσια της γενικότερης αναδιάρθρωσης του Δημοσίου και της επιτακτικής ανάγκης για άμεση εξοικονόμηση πόρων, καθώς διευκολύνει πρακτικά και οικονομικά τη μεταστέγαση υπηρεσιών με την παροχή της δυνατότητας παρακολούθησης των τάσεων της αγοράς ώστε να μην υπάρχουν περιπτώσεις εγκλωβισμού σε συμβάσεις υψηλού κόστους.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.