ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σρένετερ: «Η Ελλάδα δεν μπορεί να επιτύχει ανάπτυξη από μόνη της»

16:28 - 05 Απρ 2012 | Οικονομία
«Η Ελλάδα άργησε να προσφέρει την αλληλεγύη της στη Ελλάδα» τονίζει ο πρώην γερμανός καγκελάριος.

«Οι Έλληνες εφαρμόζουν μια Ατζέντα 2010 (ενν. το γερμανικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα), αλλά σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα και απαιτούνται κάποια χρόνια για να αποδώσει καρπούς», δηλώνει ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, αναφερόμενος στο ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

 

Επισημαίνει δε ότι η χώρα του έχει ωφεληθεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη από το κοινό νόμισμα και τονίζει πως θα μπορούσε κανείς να κατηγορήσει τη Γερμανία ότι για μεγάλο διάστημα αρνήθηκε να προσφέρει στους Έλληνες την αλληλεγγύη της.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt», ο κ. Σρέντερ εξηγεί ότι η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει τις θεμελιώδεις δομές που αφορούν την κρατική λειτουργία και τονίζει ότι η χώρα δεν είναι σε θέση να επιτύχει ανάπτυξη βασιζόμενη στις δικές της δυνάμεις.

 

«Χωρίς ανάπτυξη δεν λειτουργούν οι δομικές μεταρρυθμίσεις, γιατί η χώρα έχει να πολεμήσει με τις συνέπειες της ανεργίας. Αυτό το θέμα δεν μπορεί να το πολεμήσει κανένας πολιτικός», δηλώνει.

Ο πρώην καγκελάριος προτείνει να μειωθούν οι αγροτικές επιδοτήσεις προς όφελος των επενδύσεων και να διατεθούν για αναπτυξιακά προγράμματα στην Ελλάδα τα έσοδα από την εισαγωγή του φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.

 

Στηρίζει δε τις σχετικές προτάσεις που έχουν καταθέσει ο ηγέτης των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και ο υποψήφιος για την προεδρία της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Ο κ. Σρέντερ επικρίνει την πολιτική της Άνγκελα Μέρκελ, υποστηρίζοντας ότι καθυστέρησε να αντιδράσει, και εκτιμά ότι η κρίση θα περνούσε με μερικά δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια προς την Ελλάδα και πως η Ευρωζώνη δεν κινδύνευε.

 

Ακόμη, υπογραμμίζει ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι «ζητούν την αλληλεγγύη της Γερμανίας, διότι η Γερμανία έχει ωφεληθεί όσο καμία άλλη χώρα από τη νομισματική ένωση- και το οικονομικό πλεονέκτημα έχει, φυσικά, και το πολιτικό του τίμημα».

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να τεθεί ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επικεφαλής του Eurogroup, ο πρώην καγκελάριος κάνει λόγο για έναν «πεπεισμένο Ευρωπαίο, ο οποίος είδε νωρίτερα από άλλους τι πρέπει να γίνει», αλλά δηλώνει την προτίμησή του στον σημερινό επικεφαλής και πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.