ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Είμαστε ανοιχτοί στα deals»

00:48 - 06 Απρ 2012 | Οικονομία
«Είμαστε ανοιχτοί στα deals»
Στρατηγικές συμμαχίες «μυρίζουν» τα business plans των τραπεζών που κατατίθενται στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Tην πρόθεσή τους ότι είναι ανοιχτές σε deals καταθέτουν, σύμφωνα με πληροφορίες του «R» οι τράπεζες στα business plans τους προς την Τράπεζα της Ελλάδος, τα οποία καταθέτουν σήμερα. Και όχι μόνο. Μέσα στους φακέλους θα αναφέρονται πωλήσεις παγίων τους, κλείσιμο καταστημάτων, ακόμα και περαιτέρω μειώσεις στους μισθούς των υπαλλήλων τους.
Η Τράπεζα της Ελλάδος δίνει προτεραιότητα αυτές τις μέρες, στην επίλυση και οριστικοποίηση των εκκρεμοτήτων που αφορούν τις ανακεφαλαιοποιήσεις, στις επαφές της με την τρόικα, το ΤΧΣ και τις τράπεζες.

Επιτροπή Συστημικής Ευστάθειας

Χθες, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Επιτροπής Συστημικής Ευστάθειας, τέθηκε επί τάπητος η ανάγκη άμεσης ρύθμισης των όρων της ανακεφαλαιοποίησης. Παρόντες ήταν ο υπουργός Οικονομίας, κ. Φ. Σαχινίδης, ο διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος, κ. Γ. Προβόπουλος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, κ. Β. Ράπανος, ο πρόεδρος του ΤΧΣ, κ. Π. Θωμόπουλος, ενώ παρέστη και ο διευθυντής του Πρωθυπουργικού Γραφείου , κ. Γκ. Χαρδούβελης. Οι όροι που αποτελούν πεδίο διαπραγμάτευσης είναι οι ακόλουθοι:
1. Το ακριβές και ελάχιστο ποσοστό επί της συνολικής κεφαλαιακής ενίσχυσης που θα πραγματοποιηθεί μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου(ΑΜΚ). Οι συζητήσεις στρέφονται γύρω από το αν η κάθε τράπεζα θα καλύψει τις κεφαλαιακές της ανάγκες μέσω ΑΜΚ, σε ποσοστό 10% ή 12,50%. Ολα τα ενδιάμεσα ποσοστά είναι προς διαπραγμάτευση.
2. Οι όροι των επικείμενων αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου που θα λάβουν χώρα το Σεπτέμβριο. Η τιμή διάθεσης των μετοχών στην πρώτη φάση της συμμετοχής των ιδιωτών μετόχων στην  αύξηση κεφαλαίου, αλλά και ο καθορισμός της τιμής για τη δεύτερη φάση, της επαναγοράς μετά την πάροδο πενταετίας των μετοχών από το ΤΧΣ.
3. Η δυνατότητα πολλαπλάσιου αγοράς μετοχών από το αρχικό ποσοστό, μέσω των  warrants (τίτλοι που δίνουν στον κάτοχό τους το δικαίωμα, αλλά όχι την υποχρέωση, να αγοράσει μετοχές με συγκεκριμένους προσδιορισμένους όρους), ώστε να μπορέσουν οι ιδιώτες μέτοχοι να επαναγοράσουν παραπάνω μετοχές κατά την επαναγορά. Οι τράπεζες ιδανικά θα ήθελαν το πολλαπλάσιο να είναι έως 7 φορές, αλλά εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία για πάνω από 4 φορές.
4. Η ετήσια απόδοση (θα υπολογίζεται βάσει ενός σταθερού επιτοκίου που θα καθορισθεί) που θα κληθούν να πληρώσουν όσοι επαναγοράσουν μετοχές από το ΤΧΣ για το διάστημα που μεσολαβεί από την ΑΜΚ έως την επαναγορά

Warrants

Ειδικά για το θέμα των warrants, πολλές τεχνικές λεπτομέρειες είναι ανοιχτές. Η πρόταση των τραπεζών είναι:
1. Να συνοδεύουν όλες τις  κοινές μετοχές που θα εκδοθούν υπέρ του Ταμείου (ΤΧΣ).
2. Να  δοθούν σε παλαιούς και νέους μετόχους
3. Να είναι διαπραγματεύσιμα στο χρηματιστήριο και μάλιστα με δυνατότητα αποσύνδεσης από τις μετοχές.  
  Το επιχείρημα των τραπεζών είναι ότι η σωστή λειτουργία των  warrants έχει άμεση σχέση με την αποφυγή της κρατικοποίησης ή του αφελληνισμού μιας Τράπεζας. Οπως επισημαίνουν,  η διακράτηση έστω και μικρού αριθμού warrants από το Ταμείο (π.χ. 2 από τα 9. Είναι 9 διότι με 10% συμμετοχή των ιδιωτών στην αύξηση κεφαλαίου, το Ταμείο συμμετέχει με 90% άρα η σχέση διαμορφώνεται σε 1 προς 9) θα το καθιστούσε μέτοχο κατά 20% περίπου σε κάθε τράπεζα σε βάθος χρόνου και ουσιαστικά θα επέτρεπε στο Δημόσιο τον έλεγχο των τραπεζών, αποτρέποντας έτσι την παγίωση του ιδιωτικού χαρακτήρα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.