ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αντίστροφη μέτρηση για το ΤΧΣ

16:23 - 09 Απρ 2012 | Οικονομία
Αντίστροφη μέτρηση για το ΤΧΣ
Νέα συνάντηση έχουν τη Μεγάλη Δευτέρα οι τραπεζίτες με την διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των όρων της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ξεκίνησε, και αναμένεται μέσα στις επόμενες μέρες, να υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

 

 

Οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών ανέρχονται περίπου στα 40 δισ. ευρώ, ποσό που συμπεριλαμβάνει όλα τα κεφάλαια που χρειάζονται οι τράπεζες, ανεξαρτήτως της αιτίας τους, αν δηλαδή είναι το «κούρεμα» των ομολόγων ή οι προβλέψεις για τα επισφαλή δάνεια, και του τρόπου κάλυψης αυτών των αναγκών.

 

Την Παρασκευή, υπενθυμίζεται ότι έληξε και η τελευταία προθεσμία για την υποβολή στην Τράπεζα της Ελλάδος των σχεδίων ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Οι τράπεζες θα πρέπει να καλύψουν περίπου 35 δισ. ευρώ ζημίες από το haircut στα ελληνικά ομόλογα που διαθέτουν, και περίπου 6-7 δισ. ευρώ από την αναδιάρθρωση των χαρτοφυλακίων χορηγήσεων, σύμφωνα με το πόρισμα της BlackRock.

 

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του "R" οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης ακόμη αποτελούν πεδίο διαπραγμάτευσης. Ένα από τα πιο σοβαρά και κρίσιμα θέματα  που χρήζουν επίλυσης είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς που θα επικρατήσει μετά την ανακεφαλαιοποίηση .

 

Kίνητρα

 

 

Οι τραπεζίτες ζητούν να δοθούν κίνητρα στους μετόχους να επαναγοράσουν μετά την πάροδο τριετίας από τη συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας όσο το δυνατόν περισσότερες μετοχές, ώστε ιδιοκτησιακά οι τράπεζες να παραμείνουν ως έχουν σήμερα, π.χ. ιδιωτικές, όσες είναι ιδιωτικές και ελληνικές.

 

Στην περίπτωση που υπάρξει μικρό και περιορισμένο πλαφόν στο ποσοστό επαναγοράς μετοχών, τότε θεωρητικά το ΤΧΣ θα έχει τη δυνατότητα να μεταβιβάσει πακέτα μετοχών που έχει όπου στην ουσία επιθυμεί (αν και εξαιρείται ως πιθανός αγοραστής εταιρία που άμεσα συνδέεται με το Δημόσιο), ακόμη και σε ένα ξένο hedge fund..

 

Από την άλλη πλευρά, ασκούνται πιέσεις από όλες τις πλευρές, «να βάλουν οι μέτοχοι βαθιά το χέρι στην τσέπη» και να κάνουν χρήση όλων των δικαιωμάτων που τους αναλογούν, στηρίζοντας για πρώτη φορά μετά από χρόνια τις τράπεζες στις οποίες συμμετέχουν. Πέραν των μεγάλων και βασικών μετόχων, υπάρχει και μια πλειοψηφία μικρών μετόχων, στους οποίους θα λειτουργήσει θετικά η ύπαρξη κινήτρων.

 

 

Warrants

 

Ούτως ή άλλως προς το θέμα αυτό, οι τραπεζίτες έχουν υποστηρίξει την άποψη των warrants (τίτλοι που δίνουν στον κάτοχό τους το δικαίωμα, αλλά όχι την υποχρέωση, να αγοράσει μετοχές με συγκεκριμένους προσδιορισμένους όρους), τα οποία θα πρέπει να δοθούν σε παλαιούς και νέους μετόχους και να είναι διαπραγματεύσιμα στο χρηματιστήριο  με δυνατότητα αποσύνδεσης από τις μετοχές. 

 

 

Οι μέτοχοι και οι επενδυτές για να συμμετάσχουν  στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πρέπει να προσδοκούν ικανοποιητικές υψηλές αποδόσεις γιατί έχουν σήμερα εναλλακτικές επενδυτικές ευκαιρίες.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:30 - 09 Απρ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.